Τιμή ρεύματος: Οι «αναποφάσιστες Βρυξέλλες» και το ρωσικό εμπάργκο πίσω από την παράταση στην ανακοίνωση

Τιμή ρεύματος: Οι «αναποφάσιστες Βρυξέλλες» και το ρωσικό εμπάργκο πίσω από την παράταση στην ανακοίνωση

Η διαφαινόμενη υψηλή τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Αύγουστο «τρόμαξε» την κυβέρνηση που αναγκάστηκε να αναβάλλει την ανακοίνωσή της για δύο εβδομάδες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, μετέθεσε για δύο εβδομάδες την ημερομηνία στην οποία θα πρέπει να ανακοινώσουν οι πάροχοι την ενίαια χρέωση των πελατών τους για τον μήνα Αύγουστο.

Και αυτό καθώς οι προκαταρκτικές επαφές κυβέρνησης και παρόχων έδειχναν τιμή «που τρομάζει». Έτσι η κυβέρνηση φαίνεται να «ποντάρει» σε μια ομαλοποίηση της κατάστασης με τη Ρωσία, ξεκινώντας από την επαναλειτουργία του Nord Stream 1 – που όπως πριν μερικές εβδομάδες ο Turk Stream- έχει διακόψει τη λειτουργία τουγ για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης.

Καταλαβαίνει κανείς πως αν η επαναλειτουργία του «κολλήσει» λόγω της εργαλειοποίησης της ενέργειας από τη μεριά της Ρωσίας, τα πράγματα θα είναι δύσκολα και για την Ελλάδα. Αν από την άλλη επαναλειτουργήσει όπως και προβλέπεται, θα σταματήσουν και οι τέτοιας έντασης πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το φυσικό αέριο

O Ιταλός Επίτροπος παραδέχτηκε ότι μια ενδεχόμενη περικοπή στη ροή του φυσικού αερίου, δεν θα έφερνε συνέπειες μόνο στην ανάπτυξη, αλλά μια γενικότερη δύσκολη κατάσταση. «Προετοιμαζόμαστε. Στις 20 Ιουλίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης», ανέφερε ο Π. Τζεντιλόνι.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της η Επιτροπή είχε συμπεριλάβει ένα δυσμενές σενάριο με προβλήματα παροχής φυσικού αερίου, βάσει του οποίου η ανάπτυξη φέτος θα ήταν αρνητική. «Αυτή τη στιγμή δε βρισκόμαστε στο δυσμενές σενάριο, αλλά οι κίνδυνοι να πάμε προς τα εκεί αυξάνονται», δήλωσε ο Π. Τζεντιλόνι.

Στις 13 Ιουλίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις ενδιάμεσες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην ΕΕ. Σε ερώτηση για το αν η ενεργειακή κρίση επηρεάζει τις οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής, ο Π. Τζεντιλόνι απάντησε ότι η αύξηση στις τιμές της ενέργειας επηρεάζουν τον πληθωρισμό.

Σκρέκας: Αναγκαία η μετάθεση της ημερομηνίας ανακοίνωσης

Η επιστολή Σκρέκα προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έχει ως η εξής:

«Όπως γνωρίζετε σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 138 του ν. 4951/2022 (ΦΕΚ Α' 129/04.07.2022), σχετικά με τη Θέσπιση έκτακτων ρυθμίσεων μεταβατικού χαρακτήρα στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και ειδικότερα της παρ. 2, οι Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση και σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους, έως το τέλος του δεύτερου μήνα (Μ-2) πριν από τον μήνα εφαρμογής (Μ), τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας που εφαρμόζονται στα τιμολόγια προμήθειας της παρ. 1 του ανωτέρω άρθρου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 4 περ. (β) του ίδιου άρθρου για την πρώτη περίοδο εφαρμογής, η ανακοίνωση των χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας διενεργείται έως την 10η Ιουλίου 2022, ημερομηνία η οποία θα παρέλθει μεθαύριο και δε δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να ανακοινώσουν έγκαιρα τις χρεώσεις προμήθειας των νέων τιμολογίων.

Υπό το ανωτέρω πρίσμα και για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, κρίνεται αναγκαία η μετάθεση της ημερομηνίας ανακοίνωσης των σχετικών χρεώσεων προμήθειας ειδικότερα για την πρώτη περίοδο εφαρμογής έως την 25η Ιουλίου 2022. Για το σκοπό αυτό έχει δρομολογηθεί ήδη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα υλοποιηθεί σύντομα».

#ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ_ΡΕΥΜΑ #ΤΙΜΗ_ΡΕΥΜΑΤΟΣ #ΜΕΤΑΦΟΡΑ #ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ #ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ #ΚΩΣΤΑΣ_ΣΚΡΕΚΑΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/jZ5yVvt
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη