Φωτιά στον Έβρο: Πολλές και διάσπαρτες οι εστίες, πόσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Δαδιά

Φωτιά στον Έβρο: Πολλές και διάσπαρτες οι εστίες, πόσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Δαδιά

Συνεχίζει να καεί για τέταρτη μέρα η φωτιά στον Έβρο και στο δάσος της Δαδιάς. Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα περιοριστεί αρκετά, καθώς πλέον οι άνεμοι δεν είναι τόσο ισχυροί και επιχειρούν από το πρωί πολλά εναέρια μέσα.

Τα στελέχη του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α στην Μονάδα Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής (ΜΔΠΠ) στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η τοπική Αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία δίνουν αυτές τις ώρες μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Η πυρκαγιά καίει για τέταρτη συνεχόμενη μέρα σε πολλές διάσπαρτες εστίες, αλλά σήμερα επικρατούν στην περιοχή ήπιοι άνεμοι.

Υπάρχουν εστίες που καίνε και στον πυρήνα του Πάρκου και γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί δυτικά προς τις θέσεις φωλεοποίησης του μαυρόγυπα.

Όλα τα στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔΠΠ) Έβρου και Δαδιάς του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α είναι επιτόπου και συνεπικουρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, δίνουν πληροφορίες στις ομάδες πυρόσβεσης για το οδικό δίκτυο της περιοχής και την κατάσταση της βλάστησης σε κάθε σημείο του Πάρκου, ενώ στα κτήρια της Μονάδας γίνονται οι συναντήσεις του συντονιστικού οργάνου κατάσβεσης.

Η ΜΔΠΠ συμμετέχει με τον τοπικό υλοτομικό συνεταιρισμό στη διάνοιξη αντιπυρικής γραμμής μπροστά από το παρατηρητήριο αρπακτικών για την ανάσχεση της πυρκαγιάς προς το παρατηρητήριο και κατ΄επέκταση προς τις εγκαταστάσεις της ΜΔΠΠ και το χωριό της Δαδιάς. Επιπλέον, έγινε μίσθωση μηχανήματος γκρέιντερ για τον άμεσο καθαρισμό της αντιπυρικής γραμμής.

Τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων/ορνιθολόγων για την επί τόπου καταγραφή των ζημιών σε φωλιές και ενδιαιτήματα των ειδών και σε συνεργασία με τα στελέχη της ΜΔΠΠ Έβρου και Δαδιάς να προταθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης.

Επιπλέον, σήμερα καταφθάνει ειδική ομάδα για την περίθαλψη τυχόν τραυματισμένων ζώων σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ και άλλες οργανώσεις και φορείς.

Την επόμενη μέρα της κατάσβεσης ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. θα ενεργοποιήσει το Post Fire Biodiversity Hub του Technical Support Instrument (TSI) της Ε.Ε., ώστε να καταγραφούν χωρικά οι πιθανές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και κυρίως στους πληθυσμούς και στις φωλιές του Μαυρόγυπα (η μεγαλύτερη αποικία σε όλη την Ευρώπη) και των άλλων πτωματοφάγων και αρπακτικών.

Ήδη, έχει δεσμευτεί ποσό στον προϋπολογισμό του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ώστε να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες επισκευές στην περιοχή μετά την καταγραφή των ζημιών.

Απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα που σε μια κρίσιμη στιγμή προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόσκαιρες και λανθασμένες εντυπώσεις, θα πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι όλα τα στελέχη του πρώην Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου δίνουν από την πρώτη μέρα μάχη κατά της φωτιάς μαζί με τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Δεν έφυγαν ποτέ και θα συνεχίσουν να υπηρετούν την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος.

Αυτά που καταργήθηκαν ήταν τα Διοικητικά Συμβούλια των πρώην Φορέων και όχι τα στελέχη τους, τα οποία ενσωματώθηκαν στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και συνεχίζουν το έργο τους. Ας γίνει σεβαστή τουλάχιστον η δική τους προσπάθεια.

#ΦΩΤΙΑ #ΕΒΡΟΣ #ΔΑΣΟΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/652I3Jm
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη