Τρία χρόνια με αναστολή σε δύο αστυνομικούς για τον βασανισμό ψυχικά ασθενούς - Το Εφετείο μείωσε την ποινή

Τρία χρόνια με αναστολή σε δύο αστυνομικούς για τον βασανισμό ψυχικά ασθενούς - Το Εφετείο μείωσε την ποινή

Μειώθηκε η πρωτόδικη ποινή των οκτώ ετών από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο για τους δύο αστυνομικούς που είχαν καταδικαστεί για τον βασανισμό σε βάρος ενός ανθρώπου με προβλήματα ψυχικής υγείας, του Χρήστου Χρονόπουλου.

Συγκεκριμένα, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή στους δύο αστυνομικούς για τα αδικήματα των άρθρων 137 Α και 137Β Ποινικού Κώδικα κατά πλειοψηφία, δηλαδή για βασανιστήρια τα οποία «τέλεσαν σε βάρος του Χρήστου Χρονόπουλου όντας αστυνομικοί υπάλληλοι, στα καθήκοντα οποίων αναγόταν η φύλαξη και επιμέλεια κρατουμένων».

Πρωτόδικα, το δικαστήριο είχε επιβάλει κάθειρξη οκτώ ετών. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αναγνώρισε στους αστυνομικούς τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα η ποινή να πέσει στα 3 έτη φυλάκισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στα ποινικά χρονικά τα ελληνικά δικαστήρια εφάρμοσαν το άρθρο 137Α του Ποινικού Κώδικα που τυποποιεί το αδίκημα των βασανιστηρίων, καταδικάζοντας τελεσίδικα τους δύο αστυνομικούς για τη βαριά σωματική βλάβη που προκάλεσαν στο θύμα, 15 ολόκληρα χρόνια μετά την υπαίτια και παράνομη συμπεριφορά τους. Το 2015, δηλαδή οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του παθόντος, εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η υπόθεση όπου και καταδικάστηκαν οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί.

Το χρονικό της φρίκης

Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση, η οποία μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό 7 ολόκληρα χρόνια μετά την πρωτοβάθμια καταδίκη τους», δήλωσε ο δικηγόρος του θύματος, Θεόδωρος Μαντάς.

Το περιστατικό συνέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας το 2007, όταν προσήχθη ο Χρήστος Χρονόπουλος (άτομο με προβλήματα ψυχικής υγείας), επειδή «ενοχλούσε» θαμώνες καφετέριας.

Αν και στο Αστυνομικό Τμήμα οδηγήθηκε χωρίς σωματικά προβλήματα, δύο ώρες μετά την προσαγωγή του κλήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο τον παρέλαβε σε κωματώδη κατάσταση και διακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και άλλες σοβαρές κακώσεις.

Κατά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που εξέτασε την υπόθεση σε πρώτο βαθμό, οι δύο αστυνομικοί τον χτύπησαν για να τον τιμωρήσουν και να τον εκφοβίσουν, με αποτέλεσμα ανεπανόρθωτες βλάβες που τον έχουν καταστήσει μη αυτοεξυπηρετούμενο.

#ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ #ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ #ΨΥΧΙΚΑ_ΑΣΘΕΝΕΙΣ #ΕΦΕΤΕΙΟ #ΠΟΙΝΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/PMUWXtm
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη