Σε απόσταση αναπνοής ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση στη δυτική Ελλάδα

Σε απόσταση αναπνοής ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση στη δυτική Ελλάδα

Μειώνεται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το pelop.gr. Σταθερά πάνω από 10% το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. 

Το φαινόμενο αποτυπώνεται ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα, όπου δύο διαφορετικές δημοσκοπικές μέθοδοι αποφέρουν διαφοροποιήσεις στη συναγωγή αποτελεσμάτων. Ο αναγνώστης των δημοσκοπήσεων οφείλει να είναι πιο υπομονετικός στη μελέτη των επεξεργασμένων ευρημάτων.

Το δόκανο για τους ερευνητές είναι η «κρυφή ψήφος», μια διστακτική αντιμετώπιση των δημοσκοπικών συνεργείων από μερίδα του κοινού, λόγω αντισυστημικού κλίματος.

Η κρατούσα προσέγγιση στην επεξεργασία των αποτελεσμάτων, στην τελευταία έρευνα της DC στη Δυτική Ελλάδα αναδεικνύει οριακά πρώτη τη ΝΔ με 25,9 έναντι 24,8% του ΣΥΡΙΖΑ.

Η DC ανέλυσε τα ίδια δεδομένα με τη μέθοδο που θεωρεί πιο εύστοχη, υιοθετώντας, αντί της στάθμισης, εκτίμηση αποτελέσματος, σε σχέση με την ψήφο των ερωτώμενων στις εκλογές του2019.

Η μέθοδος αυτή δίνει προβάδισμα 1,6 μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ στη Δ. Ελλάδα: 26,2% έναντι 24,6%. Αυτό είναι αποτέλεσμα αυξημένης συσπείρωσης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και στασιμότητας για τη ΝΔ.

Το αποτέλεσμα προκαλείται κυρίως από τους συσχετισμούς στην Αχαϊα που παραμένουν σε βάρος της ΝΔ που προηγείται στους άλλους δύο νομούς.

1 Η ταυτότητα της έρευνας

ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων των κατοίκων της Π.Δ.Ε.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ – ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Αντιπροσωπευτικό δείγμα 867 ψηφοφόρων της ΠΔΕ, ανδρών και γυναικών 17 ετών και άνω. Πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία με στρώματα τις Περιφερειακές Ενότητες και χρήση quota στο φύλο και την ηλικία.

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΣΤΑΘΜΙΣΗΣ: Για την εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου χρησιμοποιήθηκαν η στάθμιση με βάση τις εθνικές εκλογές και ειδική επεξεργασία της DATA C.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 20-29/6/2022.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση ημι- δομημένου ερωτηματολογίου, στα νοικοκυριά των ερωτώμενων, χωρίς την χρήση κάλπης.

ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία DATA R.C. [Α.Μ. ΕΠΙΧ. ΔΗΜΟΣΚΠ.-ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Ε.Σ.Ρ.2, Α.Μ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρχής προστ. Ατομ. Δεδ. Ν 472/1997:817]. H DATA RC είναι μέλος του ο ΣΕΔΕΑ και μέτοχος της Ελεγκτικής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης.

Τα ευρήματα της έρευνας και ειδικότερα η πρόθεση ψήφου αποτελούν την καταγραφή των απόψεων και τάσεων που επικρατούν τη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου ούτε εκτίμηση εκλογικής επιρροής.

2 Πρόθεση ψήφου στις Εθνικές εκλογές

2.1 Πρόθεση ψήφου στις Εθνικές εκλογές – Στάθμιση στις Εθνικές εκλογές (2019)

Από την ερώτηση: «Αν πρόκυπτε θέμα Εθνικών εκλογών και ψηφίζαμε την ερχόμενη Κυριακή, εσείς ποιο κόμμα θα ψηφίζατε.;»

ekloges48

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο από 20 μέχρι και 29 Ιουνίου του 2022. Περίοδο με έντονες αναφορές στα ΜΜΕ και συζητήσεων στην κοινωνία περί πρόωρων εκλογών. Οι περισσότεροι είχαν την άποψη ότι πρόκειται στις αρχές του φθινοπώρου να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση (στάθμιση στις εθνικές εκλογές του 2019, γράφημα 1), ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εάν είχαμε σήμερα εκλογές στην ΠΔΕ, θα είχαν εκλογική επίδοση που θα έφερνε πολύ κοντά το ένα κόμμα στο άλλο, με την ΝΔ να προηγείται κατά 1,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα θα ήταν το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ με 14% και για την τέταρτη θέση θα «έδιναν» μάχη το ΚΚΕ με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 13,6%.

Όπως σε όλες τις έρευνες την τρέχουσα περίοδο, έτσι και σε αυτήν, στο δείγμα υπέρ αντιπροσωπεύεται η ΝΔ. Για το λόγο η DC, από τον Δεκέμβριο΄20 εισήγαγε μια νέα μέθοδο ανάλυσης της πρόθεσης ψήφου (αναφέρεται ως «Εκτίμηση», γραφήματα 2 και 3) με βάση την οποία δε σταθμίζει, αλλά υπολογίζει για κάθε κόμμα, την μεταβολή ανάμεσα στις ερωτήσεις «τι ψηφίσατε το 2019» και «τι θα ψηφίζατε εάν είχαμε αύριο εκλογές» και την εφαρμόζει πάνω στο ποσοστό των εκλογών του 2019 επί των εγγεγραμμένων.

2.2 Πρόθεση ψήφου στις Εθνικές εκλογές – Στάθμιση DC

ekloges484

Σύμφωνα με την στάθμιση της DC στην έρευνα Ιουνίου πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου στην ΠΔΕ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 26,2% (συσπείρωση 66,4%). Στην έρευνα Μαΐου 2022 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 25,5% (συσπείρωση 63,7%) και στην έρευνα Σεπτεμβρίου 2021 22,1% (συσπείρωση 58,6%). Σύμφωνα με την «παραδοσιακή στάθμιση» ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα στην ΠΔΕ με 24,8% (έρευνα Μαΐου 24,2% και Σεπτεμβρίου 2021 20,3%). Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει την συσπείρωση του και την εκλογική επίδοση προσελκύοντας ψηφοφόρους και άλλων κομμάτων όπως του ΜΕΡΑ 25, αλλά και του ΚΚΕ και του ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με την στάθμιση της DC στην έρευνα Ιουνίου η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα στην πρόθεση ψήφου στην ΠΔΕ με 24,6% (συσπείρωση 69,0%). Στην έρευνα Μαΐου 2022 είχε 26,6% και στην έρευνα Σεπτεμβρίου 2021 23,9. Σύμφωνα με την «παραδοσιακή στάθμιση» η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα στην ΠΔΕ με 25,9% (έρευνα Μαΐου 28,2% και Σεπτεμβρίου 2021 25,6%). Η ΝΔ σε όλες αυτές τις έρευνες καταγράφει μια συσπείρωση γύρω από το 70% και ένα ποσοστό γύρω από το 25%. Οι διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στα πλαίσια του στατιστικού λάθος και η μετακίνηση της από την πρώτη στην δεύτερη θέση οφείλεται περισσότερο στην συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο σε μεταβολές του εκλογικού σώματος ως προς την ΝΔ. Η ΝΔ προσελκύει ψηφοφόρων κομμάτων όπως την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ, την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, αλλά και το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ψηφοφόροι της «μετακινούνται προς» το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ.

Τρίτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου στην ΠΔΕ είναι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 12,4% (συσπείρωση 74,7% ). Στην έρευνα Μαΐου 2022 είχε 13,9% (συσπείρωση 75,9%) και στην έρευνα Σεπτεμβρίου 2021 7,3% (συσπείρωση 61,8%). Σύμφωνα με την «παραδοσιακή στάθμιση» το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι τρίτο κόμμα στην ΠΔΕ με 14% (έρευνα Μαΐου 15,2% και Σεπτεμβρίου 2021 7,7%). Το κόμμα διατηρεί μια επίδοση στην ΠΔΕ ανάμεσα στο 12% και το 14% προ της αναγωγής σε έγκυρα.

Τέταρτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου στην ΠΔΕ είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 4,9% (συσπείρωση 66,7%). Στην έρευνα Μαΐου 2022 είχε 4,7% (συσπείρωση 63,2%) και στην έρευνα Σεπτεμβρίου 2021 5,3% (συσπείρωση 33,3%). Σύμφωνα με την «παραδοσιακή στάθμιση» η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ είναι πέμπτο κόμμα στην ΠΔΕ με 3,3% (έρευνα Μαΐου 2,9% και Σεπτεμβρίου 2021 2,2%). Πέμπτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου στην ΠΔΕ είναι το ΚΚΕ με 4,6% (συσπείρωση 75,3%). Στην έρευνα Μαΐου 2022 είχε 4,6% (συσπείρωση 75,7%) και στην έρευνα

Σεπτεμβρίου 2021 3,6% (συσπείρωση 74,3%). Σύμφωνα με την «παραδοσιακή στάθμιση» το ΚΚΕ είναι τέταρτο κόμμα στην ΠΔΕ με 4,9% (έρευνα Μαΐου 4,8% και Σεπτεμβρίου 2021 3,9%). Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 13,3% ενώ στις προηγούμενες έρευνες ήταν 12,1% (Μάιος'22) και 22,7% (Σεπτ΄21).

ekloges586

Η Ν.Δ., επί των εγκύρων, εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, θα ελάμβανε (ανάλογα με τον τρόπο στάθμισης των αποτελεσμάτων) σύμφωνα με την δημοσκόπηση από 30,5% μέχρι 32,6%, ποσοστό μικρότερο από αυτό που έλαβε το 2019 κατά 4.5% περίπου.

Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ελάμβανε από 31,2% μέχρι 32,5%, ποσοστό μικρότερο από αυτό που έλαβε το 2019 κατά 5% περίπου.
Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, θα ελάμβανε από 15,4% μέχρι 17,6%, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που έλαβε το 2019 κατά 6% περίπου.
Το ΚΚΕ ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που έλαβε το 2019 κατά 1% περίπου.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που έλαβε το 2019 άνω του 2% περίπου.

Στην παρούσα χρονική στιγμή κύριο στοιχείο, στην ΠΔΕ, είναι η θετική μεταβολή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, η στασιμότητα της ΝΔ και η αλληλεπίδραση των εκλογικών βάσεων του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται για εκλογικό αποτέλεσμα πολύ κοντά σε αυτό των εθνικών εκλογών του 2019, αλλά με αξιοσημείωτη μείωση του «δικομματισμού» σε όφελος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και των άλλων μικρότερων κομμάτων.

Αναλύοντας σε επίπεδο Νομού:

Για τον ΣΥΡΙΖΑ:
Στον Ν. Αχαΐας ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει την υψηλότερη επίδοση. Προηγείται της ΝΔ άνω των 6 μονάδων. Ο ΣΥΡΙΖΑ όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές διαρκώς βελτιώνει την θέση του στο Νομό. Στις εθνικές εκλογές του 2019 είχε προηγηθεί της ΝΔ με 5 μονάδες επί των εγγεγραμμένων και 6 μονάδες επί των εγκύρων.

Στην Ηλεία, παραμένει δεύτερο κόμμα, με ποσοστό 1,2% μικρότερο της ΝΔ, αλλά κλείνοντας την «ψαλίδα» σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις. Στις εθνικές εκλογές του 2019 είχε προηγηθεί η ΝΔ με 0,7 μονάδες επί των εγγεγραμμένων και 1,2 μονάδες επί των εγκύρων.

Στην Αιτωλοακαρνανία παραμένει δεύτερο κόμμα, με ποσοστό 2,7% μικρότερο της ΝΔ, ποσοστό περίπου ίδιο με την προηγούμενη μέτρηση. Στις εθνικές εκλογές του 2019 είχε προηγηθεί η ΝΔ με 4 μονάδες επί των εγγεγραμμένων και 6 μονάδες επί των εγκύρων.

Για την ΝΔ:
Στον Νομό Αχαΐας, καταγράφεται ως δεύτερο κόμμα. Διατηρεί με την πάροδο του χρόνου τα ποσοστά της, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τα αυξάνει.

Στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, διαχρονικά καταγράφεται ως πρώτο κόμμα με διατήρηση των ποσοστών της.

Στην Ηλεία, τον Νομό που πότε προηγείται η ΝΔ και πότε ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η ΝΔ έχει προβάδισμα 1,2%. Μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

Για το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ:
Στην Ηλεία, το κόμμα καταγράφει το υψηλότερο του ποσοστό, 16%. Ακολουθεί η Αχαΐα με 12,2% και τρίτη η Αιτωλοακαρνανία με 10,1%. Τα ποσοστά επί των εγκύρων είναι μεγαλύτερα.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΔΥΤΙΚΗ_ΕΛΛΑΔΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/WsD9ZH5
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη