Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών με τρία στοιχεία: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, πώς θα επιλέξετε την καλύτερη συσκευή

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών με τρία στοιχεία: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, πώς θα επιλέξετε την καλύτερη συσκευή

Στις 24 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, με κωδικούς TaxisNet, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ οι αιτήσεις.

Το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ για την αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών θα ξεκινήσει στις 24 Ιουνίου οπότε και αναμένεται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα.

Η επιδότηση του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» αφορά κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες, εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να αντικατασταθούν 380.000 συσκευές, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 150 εκατ. ευρώ.

Ανάλογα με το εισόδημα, το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 30%-50% ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης μπορεί να περιλαμβάνει κατά μέγιστο 3 συσκευές, με βάση τα ακόλουθα όρια:

  • έως δύο συσκευές της κατηγορίας «Κλιματιστικά»,
  • έως μία συσκευή της κατηγορίας «Ψυγεία»,
  • έως μία συσκευή της κατηγορίας «Καταψύκτες».

Σχετικά με τη διαδικασία, σύμφωνα με όσα έχει επισημάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν τρία στοιχεία στην πλατφόρμα και συγκεκριμένα το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής ενώ τα υπόλοιπα θα συμπληρώνονται αυτόματα.

Θα επιλέγουν επίσης και τον τύπο της συσκευής που θέλουν να αντικαταστήσουν.

Ακολούθως θα παίρνουν τον ηλεκτρονικό αριθμό, το voucher δηλαδή, ώστε να προχωρήσουν στην αγορά της νέας συσκευής. Παράλληλα κατά τη διαδικασία της εγκατάσταση της νέας συσκευής από τον επαγγελματία, θα συμπληρώνεται και μια υπεύθυνη δήλωση ότι η συσκευή που αφαιρέθηκε, είναι παλιά.

Πώς θα διαλέξετε την καλύτερη συσκευή

Στον ιστότοπο tool.label2020.eu/gr οι καταναλωτές μπορούν να βρουν ένα χρήσιμο εργαλείο που δημιούργησε το ΚΑΠΕΕ και η ΕΕ. Σκανάροντας τον κωδικό QR που βρίσκεται πάνω στην ενεργειακή ετικέτα μπορούν να συγκρίνουν διαφορετικά μοντέλα συσκευών ως προς την ενεργειακή απόδοση και κυρίως ως προς το κόστος λειτουργίας. Έτσι μπορούν να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, «ο καταναλωτής θα μπορεί να υποβάλει την αίτησή του είτε στο gov.gr είτε στο κατάστημα που πουλάει τις συσκευές δίνοντας το ονοματεπώνυμο του, τον ΑΦΜ του, τον αριθμό παροχής και δηλώνοντας ποια ή ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει».

«Η επιδότηση θα αφαιρείται από το κατάστημα δηλαδή το κατάστημα θα πουλάει τη συσκευή στον πελάτη αφαιρώντας την επιδότηση που δικαιούται. Θα είναι ελεύθερη η επιλογή των συσκευών με μια προϋπόθεση οι συσκευές που θα αγοράζονται οι καινούργιες θα πρέπει να πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Υποχρεωτικά θα πρέπει να παραδίδεται η παλιά συσκευή η οποία θα πρέπει να λειτουργεί κιόλας και στη συνέχεια από το κατάστημα θα παραδίδεται στα συστήματα διαχείρισης ώστε να ανακυκλωθούν αυτές οι συσκευές».

#ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ_ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ_ΣΥΣΚΕΥΩΝ #ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ #ΑΙΤΗΣΗ #ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ #TAXISNET #ΑΜΚΑ #ΑΦΜ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/VQIm4x3
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη