Πανσέληνος του Ιουλίου: Απόψε το «Φεγγάρι του Ελαφιού», από πού πήρε το όνομά της

Πανσέληνος του Ιουλίου: Απόψε το «Φεγγάρι του Ελαφιού», από πού πήρε το όνομά της

Την πανσέληνο του Ιουλίου και ειδικότερα το «Φεγγάρι του Ελαφιού» θα έχουν την ευκαιρία να αντικρίσουν όσοι κοιτάξουν τον ουρανό σήμερα το βράδυ της Τετάρτης. Το φαινόμενο, όπως αναφέρει η NASA, θα είναι ορατό για τρία περίπου 24ωρα.

 

Η πανσέληνος του Ιουλίου -το «Φεγγάρι του Ελαφιού»- θα είναι και η τρίτη από τις τέσσερις που θα λάβουν χώρα για το 2022, την τέταρτη και τελευταία θα τη δούμε τον Αύγουστο. Το περιοδικό «Almanac» αναφέρει ότι η υπερπανσέληνος του Ιουλίου θα είναι η μεγαλύτερη και η φωτεινότερη για ολόκληρο το 2022, καθώς η Σελήνη θα πλησιάσει περισσότερο από ποτέ για φέτος τη Γη, σε απόσταση μόλις 356.418 χιλιομέτρων στο περίγειό της.

Το ολόγιομο φεγγάρι του Ιουλίου είναι μια υπερπανσέληνος. Πρόκειται δηλαδή για μια πανσέληνο φωτεινότερη από ό,τι συνήθως, η οποία και λαμβάνει χώρα μόνο λίγες φορές το χρόνο. Η υπερπανσέληνος που θα παρακολουθήσουμε το βράδυ της ονομάζεται «Φεγγάρι του Ελαφιού» και, όπως αναφέρει το περιοδικό «Space», θα φωτίσει τον καλοκαιρινό ουρανό στις 13 Ιουλίου, ημέρα Τετάρτη. Η φωτεινότητά του αναμένεται να κορυφωθεί περίπου στις 21:37 μ.μ..

Η φωτεινότητα της επερχόμενης υπερπανσελήνου πρόκειται να αγγίξει το 100%, κάτι που σημαίνει ότι το «Φεγγάρι του Ελαφιού» θα φανεί κατά 16% περίπου φωτεινότερο και 7% μεγαλύτερο από μια απλή πανσέληνο. Σημειώνεται ότι ε γενικές γραμμές η διαφορά στο μέγεθος και τη λαμπρότητα μιας υπερπανσελήνου δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι, εντούτοις ο οργανισμός «Sky and Telescope» εξηγεί ότι ίσως η υπερπανσέληνος να φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι μια απλή πανσέληνος λίγο πριν δύσει ο ήλιος.

Η εν λόγω πανσέληνος έχει κι άλλες ονομασίες όπως «Πανσέληνος του Κεραυνού» «Πανσέληνος του Σανού», «Πανσέληνος του Υδρόμελου», όμως η επικρατέστερη είναι η «Πανσέληνος του Ελαφιού», καθώς σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα νέα κέρατα των αρσενικών ελαφιών άρχιζαν να βγαίνουν από το μέτωπό τους «καλυμμένα» με βελούδινo και απαλό τρίχωμα.

#ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ #NASA #ΦΕΓΓΑΡΙ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/QU8YlK6
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη