Επιτροπή Ανταγωνισμού: Οδηγίες για τον υπολογισμό των προστίμων

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Οδηγίες για τον υπολογισμό των προστίμων

Νέες κατευθύνσεις για τον υπολογισμό των προστίμων που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις για παραβάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού, εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα πρόστιμα για αυτές τις παραβάσεις κλιμακώνονται μέχρι το 10% του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών της επιχείρησης. Οι οδηγίες που εκδόθηκαν προβλέπουν την επιβολή ενός βασικού προστίμου έως 30% των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης στις σχετικές αγορές (0-30%), ανά έτος της παράβασης το οποίο:

-Αυξάνεται στις περιπτώσεις που υπάρχουν σοβαρές παραβάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού, όπως είναι, ενδεικτικά, οι οριζόντιοι περιορισμοί που αφορούν σε καθορισμό τιμών, η κατανομή αγορών, οι περιορισμοί της παραγωγής, αλλά και ορισμένες καταχρήσεις δεσπόζουσας θέσης θα τιμωρούνται αυστηρά και παραδειγματικά. Το πρόστιμο αυξάνεται επίσης, όταν η εμπλεκόμενη επιχείρηση έχει διαπράξει στο παρελθόν διαπιστωμένη παράβαση των κανόνων του ανταγωνισμού, αν αρνήθηκε να συνεργαστεί ή αποπειράθηκε να παρεμποδίσει την έρευνα ή αν η εμπλεκόμενη επιχείρηση είχε ηγετικό ρόλο στην παράνομη συμπεριφορά ή είχε προτρέψει άλλες επιχειρήσεις να την υιοθετήσουν.

Αντίθετα το πρόστιμο μειώνεται όταν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις, όπως ότι η επιχείρηση έχει παύσει την παράβαση, η παράβαση οφείλεται σε αμέλεια, η εμπλοκή της στην παράβαση είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, συνεργάζεται με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ή έχει καταβάλει αποζημιώσεις στους ζημιωθέντες από την αντι-ανταγωνιστική πρακτική.

Τέλος σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η Επιτροπή μπορεί, εφόσον της ζητηθεί, να συνεκτιμήσει την αδυναμία της επιχείρησης να πληρώσει το πρόστιμο σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο.

#ΕΠΙΤΡΟΠΗ_ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ #ΠΡΟΣΤΙΜΑ #ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/yYREW08
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη