Καύσωνας: «Λιώνει» η Ελλάδα με 42 βαθμούς Κελσίου, «έρχεται δύσκολο 15ήμερο» (βίντεο, χάρτης)

Καύσωνας: «Λιώνει» η Ελλάδα με 42 βαθμούς Κελσίου, «έρχεται δύσκολο 15ήμερο» (βίντεο, χάρτης)

Συνεχίζει ο καύσωνας να «χτυπάει» τη χώρα με τη θερμοκρασία σε πολλές περιοχές να δείχνει πάνω από 40 βαθμούς. Στο μεταξύ, σε ισχύ παραμένει το έκτακτο δελτίο καιρού που  εξέδωσε η ΕΜΥ την Παρασκευή.

Συνεχίζεται το κύμα υψηλών θερμοκρασιών καθώς σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα Κυριακή 24/07 κατά τόπους θα ξεπεράσει το φράγμα των 40 C.

Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται η μέγιστη θερμοκρασία που αναμένεται τη Κυριακή 24/07 καθώς και ο πληθυσμός που θα επηρεαστεί ανά εύρος θερμοκρασίας.

Έτσι για παράδειγμα, μέγιστες θερμοκρασίες μεταξύ 37 και 39 C θα βιώσουν περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπων ενώ θερμοκρασίες 39 έως 43 C θα βιώσουν περίπου 630.000 ανθρώπων.

Σημειώνεται ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (πχ λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν λαμβάνονται υπόψη.

kaysonasmetoeig

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ την Παρασκευή

Από το Σάββατο (23-7-22) έως και τη Δευτέρα (25-7-2022), και ενώ οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας αρχικά δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλές, οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν ως εξής:

α. στα ηπειρωτικά προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ λόγω τοπικών συνθηκών (μικροκλίμα, καταβάτες άνεμοι) και ειδικότερα σε περιοχές στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας που δεν επηρεάζονται από θαλάσσιες αύρες η θερμοκρασία θα είναι ένα με δύο βαθμούς υψηλότερη (41 με 42 βαθμούς Κελσίου).

Πιο συγκεκριμένα θα επηρεαστούν περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

β. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα για την Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, παρόλο που αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας από την Τρίτη (26-7-22) στα ανατολικά ηπειρωτικά, οι μέγιστες καθώς και οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας στις πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς θα διατηρηθούν έως και την Πέμπτη (28-7-22) σε υψηλά επίπεδα.

Ο καιρός για τη Δευτέρα 25 Ιουλίου

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και πιθανώς στα υπόλοιπα ορεινά της Μακεδονίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 39 με 42 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 βαθμούς ενώ στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

LIVE η πορεία του καιρού

Προετοιμαζόμαστε για ένα δύσκολο 10ήμερο-15ήμερο

Για τις θερμοκρασίες που αναμένεται να φτάσει ο υδράργυρος, αλλά και ποιες περιοχές θα «καούν», μίλησε ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας.

#ΚΑΥΣΩΝΑΣ #ΚΑΙΡΟΣ #ΖΕΣΤΗ #ΑΤΤΙΚΗ #ΕΚΤΑΚΤΟ_ΔΕΛΤΙΟ_ΚΑΙΡΟΥ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/c408rxo
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη