Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Έρχονται θυελλώδεις άνεμοι, φόβοι για πυρκαγιές σε πολλές περιοχές

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Έρχονται θυελλώδεις άνεμοι, φόβοι για πυρκαγιές σε πολλές περιοχές

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων από την ΕΜΥ, κίνδυνος για νέες ή αναζωπύρωση πυρκαγιών στη χώρα. Τι αναφέρουν Meteo και Πολιτική Προστασία

Η ΕΜΥ έβγαλε αναγγελία θυελλωδών ανέμων για τη Μetarea 3

Γενική σύνοψη 05.07 -22/03 UTC

Στάσιμο χαμηλό 1004 στον Ταύρο. Υψηλές Πιέσεις 1020 στα ανατολικά Βαλκάνια και 1024 στη Βόρεια Ιταλία.

Στενό Καφηρέα

Συνεχίζει μέχρι 05/16/ UTC
Βόρειοι 7 ή 8

Υπενθυμίζεται οτι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη ενημέρωση στις 12:00 από εκπρόσωπο τύπου για τις δασικές πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στη χώρα.

Τι αναφέρει το Meteo

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος και σήμερα για νέες φωτιές και σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την πρόγνωση για τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr, διατηρείται η μεγάλη πιθανότητα για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών – καθοδηγούμενων από τον άνεμο – σε Αττική (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων), Δ. Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Κυκλάδες, και τοπικά σε Αργολίδα, Λακωνία, Κρήτη, Χίο, Αν. Λέσβο και Σκύρο.

Παρά τη μικρή εξασθένηση που θα σημειώσουν οι άνεμοι, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες αναμένεται ότι θα είναι περισσότερο θερμές και θα διατηρηθούν ξηρές στις παραπάνω περιοχές, γεγονός που θα διευκολύνει την ανάφλεξη και τη γρήγορη διάδοση της φωτιάς.

Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι θα "ευθυγραμμίζονται" με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας έτσι το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς της φωτιάς.

Επιπρόσθετα, το meteo σημειώνει ότι διατηρείται το πυρομετεωρολογικό δυναμικό για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από επαγωγική στήλη (αυτοκαθοδηγούμενες) σε Δ. Πελοπόννησο (Ηλεία, Αχαϊα) και σε Δ. Στερεά, με μικρή πιθανότητα για τον σχηματισμό πυρονεφών.

Υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές αναμένεται επίσης, όπως προκύπτει με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομεωρολογικών Δεικτών και την ανάλυση των πυρομετεωρολογικών προγνωστικών στοιχείων, σε Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Σποράδες, Θράκη, Λήμνο, Σάμο, Ικαρία, Κάρπαθο και Ρόδο.

xartesmeteo

Τι αναφέρει η Πολιτική Προστασία

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα Τρίτη (05/07/2022) σε μεγάλο μέρος της χώρας, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που καταρτίζει η τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς (επίπεδο 4) στις εξής περιοχές:

Αττική
Κύθηρα
Βοιωτία
Κεντρική και νότια Εύβοια
Λέσβο
Χίο
Σάμο
Ικαρία
Αργολίδα
Κορινθία
Αχαΐα
Ηλεία
Λακωνία

Υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς (επίπεδο 3) σε πολλές περιοχές της χώρας, που απεικονίζονται με κίτρινο χρώμα στο χάρτη. Οι αρμόδιες αρχές, καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε καμία περίπτωση να μην ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο.

{https://twitter.com/GSCP_GR/status/1543894246545047560?s=20&t=j9ffBkcf0lSBs8XfPPVmnQ}

#ΕΜΥ #ΕΚΤΑΚΤΟ_ΔΕΛΤΙΟ #ΑΝΕΜΟΙ #ΦΩΤΙΕΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/r8VBgFZ
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη