-->

ΟΠΕΚ: Με βραδείς ρυθμούς η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023

ΟΠΕΚ: Με βραδείς ρυθμούς η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί μεν το 2023 αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με φέτος.

Ο ΟΠΕΚ ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή του ότι αναμένει η ζήτηση να αυξηθεί κατά 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023. Η πρόβλεψη για τη φετινή αύξηση παρέμεινε αμετάβλητη στα 3,36 εκατ. βαρέλια την ημέρα, και επικαλείται την οικονομική ανάπτυξη και την πρόοδο στην αντιμετώπιση της COVID-19 στην Κίνα.

Η κατανάλωση πετρελαίου έχει ανακάμψει από τη βουτιά που προκάλεσε η πανδημία το 2020 και αναμένεται φέτος να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, παρά τον αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αυξανόμενες τιμές και τον πληθωρισμό καθώς επίσης και τα αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης της COVID στην Κίνα.

«Το 2023, οι προβλέψεις για υγιή παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη εν μέσω βελτιώσεων στις γεωπολιτικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες βελτιώσεις στον περιορισμό της COVID-19 στην Κίνα, αναμένεται να ενισχύσουν την κατανάλωση πετρελαίου», ανέφερε ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.

Η πρόβλεψη του ΟΠΕΚ για τη ζήτηση του 2023 είναι περισσότερο αισιόδοξη συγκριτικά με την εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, καθώς και των αρχικών εκτιμήσεων αντιπροσώπων του ΟΠΕΚ που κάνουν λόγο για μεγαλύτερη επιβράδυνση.

Ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι οι προβλέψεις για το 2023 βασίζονται στην υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και ότι κίνδυνοι, όπως ο πληθωρισμός, δεν έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ο ΟΠΕΚ διατηρήσει την πρόβλεψη για τη φετινή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη στο 3,5% και προέβλεψε ανάπτυξη 3,2% το 2023.

Μετά την ανακοίνωση της έκθεσης, η τιμή του πετρελαίου συνέχισε την πτωτική του πορεία και κινείτο νωρίτερα κάτω από τα 103 δολάρια το βαρέλι.

#ΟΠΕΚ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/HXc39vO
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->