-->

Οι Τούρκοι... ορέγονται κοκορέτσι και ιμάμ μπαϊλντί - Διαμαρτύρονται για γαστριμαργική κλοπή από την Ελλάδα

Οι Τούρκοι... ορέγονται κοκορέτσι και ιμάμ μπαϊλντί - Διαμαρτύρονται για γαστριμαργική κλοπή από την Ελλάδα

Ακόμα δύο «όπλα», γευστικότατα αν μη τι άλλο, ρίχνουν οι Τούρκοι στον πόλεμο της προπαγάνδας που κάνουν με αμείωτη ένταση κατά της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι κατηγορούν την Ελλάδα για κλοπή της γαστριμαργικής τους παράδοσης με την οικιεοποίηση του κοκορετσιού και του ιμάμ μπαϊλντί, τα οποία όπως υποστηρίζουν, παρουσιάζονται στις ΗΠΑ ως ελληνικά φαγητά

«Μετά τον μπακλαβά και το τζατζίκι, η Ελλάδα οικειοποιείται το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί», γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία αναφέρονται εκτενώς στα πιάτα λέγοντας πως προέρχονται από την οθωμανική κουζίνα.

Όπως αναφέρουν, σύμφωνα με το sigmalive «γνωστές ιστοσελίδες με συνταγές της Ελλάδας χαρακτηρίζουν ως ελληνικό φαγητό το ιμάμ μπαϊλντί, που σημαίνει "ο ιμάμης λιποθύμησε". Το ιμάμ μπαϊλντί είναι μια κλασική ελληνική συνταγή. Οι ρίζες του προέρχονται από την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής. Το όνομά του το πήρε από έναν ιμάμη που το έφαγε και του άρεσε τόσο πολύ η γεύση του, που λιποθύμησε, γιατί η ψητή μελιτζάνα και οι αλατισμένες ντομάτες δίνουν υπέροχη γεύση. Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης έφτιαχναν αυτό το πιάτο. Από εκεί ήρθε στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ το σερβίρουμε ως ελληνικό φαγητό».

«Στην Ελλάδα το λένε κοκορέτσι και είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από καρυκευμένα αρνίσια ή κατσικίσια παραπροϊόντα, τυλιγμένα σε αρνίσια μπόλια, το οποίο ψήνεται σαν σουβλάκι γράφουν οι ιστοσελίδες με συνταγές για το συγκεκριμένο πιάτο», υπογραμμίζουν.

Δείτε τα πρωτοσέλιδα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 1

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 2

 Μάλιστα, τουρκικά ΜΜΕ απευθύνονται και σε μάγειρες της χώρας τους που μιλούν για το κοκορέτσι.

«Ασπάζονται την τουρκική κουλτούρα λόγω του θαυμασμού τους για τους Τούρκους. Το κοκορέτσι είναι ένα τουρκικό πιάτο, το οποίο συνδυάζεται με τα τουρκικά μπαχαρικά μας. Πρωτοφτιάξαμε κοκορέτσι από έντερα χήνας της περιοχής του Καρς εδώ και αιώνες. Το κοκορέτσι είναι δικό μας», λέει ο αριστοτέχνης κοκορετσιού της Κωνσταντινούπολης, Σερέφ Ιλγκάρ.

Με τη σειρά του ο Τεκίν Λοκ, ιδιοκτήτης εστιατορίων με κοκορέτσι στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε: «Είναι μια κληρονομιά που την κληρονομήσαμε από τους Οθωμανούς. Η κουλτούρα μας, το κοκορέτσι είναι τουρκικό πιάτο. Οι πρόγονοί μας, αφότου έσφαζαν τα ζώα, έφτιαχναν κοκορέτσι. Ήταν ένα ξεχωριστό πιάτο για τους αγαπημένους τους. Σε συνδυασμό με μπαχαρικά, το κοκορέτσι έχει γίνει το απαραίτητο φαγητό των Τούρκων. Το κοκορέτσι είναι το παρελθόν μας».

Ο παρουσιαστής ταξιδιωτικών εκπομπών, Λοκμάν Νταγ, υποστηρίζει ότι «έχουμε συνηθίσει να παίρνουν τα φαγητά μας οι γείτονές μας και να τα παρουσιάζουν στον κόσμο σαν να ήταν δικά τους. Το όνομα του πιάτου είναι "Imam Bayildi". Είναι μια γεύση που προήρθε από τους Οθωμανούς και είναι γνωστή μέχρι σήμερα με το όνομα αυτό στον κόσμο. Μπορεί να χάσουμε αυτές τις γεύσεις από την Ελλάδα. Έχει κάνει το ίδιο με τον μπακλαβά, το ντονέρ κεμπάπ, τους ντολμάδες, το γιαούρτι».

Και ο Τούρκος σεφ, Αϊβάζ Ακμπατζάκ, υπογραμμίζει: «Τα εντόσθια των αιγοπροβάτων που σφάζονταν στο παλάτι μοιράζονταν στο λαό στις γειτονιές που ήταν κοντά στο παλάτι Τοπ Καπί».

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ #ΕΛΛΑΔΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/dj3E2wH
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->