Η ηλεκτρική διέγερση των ματιών υπόσχεται θεραπεία για την κατάθλιψη και την άνοια

unsplash

Κινέζοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ηλεκτρική διέγερση του κερατοειδούς των ματιών μπορεί να ανακουφίσει από συμπτώματα που μοιάζουν με κατάθλιψη και να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία σε ζωικά μοντέλα.

Η μείζων κατάθλιψη είναι η πιο διαδεδομένη από τις σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι η πανδημία COVID-19 προκάλεσε μια τεράστια αύξηση στον αριθμό των ατόμων με κατάθλιψη και άγχος και δυστυχώς, περίπου το 25 % των ασθενών δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις διαθέσιμες επί του παρόντος θεραπείες.

Το 2015, ο Δρ. Lim Lee Wei, Επίκουρος τότε Καθηγητής στη Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών, της Ιατρικής Σχολής Li Ka Shing, παλαιότερα γνωστής ως Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και ο ερευνητής Lee Kuan Yew στη Σιγκαπούρη, ανέφεραν ότι η βαθιά εγκεφαλική διέγερση του προμετωπιαίου φλοιού στον εγκέφαλο των ζώων θα μπορούσε να ανακουφίσει από τα συμπτώματα κατάθλιψης και να βελτιώσει τη λειτουργία της μνήμης.

Αυτά τα θεραπευτικά αποτελέσματα αποδίδονται στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι γνωστή για την εμπλοκή της στη λειτουργία της μάθησης και της μνήμης. Ωστόσο, αυτή η τεχνική, γνωστή και ως βαθιά εγκεφαλική διέγερση, είναι επεμβατική και απαιτεί χειρουργική εμφύτευση ηλεκτροδίων στο εσωτερικό του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες όπως λοιμώξεις και άλλες μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Πρόσφατα μια άλλη ομάδα ερευνητών από το Χονγκ Κονγκ με επικεφαλής πάλι τον Δρ. Lim Lee Wei, αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους για τη θεραπεία νευροψυχιατρικών παθήσεων, παρατήρησαν ότι η μη επεμβατική διέγερση της επιφάνειας του κερατοειδούς του ματιού, γνωστή ως διακερατοειδής ηλεκτρική διέγερση (transcorneal electrical stimulation, TES) που ενεργοποιεί τις εγκεφαλικές οδούς, έδειξε αξιοσημείωτα αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα και μειωμένες ορμόνες του στρες σε ένα ζωικό μοντέλο για την κατάθλιψη. Αυτή η τεχνική προκάλεσε επίσης την έκφραση γονιδίων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο.

Σε σχετικά πειράματα, ο διδακτορικός φοιτητής Yu Wing-shan, και άλλα μέλη της ερευνητικής ομάδας διερεύνησαν εάν η προσέγγιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ και διαπίστωσαν ότι αυτή η μη επεμβατική διέγερση σε ποντίκια βελτίωσε δραστικά την απόδοση της μνήμης και μείωσε τις εναποθέσεις β-αμυλοειδούς στον ιππόκαμπο, που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ηλεκτρική διέγερση του κερατοειδούς είναι μια μη επεμβατική μέθοδος που αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία οφθαλμικών παθήσεων και θα ήταν μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη εάν μπορούσε να εφαρμοστεί και για τη θεραπεία νευροψυχιατρικών παθήσεων. Σίγουρα αυτά τα ευρήματα ανοίγουν  δρόμο για νέες θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη και από άνοια και που είναι ανθεκτικοί  στη συμβατική  θεραπεία. Ωστόσο, πρέπει να διεξαχθούν κλινικές δοκιμές για την επικύρωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας.

Αυτά τα σημαντικά ευρήματα μιας κοινής ερευνητικής ομάδας από την LKS Faculty of Medicine, το University of Hong Kong (HKUMed) και το City University of Hong Kong (CityU) δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Brain Stimulation.

#ΜΑΤΙΑ #ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ #ΑΝΟΙΑ #ΕΡΕΥΝΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/eFPYgKu
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη