Μεταβίβαση ακινήτων: Ταχύτερη ακόμα και για όσους έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ

Μεταβίβαση ακινήτων: Ταχύτερη ακόμα και για όσους έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ

Στην ταχύτερη μεταβίβαση ακινήτων ακόμη και για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προχωράει ο e-ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και οι ασφαλισμένοι μπορούν να λάβουν:

  • Το Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας όσοι δεν οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές ηλεκτρονικά.
  • Τη Βεβαίωση Οφειλής για την μεταβίβαση ακινήτου με παρακράτηση από το τίμημα από τον ίδιο τον συναλλασσόμενο ή τον πιστοποιημένο συμβολαιογράφο παρέχεται πλέον και αυτή ηλεκτρονικά.

Πριν την εφαρμογή των νέας διαδικασίας ο συναλλασσόμενος έπρεπε να παλινδρομεί μεταξύ των Τοπικών Δ/νσεων e-Ε.Φ.Κ.Α. για τον έλεγχο των μη βεβαιωμένων οφειλών και των περιφερειακών υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο. για την διασφάλιση των βεβαιωμένων οφειλών.

Παράλληλα:

  • Η καταβολή των παρακρατούμενων ποσών από τους συμβολαιογράφους αυτοματοποιείται. Μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν ήταν αυτοματοποιημένη, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούσε ακόμα και κατ' ιδίαν συνεννοήσεις αυτών με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Φορέα.
  • Η διαδικασία μεταβιβάσεων απλοποιείται σε όλα τα στάδια και βρίσκεται εξ' ολοκλήρου στο ΚΕΑΟ με εξαίρεση της περιπτώσεις που ο συναλλασσόμενος επιθυμεί να καρπωθεί το τίμημα και να ζητήσει διασφάλιση οφειλής.

Οι αλλαγές

Πλέον για όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία θα εκδίδεται βεβαίωση οφειλής και ασφαλιστική ενημερότητα μόνο για τα βεβαιωμένα χρέη για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Για τα χρέη που υφίστανται μεν, αλλά δεν έχουν βεβαιωθεί δεν θα απαιτείται να προσκομίζουν κανένα σχετικό πιστοποιητικό.

Η διαδικασία μεταβίβασης του ακινήτου θα προχωρά με βάση τις βεβαιωθείσες οφειλές για την είσπραξη των οποίων είτε θα εγγράφεται υποθήκη επί της αξίας του ακινήτου είτε θα παρακρατείται ένα μέρος από το τίμημα στην περίπτωση που ο οφειλέτης μεταβιβάζει το ακίνητο με πώληση, με ευθύνη καταβολής της οφειλής από τον συμβολαιογράφο.

Η εξαίρεση των μη βεβαιωμένων χρεών από την έκδοση πιστοποιητικού ασφαλιστικής ενημερότητας ισχύει μόνο για να διευκολυνθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων από οφειλέτες και να διασφαλιστεί ότι ένα μέρος των χρεών θα επιστρέψει στα Ταμεία.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), για τις μεταβιβάσεις ακινήτων ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος δεν θα κωλύουν την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής εκκρεμείς έλεγχοι κατά το χρόνο εξέτασης της αίτησης, εφόσον δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές καταλογιστικές πράξεις επιβολής εισφορών ούτε έχουν, επακόλουθα, διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ, προκειμένου να βεβαιωθούν ως ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ρητά διευκρινίζεται πως για τις λοιπές συναλλαγές (όπως η είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων από το Δημόσιο, η συμμετοχή σε διαγωνισμούς προμηθειών του Δημοσίου, καθώς στις περιπτώσεις μεταβίβασης αυτοκινήτων Δημόσιας Χρήσης) οι μη βεβαιωμένες οφειλές δεν θα εξαιρούνται από την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας.

Οι οφειλέτες μπορούν να συνδεθούν στην ηλεκτρονική υπηρεσία λήψης βεβαίωσης οφειλής μέσω του ΚΕΑΟ με χρήση των κωδικών TAXISnet.

Στις περιπτώσεις που αμφισβητούνται από μη μισθωτό ασφαλισμένο οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί έχει δικαίωμα να ζητήσει επανέλεγχο και αν διαπιστωθεί ότι οι εν λόγω οφειλές έχουν μεταβληθεί (π.χ. λόγω ασφαλιστικής μεταβολής, συνταξιοδότησης με παρακράτηση της οφειλής από την σύνταξη κ.λπ.) θα εκδίδεται βεβαίωση οφειλής ή ασφαλιστική ενημερότητα με τα διορθωμένα ποσά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η Βεβαίωση Οφειλής για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος εκδίδεται μόνο ηλεκτρονικά. Χειρόγραφες βεβαιώσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Προϋποθέσεις

Αν ωστόσο ο οφειλέτης δεν επιθυμεί την παρακράτηση της οφειλής από το τίμημα ή πρόκειται για μεταβίβαση από χαριστική αιτία, είναι δυνατή η χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας με τις εξής προϋποθέσεις:

α) Σε περίπτωση πώλησης ακινήτου το σύνολο των οφειλών του πωλητή να έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και να έχει παρασχεθεί ισόποση με την οφειλή εμπράγματη ή χρηματική διασφάλιση,
β) Για μεταβίβαση ακινήτου με δωρεά ή γονική παροχή απαιτείται να έχει παρασχεθεί για το σύνολο των οφειλών του δωρεοδόχου ή του παρέχοντα γονέα ισόποση εμπράγματη ή χρηματική διασφάλιση χωρίς ρύθμιση.

Ο συνήθης τρόπος διασφάλισης οφειλής στις περιπτώσεις αυτές είναι η αναδοχή των οφειλών του γονέα από ίο τέκνο, που όμως αποφεύγεται ως επιλογή.

Η νέα διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης οφειλής και ασφαλιστικής ενημερότητας για μεταβιβάσεις ακινήτων θα μπει σε εφαρμογή από σήμερα.

#ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ #ΑΚΙΝΗΤΑ #ΟΦΕΙΛΕΣ #ΕΦΚΑ #ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ_ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/dV1iYAu
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη