Σκέψεις για νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2022

Σκέψεις για νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2022

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να θέλει να βάλει τέλος στα σενάρια παράτασης της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο τα στοιχεία για το ρυθμό υποβολής δείχνουν ότι ο χρόνος δεν φτάνει.

Λίγες μόνο ημέρες από την λήξη της παράτασης που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών και απομένουν ακόμα εκατομμύριο δηλώσεις να κατατεθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Με αυτά τα δεδομένα η 29η Ιουλίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία μοιάζει πολύ δύσκολο να παραμείνει καθώς οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στο Taxis ανέρχονται σε 5.086.594 σε σύνολο 6.386.268 που είχαν υποβληθεί το 2021.

Ο ρυθμός υποβολής παραμένει χαμηλός. Ακόμα και αν το τελευταίο διάστημα έχει φτάσει τις 80.000 φορολογικές δηλώσεις την ημέρα, για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει οι φορολογικές δηλώσεις σχεδόν να διπλασιαστούν φτάνοντας τις 160.000 δηλώσεις την ημέρα, γεγονός που μοιάζει μάλλον δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς ότι στις 30 Μαρτίου που άνοιξε η πλατφόρμα υποβάλλονταν κατά μέσω όρο περίπου 44.000 δηλώσεις, ενώ από τις 23 Ιουνίου που ανακοινώθηκε η παράταση των δηλώσεων ο ρυθμός αυξήθηκε στις 58.000.

Αιτήματα για παράταση

Όσο οι μέρες περνούν και πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 29ης Ιουλίου, τόσο αυξάνονται τα αιτήματα της αγοράς προκειμένου να δοθεί ακόμα μια παράταση στη διαδικασία υποβολής. Είναι ενδεικτικό ότι οι λογιστές ζητούν η καταληκτική ημερομηνία να μετατεθεί για τις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς όπως αναφέρουν η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων οφείλεται σε προβλήματα του συστήματος και όχι σε καθυστερήσεις των λογιστών.

Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς το υπουργείο Οικονομικών, λογιστές-φοροτεχνικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι ζητούν παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θέτοντας μία σειρά προβλημάτων που έχουν αντιμετωπίσει και τα οποία καταγράφουν :

  • Ασύγχρονη έναρξη υποβολής Φορολογικών Δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων. Αναφέρουμε ότι η έναρξη για τα φυσικά πρόσωπα έλαβε χώρα στις 30 Μαρτίου 2022 ενώ για τα νομικά πρόσωπα στα μέσα του Μαΐου
  • Ταυτόχρονη υποβολή ΦΠΑ β' τριμήνου 2022 πέραν των μηνιαίων καθορισμένων εργατικών και φορολογικών υποχρεώσεων
  • Εφαρμογή πρόσθετων πλατφορμών κοινωνικού – επιδοματικού περιεχομένου και αναμονή νέων πλατφορμών βάσει εξαγγελιών
  • Εκκαθάριση επιστρεπτέων προκαταβολών που συνεπάγεται ενημέρωση των ληπτών για τον τρόπο πληρωμής και αναμονή για τις μη εκκαθαρισμένες
  • Αλλαγές στις συμβάσεις του επισιτιστικού κλάδου ελλείψει σαφών οδηγιών στην αιχμή της τουριστικής περιόδου. Η άμεση εφαρμογή αυτών από την παράλογη ημερομηνία των 2 ημερών πριν λήξει ο Ιούνιος, έχει επιφέρει πλήρη αποδιοργάνωση της εκκαθάρισης της μισθοδοσίας.
  • Ο καταιγισμός αλλαγών και οδηγιών στα myData έχουν δημιουργήσει σύγχυση καθώς απαιτείται η επανεξέταση όλων όσων γνωρίζαμε και είχαμε μεταφέρει στους πελάτες μας
  • Η έξαρση του Covid-19 δημιουργεί δυσλειτουργία στις επιχειρήσεις, στο Δημόσιο Τομέα και φυσικά και στα λογιστικά γραφεία, που πέραν των δικών τους προβλημάτων λόγω του covid λειτουργούν ως κυματοθραύστης για όλες τις προαναφερθείσες οντότητες

Ρυθμός υποβολής

Στο υπουργείο Οικονομικών ακόμα κρατούν κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με το ενδεχόμενο να δοθεί ακόμα μια παράταση. Τα στελέχη του υπουργείου γνωρίζουν ότι αν ανακοινωθεί παράταση πολλές ημέρες πριν τις 29 Ιουλίου θα μειωθεί ο ρυθμός υποβολής, ο οποίος έχει αυξηθεί σχετικά τις τελευταίες ημέρες.

Όπως και να έχει ωστόσο, ακόμα και για το ενδεχόμενο παράτασης αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα αλλάξει τίποτα με τον προγραμματισμό των δόσεων.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωση τους μετά τις 29 Ιουλίου θα κληθούν να πληρώσουν διπλή δόση στο τέλος Αυγούστου, καθώς θα πρέπει να τακτοποιήσουν μαζί και την πρώτη δόση του Ιουλίου ανεξάρτητα από το αν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση.

Χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία δόση στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023. Και φέτος ισχύσει η έκπτωση 3% για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 29 Ιουλίου.

#ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ_ΔΗΛΩΣΕΙΣ_2022 #ΠΑΡΑΤΑΣΗ #ΔΟΣΕΙΣ #ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ #ΠΛΗΡΩΜΕΣ #ΛΟΓΙΣΤΕΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/aE2sqPU
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη