Στην Κόρινθο αποφασίστηκε η μάχη στις Θερμοπύλες (video)


Οι Έλληνες, στο συνέδριο της Κορίνθου (481 π.Χ.) επέλεξαν ως καταλληλότερη τοποθεσία για την αντιμετώπιση των Περσών, το στενό των Θερμοπυλών.

Επικεφαλής των Ελλήνων, ήταν ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Λεωνίδας Α’, γιος του Αναξανδρίδα Β’ και ετεροθαλής αδελφός του Κλεομένη Α’ τον οποίο και διαδέχθηκε.

Παντρεύτηκε μάλιστα την κόρη του, Γοργώ και απέκτησε μαζί της ένα γιο, τον Πλείσταρχο. Συνολικά, ο Λεωνίδας είχε 6.200 άνδρες, που είχαν στρατοπεδεύσει στα Στενά των Θερμοπυλών, πίσω από ένα τείχος που είχαν χτίσει οι Φωκείς και ενίσχυσαν με πρόσθετα οχυρωματικά έργα.

Το φθινόπωρο του 481 π.Χ. συγκεντρώθηκαν στην Κόρινθο, που τότε αποτελούσε ακόμη το οικονομικό και εμπορικό κέντρο της Ελλάδος, οι αντιπρόσωποι των πόλεων κρατών ώστε να συντονιστούν για την επερχόμενη εισβολή.

Μόλις 70 πόλεις από τις συνολικά 700 έδωσαν το παρόν. Λαμβάνοντας όμως υπόψιν την μακρά αντιπαλότητα πολλών από αυτών καθώς και τον φόβο για την ισχύ του εισβολέα, επρόκειτο για ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα. Στο συνέδριο αυτό καθορίστηκαν οι βασικές αρχές και η στρατηγική της Ελληνικής Συμμαχίας έναντι των Περσών, ενώ η γενική διοίκηση των στρατιωτικών δυνάμεων δόθηκε στους Σπαρτιάτες.

Οι σύνεδροι ξανασυναντήθηκαν στην Κόρινθο την άνοιξη του 480 π.Χ., όπου και έμαθαν πως η στρατιά του Ξέρξη είχε περάσει τον Ελλήσποντο. Η πρόταση των Θεσσαλών αντιπροσώπων, να οργανωθεί η ελληνική άμυνα στο πέρασμα των Τεμπών απορρίφθηκε. Μια δύναμη 10.000 οπλιτών που στάλθηκε στην περιοχή, προειδοποιήθηκε από τον Βασιλιά Αλέξανδρο Α’ της Μακεδονίας πως οι Πέρσες μπορούσαν να προσπεράσουν και να υπερφαλαγγίσουν την θέση τους μέσω του περάσματος του Σαρανταπόρου. Συνεπώς υιοθετήθηκε η πρόταση του Θεμιστοκλή.

Οι ελληνικές χερσαίες δυνάμεις θα έφρασσαν το στενό των Θερμοπυλών, ενώ ο ελληνικός στόλος θα επιτηρούσε τον περσικό στα στενά του Αρτεμισίου και θα εμπόδιζε οποιαδήποτε προσπάθεια απόβασης στα μετόπισθεν των Ελλήνων.

Οι δυνάμεις όμως που δόθηκαν στον Βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα, ώστε να ανακόψει τον περσικό στρατό, ήταν ανεπαρκείς.Η ίδια η ηγεσία της Σπάρτης,θεωρώντας ανώφελη την άμυνα πέραν του Ισθμού και προβάλλοντας ως δικαιολογία την μεγάλη γιορτή της πόλης,τα Κάρνεια,έδωσε ελάχιστους άνδρες στον Λεωνίδα. Μόλις 300 ”ιππείς”(σωματοφύλακες του Βασιλιά) τον συνόδευσαν από την Σπάρτη, μαζί με βοηθητικούς είλωτες(τρεις για κάθε Σπαρτιάτη οπλίτη).Οδεύοντας προς την Φθιώτιδα δέχτηκε ενισχύσεις και από άλλες πόλεις, κυρίως από την Αρκαδία, την Φωκίδα και την Βοιωτία.Όταν έφθασε στις Θερμοπύλες, ο ελληνικός στρατός αριθμούσε 7.000 άνδρες.


Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη