Νέα δεδομένα για το Long Covid: Σε ποια μετάλλαξη είναι πιθανότερο να επιμείνουν τα συμπτώματα για μήνες

Νέα δεδομένα για το Long Covid: Σε ποια μετάλλαξη είναι πιθανότερο να επιμείνουν τα συμπτώματα για μήνες

Σύμφωνα με μελέτη η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει long Covid με επίμονα συμπτώματα για μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, από ό,τι η προηγούμενη επικρατούσα μετάλλαξη Δέλτα

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολλεγίου (King's College) του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Κλερ Στιβς, ανέλυσαν στοιχεία για 56.000 ενήλικες που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό μεταξύ Δεκεμβρίου 2021-Μαρτίου 2022 (όταν κυριαρχούσε η μετάλλαξη Όμικρον), σε σύγκριση με στοιχεία για 41.361 άτομα που είχαν θετική διάγνωση μεταξύ Ιουνίου-Νοεμβρίου 2021 (εποχή επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα).

Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα long Covid ήταν 20% έως 50% μικρότερη επί Όμικρον, ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και τον χρόνο εμβολιασμού του. Το 4,4% των περιστατικών λοίμωξης Όμικρον κατέληξαν με long Covid, έναντι 10,8% των περιστατικών Δέλτα.

Από την άλλη, όμως, σε απόλυτους αριθμούς, περισσότεροι άνθρωποι είχαν long Covid επί Όμικρον από ό,τι επί Δέλτα, επειδή οι συνολικές λοιμώξεις ήσαν αρκετά περισσότερες επί Όμικρον. Έτσι, σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, εκτιμάται ότι οι άνθρωποι με long Covid στη χώρα αυξήθηκαν από 1,3 εκατομμύρια φέτος τον Ιανουάριο, σε περίπου 2 εκατομμύρια τον Μάιο.

Η Στιβς δήλωσε ότι «η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται πολύ λιγότερο πιθανό να προκαλέσει μακρά Covid-19 από ό,τι οι προηγούμενες παραλλαγές. Παρόλα αυτά ο ένας στους 23 ανθρώπους που μολύνονται με Covid-19, τελικά θα έχει συμπτώματα για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες».

Τα κυριότερα επίμονα συμπτώματα, με βάση τα δεδομένα της βρετανικής ηλεκτρονικής εφαρμογής ZOE Covid Symptom Study, είναι η κόπωση, η δύσπνοια, η δυσκολία συγκέντρωσης και οι πόνοι στις αρθρώσεις. Σε μερικές περιπτώσεις τα συμπτώματα διαρκείας μπορεί να δυσκολεύουν τις καθημερινές δραστηριότητες και να επιδεινώνουν την ποιότητα ζωής.

#LONG_COVID #σύνδρομο #ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ #ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ #ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ_ΟΜΙΚΡΟΝ #ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ_ΔΕΛΤΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/wgfAvJi
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη