Χρήστος Σταϊκούρας: Zητήματα που αφορούν τον Δήμο Δομοκού


Συνέντευξη Τύπου για ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Δομοκού


Κυρίες και Κύριοι,

Σας προσκάλεσα σήμερα εδώ, στον Δομοκό, στο πλαίσιο της συστηματικής κοινωνικής λογοδοσίας που έχω καθιερώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, για να σας ενημερώσω για 15 έργα που έχει υλοποιήσει, δρομολογήσει, ή σχεδιάσει η Κυβέρνηση για τον Δήμο Δομοκού, σε συνεργασία – στα περισσότερα – με τη  Δημοτική Αρχή.

Αναφερόμαστε σε έργα πνοής, σημαντικά έργα για την καθημερινότητα των δημοτών και των επισκεπτών της περιοχής.

Είναι η 5η επίσκεψη σε Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, και θα ακολουθήσουν αντίστοιχες και στους υπόλοιπους δύο Δήμους της περιοχής μας.

Συγκεκριμένα:


1ο Έργο: Παραχώρηση ακινήτου του πρώην Ειρηνοδικείου στο ΑΤ Δομοκού.

Σε συνέχεια συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομικών με την Εταιρία Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ολοκληρώθηκε η δωρεάν παραχώρηση του κτιρίου του πρώην Ειρηνοδικείου Δομοκού στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, με σκοπό τη στέγαση των υπηρεσιών του, καθώς οι μέχρι τότε κτιριακές ανάγκες του Α.Τ. Δομοκού είχαν κριθεί ανεπαρκείς.

Πρόκειται για δέσμευση που είχαμε αναλάβει από το 2018 και η οποία ολοκληρώθηκε, τον Νοέμβριο του 2019.


2ο Έργο: Αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις της σιδηροδρομικής γραμμής Λιανοκλάδι – Δομοκός.

Σε συνέχεια συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομικών με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, υπεγράφη, στις 27 Δεκεμβρίου 2019, σχετική απόφαση για καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους των απαλλοτριώσεων της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Λιανοκλάδι – Δομοκός.

 

3ο Έργο. Χρηματοδότηση Τ.Ο.Ε.Β.

Το Υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, στο πλαίσιο της προώθησης μέτρων αποκατάστασης και στήριξης των περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Σε αυτό το πλαίσιο, χρηματοδοτήθηκαν οι ΤΟΕΒ της Φθιώτιδας με 3 εκατ. ευρώ.

Έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα και καθαρισμοί ρεμάτων.

Ειδικά για την ανάγκη ολοκλήρωσης καθαρισμού της κεντρικής αποστραγγιστικής τάφρου της Δημοτικής Ενότητας Ξυνιάδας, ο ΤΟΕΒ Ξυνιάδας χρηματοδοτήθηκε, επιπλέον, με 200.000 ευρώ

 

4ο Έργο: Τηλεοπτικό Σήμα στις Λευκές Περιοχές.

Με σχετική δράση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, νοικοκυριά και οικισμοί σε περιοχές της χώρας που βρίσκονταν εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, απέκτησαν πρόσβαση μέσω σχετικής πλατφόρμας.

Για τον Δήμο Δομοκού, ωφελούμενοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των δημοτικών κοινοτήτων Βούζι, Καρυές, Μαντασιά, Μελιταία, Νεοχώρι, Πολυδένδρι, Φιλιαδώνα, Βαρδαλή, Άγιος Γεώργιος, Κορομηλιά, Μακρυρράχη, Ομβριακή και Παλαμάς.

Σημειώνω πως σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο επόμενος κύκλος ενημέρωσης του σχετικού μητρώου θα ανοίξει άμεσα, την 1η Ιουλίου.

 

5ο Έργο: Νέο ηλεκτροκίνητο όχημα για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Στερεάς Ελλάδας.

Η εταιρία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.», μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, αποφάσισε να προχωρήσει σε δωρεά ενός ηλεκτροκίνητου, επταθέσιου αυτοκινήτου, με σκοπό την αναβάθμιση της βελτίωσης της ποιότητας μετακίνησης των ωφελούμενων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Στερεάς Ελλάδας, υιοθετώντας, έτσι, σχετική πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών.

Η δωρεά του οχήματος πραγματοποιήθηκε, συνοδευόμενη με έναν σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Ωφελούμενο, μεταξύ άλλων, είναι και το Παράρτημα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες που εδρεύει εδώ, στον Δομοκό.

 

6ο Έργο: Φράγμα στο Μπουγάζι Δομοκού.

Πρόκειται για 1 από τα 18 έργα που έχει στη λίστα του το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Στην αρχική λίστα είχε κόστος κατασκευής περίπου 26,4 εκατ. ευρώ, και θα άρδευε περίπου 10.000 στρέμματα

Έχει δοθεί στην εταιρεία PWC η μελέτη για την υποβολή ενός Αρχικού Επενδυτικού Σχεδίου για το εν λόγω έργο. 

Αναμένεται τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου να υποβληθεί για έγκριση στην Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ.

Υπάρχουν προβλήματα, μεταξύ άλλων με τις αδειοδοτήσεις των τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάρκων στη λεκάνη κατάκλισης του νέου φράγματος, εφόσον υλοποιηθεί στην προτεινόμενη θέση της προμελέτης, ενώ θα απαιτηθούν και μεγάλα ποσά απαλλοτριώσεων.

Η ανάθεση του έργου αναμένεται το 4ο τρίμηνο του 2023.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, εξετάστηκε η λύση δημιουργίας νέου φράγματος, στα κατάντη του ήδη κατασκευασμένου (πρόκειται για παλιότερο αχρησιμοποίητο φράγμα). 

Στόχος είναι η ενσωμάτωση του υφιστάμενου φράγματος στο ανάντη μέτωπο του νέου φράγματος και η λειτουργία του υφιστάμενου ως πρόφραγμα κατά την κατασκευή του νέου φράγματος. 

Το αρμόδιο Υπουργείο εξετάζει την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε το Αρχικό Επενδυτικό Σχέδιο που θα κατατεθεί, να είναι χρηματοοικονομικά βιώσιμο και τεχνικά να καλύπτει τα χρονοδιαγράμματα.  

 

7ο Έργο: Αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές.

Το Υπουργείο Οικονομικών, εντοπίζοντας σχετικό κενό στη διαδικασία οριοθέτησης περιοχών που πλήττονται από θεομηνίες και περιλαμβάνουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, προχώρησε στη νομοθέτηση νέας διαδικασίας, τροποποιώντας τον ν. 4797/2021.

Συγκεκριμένα, προβλέφθηκε η δυνατότητα οριοθέτησης με Κοινή Υπουργική Απόφαση, σε περιπτώσεις που παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, για περιοχές που έχουν πληγεί από θεομηνία αλλά δεν οριοθετούνται με τη διαδικασία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. 

Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με την οριοθέτηση των περιοχών της Φθιώτιδας που, ενώ επλήγησαν από τον ΙΑΝΟ, δεν είχαν - ως σήμερα - οριοθετηθεί, εντάσσοντας έτσι στη διαδικασία επιχορήγησης για αντιμετώπιση ζημιών και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις των περιοχών αυτών.

Οι περιοχές αυτές που αναφέρονται στην ΚΥΑ για τον Δήμο Δομοκού είναι: Δομοκός, Πουρνάρι, Αχλαδιά, Λεύκα, Πετρωτό, Μαντασιά, Νεοχώρι, Νέο Μοναστήρι, Βελεσιώτες, Γαβράκια, Εκκάρα, Θαυμακό, Σοφιάδα, Ξυνιάδα, Ομβριακή, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Στέφανος, Κορομηλιά, Μακρυρράχη, Παναγία, Περιβόλι.

Με βάση αυτή τη νομοθετική παρέμβαση και την Κοινή Υπουργική Απόφαση, αποζημιώνονται συμπολίτες μας για τον ΙΑΝΟ.

Θα ήθελα να σημειώσω πως το ποσοστό αποζημίωσης διαμορφώνεται στο 55% της ζημίας που έχει εκτιμηθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώ σύμφωνα με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, η αποζημίωση σταματούσε στο 30%.


Με την ευκαιρία, να σας ενημερώσω για την πορεία των αποζημιώσεων:

Σε σύνολο 364 δικαιούχων, έχουν αποσταλεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας οι 305 φάκελοι, εκ των οποίων:

  • Έχουν αποσταλεί στην ΓΔΟΥ για εκκαθάριση και πληρωμή 250 φάκελοι (82% των κατατεθειμένων φακέλων), εκ των οποίων έχουν πληρωθεί 242.

  • 1 επιχείρηση δεν δικαιούται αποζημίωση, καθώς έχει αποζημιωθεί πλήρως από την ασφαλιστική εταιρεία.

  • 54 φάκελοι εκκρεμούν προς εξέταση, για τους οποίους είμαστε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια για συμπληρώσεις και διευκρινίσεις.

Οι λοιποί 59 φάκελοι δεν έχουν αποσταλεί, καθώς οι δικαιούχοι δεν έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

 

8ο Έργο. Εντάξεις έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Μετά από συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με το Υπουργείο Εσωτερικών, κατόπιν πρότασης της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Δομοκού, εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» τα παρακάτω έργα:

  • «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλε-ελέγχου, τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών εγκαταστάσεων ύδρευσης του Δήμου Δομοκού», προϋπολογισμού περίπου 3 εκατ. ευρώ.

  • «Βελτίωση αγροτικού δρόμου Μαντασιάς – Φιλιαδώνας», προϋπολογισμού 850.000 ευρώ.

  • «Υποδομές ηλεκτροκίνησης, ηλεκτρικά οχήματα και σταθμοί φόρτισης στον Δήμο Δομοκού», προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ.

  • «Προμήθεια και εγκατάσταση ευφυών συστημάτων διαχείρισης ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας στα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου Δομοκού», προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ.

 

9ο Έργο. Έκτακτη Χρηματοδότηση Δήμου Δομοκού.

