Εργοστάσιο «Μαμούθ» θα δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας

Εργοστάσιο «Μαμούθ» θα δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας

Η ελβετική εταιρεία Climeworks  ξεκινά στην Ισλανδία την κατασκευή της νεότερης και μεγαλύτερης μέχρι τώρα μονάδας άμεσης δέσμευσης ατμοσφαιρικού αέρα που ονομάζεται Mammoth.

Η μονάδα όταν θα είναι πλήρως λειτουργική, θα έχει ικανότητα δέσμευσης  και αποθήκευσης 36.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και αποτελεί ένα ακόμη  βήμα στο φιλόδοξο σχέδιο της εταιρείας για κλιμάκωση της χωρητικότητας σε πολλούς μεγατόνους έως το 2030 και σε γιγατόνους έως το 2050.

Η Climeworks, ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελβετία το 2017, με χρηματοδότηση από μεγάλους ιδιώτες επενδυτές, εγκαθιστώντας την πρώτη μονάδα δέσμευσης άνθρακα λίγο έξω από τη Ζυρίχη. Τον Σεπτέμβριο του 2021, έθεσε σε λειτουργία το μεγαλύτερο έως τώρα εργοστάσιο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα στην νοτιοδυτική Ισλανδία, που το ονόμασε Orca (ενέργεια στα Ισλανδικά), με δυνατότητα συλλογής 4.000 τόνων CO2 το χρόνο, όσο οι ρύποι δηλαδή 790 επιβατικών αυτοκινήτων.

Το σύστημα της Climeworks στηρίζεται σε έναν τεράστιο ανεμιστήρα και σε ένα φίλτρο στο εσωτερικό που προσελκύει μόνο διοξείδιο του άνθρακα. Ο ανεμιστήρας τραβά τον αέρα και μόλις κορεστεί το φίλτρο, κλείνει και θερμαίνεται στους 100 βαθμούς Κελσίου για να απελευθερώσει το καθαρό διοξείδιο του άνθρακα  Ο άνθρακας που δεσμεύεται από το σύστημα αποθηκεύεται ή μετατρέπεται σε άλλα προϊόντα ή πωλείται.

2

Μετά από μια πρόσφατη αύξηση των μετοχών της κατά 650 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, η Climeworks στοχεύει στην ταχεία κλιμάκωση της δυναμικότητάς της στην αγορά, με την υλοποίηση μεγάλων αρθρωτών εγκαταστάσεων άμεσης σύλληψης και αποθήκευσης αέρα.

Το Mammoth είναι το 18ο έργο της Climeworks και το δεύτερο εμπορικό εργοστάσιο άμεσης σύλληψης και αποθήκευσης αέρα και  η κατασκευή του αναμένεται να διαρκέσει 18-24 μήνες . Η Carbfix, συνεργάτης της Climeworks, θα παρέχει τη μόνιμη υπόγεια αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ο σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας Hellisheiði που λειτουργεί από την ON Power θα τροφοδοτεί το «Μαμούθ» εργοστάσιο της Climeworks με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

#ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ_ΑΝΘΡΑΚΑ #ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/foBH5iU
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη