-->

Ανοίγει το power pass κι έρχονται πληρωμές, αντίστροφη μέτρηση για το επίδομα ρεύματος

Ανοίγει το power pass κι έρχονται πληρωμές, αντίστροφη μέτρηση για το επίδομα ρεύματος

Στο «φουλ» δουλεύουν οι μηχανές σε υπουργείο Οικονομικών, υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΑΑΔΕ για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημίωσης από 18 έως 600 για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος το διάστημα 1/12-31/5, ανοίγει το power pass μετά του Αγίου Πνεύματος για να πληρωθεί μετά το επίδομα ρεύματος.

Πιο αναλυτικά, αμέσως μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το power pass και η οποία αναμένεται να παραμείνει ανοιχτή μέχρι και το τέλος του Ιουνίου.

Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» τους ελέγχους με τις διασταυρ΄ψσεις των στοιχείων των αιτήσεων και θα αρχίσουν να πιστώνονται τα ποσά των ενισχύσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, οι πληρωμές αναμένεται να γίνουν μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Οι «παγίδες» για το επίδομα ρεύματος, η προθεσμία για την υποβολή αίτησης

Στις 14 - 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα ρεύματος - ύψους από 18 έως 600 ευρώ - για να καλυφθούν οι «φουσκωμένοι λογαριασμοί» που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr για την αίτηση στο Power Pass ανοίγει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και έρχεται να επιστρέψει έως και το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι οικιακοί καταναλωτές για λογαριασμούς της κύριας κατοικίας τους.

Βασικά «κλειδιά» για το επίδομα ρεύματος είναι οι φορολογικές δηλώσεις, ενώ μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουν δύο συγκεκριμένες κατηγορίες: 

  • Φορολογούμενοι με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη της Ελλάδας και πληρώνουν ενοίκιο για την φοιτητική κατοικία αλλά και
  • όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση και διαμένουν σε κύρια ή μισθωμένη κατοικία.

Προσοχή! Το κρίσιμο γι' αυτές τις δύο κατηγορίες είναι να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση το συντομότερο δυνατόν - καθώς για την καταβολή της αποζημίωσης λαμβάνονται υπόψη εισοδήματα του οικονομικού έτους 2020 που δηλώθηκαν στην εφορία το 2021.

Οι «παγίδες» για το επίδομα ρεύματος

  • Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η φορολογική δήλωση (το Ε1 του 2021) για ταυτοποίηση της κύριας κατοικίας με τον αριθμό παροχής ρεύματος.
  • Θα ανοίξει ειδικό πεδίο γι' αυτούς που άλλαξαν τη κατοικία τους από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και τον Μάιο του 2022.
  • Ενδέχεται να υπάρξει αλλαγή εισοδηματικών κριτηρίων.
  • Πιθανόν να δοθεί παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2021.

Πώς θα κάνετε την αίτηση

Το επίδομα θα δοθεί έπειτα από αίτηση σε ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει στο gov.gr, με κωδικούς Taxisnet.

Αρχικά μόλις μπαίνετε στην πλατφόρμα θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στο Ε1.

  • Αν είναι η σωστή, πατάτε ναι και προχωράτε στο επόμενο βήμα.
  • Αν δεν είναι, έχετε τη δυνατότητα να επικαιροποίησετε τα στοιχεία σας, δηλώνοντας τη νέα κύρια κατοικία.
  • Σε κάποια επόμενη επιλογή θα χρειαστεί να καταχωρήσετε και το ΙΒΑΝ του λογαριασμού ρεύματος.

Σημειώνεται, τέλος, πως στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται το ρολόι και το ποσοστό χρήσης συνιδιοκτησίας. Σε αυτά δεν χρειάζεται να βάλετε κάτι γιατί θα αντλούνται από τον πάροχο του ρεύματος.

Δεν θα χρειάζεται να εισάγετε τις χρεώσεις, αυτό θα γίνεται απευθείας από τις εταιρείες – παρόχους ενέργεια. Σημαντικό: Θα πρέπει να έχετε κρατήσει τους λογιαριασμούς ώστε να εξακριβώσετε ότι είναι σωστά τα ποσά!

Αυτός είναι ο μαθηματικός τύπος: Υπολογίστε το ποσό

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = (Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής) * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

#ΕΠΙΔΟΜΑ_ΡΕΥΜΑΤΟΣ #POWER_PASS #ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ #ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ #ΑΑΔΕ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/YbdDqoL
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->