Με αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συνέχεια στενής συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομικών, ο Δήμος Δομοκού χρηματοδοτήθηκε με επιπλέον 510.000 ευρώ

Συγκεκριμένα:

  • Με 260.000 ευρώ, για έργα υποδομής σε δημοτικές κοινότητες του Δήμου.

  • Με 250.000 ευρώ, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού

Μεταξύ των έργων που υλοποιούνται από τη Δημοτική Αρχή, είναι η ολοκλήρωση της αντικατάστασης αγωγού ύδρευσης στην Άνω Αγόριανη, εργασίες βελτίωσης στα Δημοτικά Σχολεία Μακρολίβαδου και Μελιταίας, νέα παιδική χαρά στη Μελιταία, εργασίες για νέα γεώτρηση στο Πετρωτό, ενώ, όπως ενημερώθηκα, το έργο γεώτρησης στο Νεοχώρι είναι ένα βήμα πριν την υπογραφή της σύμβασης έργου.

 

10ο Έργο. Χορηγία πετρελαίου θέρμανσης σε Δημοτικά Ακίνητα του Δήμου Δομοκού.

Ο Υπουργός Οικονομικών, ανταποκρινόμενος σε συγκεκριμένα αιτήματα του Δήμου Δομοκού, εξασφάλισε, δωρεά, σημαντική ποσότητα λίτρων θέρμανσης σε δημοτικά ακίνητα στον Δήμο Δομοκού.


11ο Έργο. Οδικός Άξονας Ε-65.

Με σταθερούς ρυθμούς προχωρά το έργο του νότιου τμήματος του Ε65, από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα. 

Η πρόοδος των εργασιών έχει φτάσει πλέον στο 82%, και βρισκόμαστε σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έχει δώσει ο παραχωρησιούχος, τα ασφαλτικά οδοστρωμάτων έχουν φτάσει στο 61%, οι χωματουργικές εργασίες στο 73%, οι γέφυρες και τα τεχνικά στο 87%, και οι σήραγγες στο 96%.

 

12ο Έργο. Τηλεδιοίκηση στη σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέα – Δομοκός.

Πρόσφατα, στις 6 Μαΐου 2022, η ΕΡΓΟΣΕ παρέδωσε προς χρήση στον ΟΣΕ το νέο, σύγχρονο σύστημα τηλεδιοίκησης, που αυτοματοποιεί τη διπλή γραμμή Τιθορέα - Δομοκός.

Η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα επιτρέπει, με ενίσχυση της υφιστάμενης ασφάλειας, μεγαλύτερες ταχύτητες στις διαδρομές, αλλά και περισσότερες στάσεις των διερχόμενων αμαξοστοιχιών.

Σύντομα αναμένεται και η έναρξη της δυνατότητας επιβίβασης του κοινού από Σταθμό στον Δομοκό και τον Άγιο Στέφανο Δομοκού.

 

13ο Έργο. Πολεοδομική μεταρρύθμιση.

Η μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση της χώρας προχωράει, με την προκήρυξη των  πρώτων 15 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που περιλαμβάνει ο δεύτερος – από τους συνολικά τέσσερις – κύκλους του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Οι Δημοτικές Ενότητες Δομοκού, Θεσσαλιώτιδας και Ξυνιάδας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ, έχουν ενταχθεί πρώτες, σε μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, στον Γ’ κύκλο του Προγράμματος.

Η Κυβέρνηση, με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης, υλοποιεί μία πολύ σημαντική πολεοδομική μεταρρύθμιση στη χώρα, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.


14ο Έργο. Εντάξεις σημαντικών αγροτικών έργων στον Δήμο Δομοκού.

Μετά από συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, και μετά από σχετική πρόταση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Δομοκού, αναμένεται η έγκριση ένταξης στα μέτρα 4.3.1 (Εγγείες Βελτιώσεις) ύψους 3,9 εκατ. ευρώ και 4.3.4 (Αγροτικής Οδοποιίας) ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αναμένεται η έγκριση του ΤΟΕΒ Ξυνιάδας στο μέτρο 4.3.1, ύψους 2,2 εκατ. ευρώ.

Για τις ανωτέρω ενέργειες, θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.

 

15ο Έργο. Κατασκευή – μέσω ΣΔΙΤ – φράγματος στον ποταμό Ενιπέα Φαρσάλων.  

Το έργο αυτό, που πέρασε από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ προχθές, περιλαμβάνει έργα προσαγωγής του νερού στον ταμιευτήρα του ποταμού, για την άρδευση των πεδινών περιοχών συνολικής έκτασης 107.500 στρεμμάτων καθαρής γεωργικής γης.

Επιδιώκεται το έργο να καλύψει και περιοχές του Δήμου Δομοκού.


Προσπάθησα, συνοπτικά, να αποτυπώσω τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για τον Δήμο και τους Δημότες του την τελευταία τριετία.

Συνεχίζουμε, βήμα - βήμα, με σοβαρότητα, ρεαλισμό και υπευθυνότητα.

Σας ευχαριστώ.



Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη