Γιάννης Σαρακιώτης στη Βουλή: «Απολύσεις για τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, ασυλία στον Διαχειριστή της εκκαθάρισης»


Στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει διάταξη για τη χορήγηση ασυλίας στον Ειδικό Διαχειριστή και στα μέλη του Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ, παρενέβη (28/07) με ομιλία του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Συνδέοντας τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ με την «επανάσταση στο χώρο της ενέργειας», την οποία ευαγγελιζόταν προ



μηνών ο παριστάμενος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκας, ο κ. Σαρακιώτης ανέφερε:


«Είναι γνωστός σε εσάς, κ. Σκρέκα, ο χώρος της ΛΑΡΚΟ. Κανείς δεν ξεχνά στη Λοκρίδα και ευρύτερα στη Φθιώτιδα την “επανάσταση”, η οποία διεξήχθη επί των ημέρων του πατρός σας, οπότε και εκτοξεύτηκαν τα χρέη της ΛΑΡΚΟ κατά 100 εκ. ευρώ. Όπως και αλησμόνητη παραμένει η “επανάσταση” με το hedging και πάλι με Κυβέρνηση Ν.Δ. όταν, με τα συμβόλαια που υπογράψατε, η εταιρεία απώλεσε έσοδα 450 εκ. ευρώ. Η νέα “επανάστασή” σας στη ΛΑΡΚΟ έγινε το Φεβρουάριο του 2020, με την τροπολογία που τερμάτιζε ουσιαστικά τη λειτουργία της εν λόγω βιομηχανίας, με αποτέλεσμα τα τελευταία δύο έτη να έχουν περικοπεί οι μισθοί των εργαζομένων, ενώ δουλεύουν σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο περιβάλλον ελλείψει των στοιχειωδών συντηρήσεων. Παρόμοιες συνέπειες βιώνουν πάνω από 400 συνταξιούχοι της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι μετά την ψήφιση της τροπολογίας από τη Ν.Δ. χάνουν κατά μέσο όρο 50.000 ευρώ από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, χρήματα που είχαν καταβάλει στο παρελθόν και ανέμεναν να τα λάβουν μετά τη συνταξιοδότησή τους. Παράλληλα, οι μικροεργολάβοι “έβαλαν πλάτη” όλο το προηγούμενο διάστημα για τη λειτουργία της εταιρείας και είδαν, σε μία ημέρα, να εξανεμίζονται οι οφειλές της ΛΑΡΚΟ απέναντί τους, καθώς παρείχαν έργο 30.000 ή 40.000 ευρώ».


Εν συνεχεία, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε σκωπτικά στο υποτιθέμενο «αναπτυξιακό σχέδιο» της Κυβέρνησης επισημαίνοντας: «Τη στιγμή που η τιμή του νικελίου εκτοξεύεται και καταγράφει ιστορικά υψηλά και επιβάλλονται κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία κατέχει το 12% της παγκόσμιας αγοράς σιδηρονικελίου, εσείς επιλέγετε να απολύσετε τους εργαζόμενους και να σταματήσετε τη λειτουργία της εταιρείας. Και το πιο προκλητικό: Φέρνετε διάταξη για την παραχώρηση ασυλίας στον Ειδικό Διαχειριστή και σε όσους χειρίζονται τις τύχες της ΛΑΡΚΟ. Μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους, ασυλία στους ανθρώπους σας. Διαβάζω τον τίτλο της διάταξής σας: “Ευθύνη των οργάνων της υπό ειδικής διαχείρισης εταιρείας δυνάμει του άρθρου 21 του ν. 4664/2020”. Ούτε το όνομα της ΛΑΡΚΟ δεν μπορείτε να αναφέρετε; Τόσο πολύ τη φοβάστε; Τόσο πολύ σας καταδιώκει; Όμως, όλα εξηγούνται και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του γαιάνθρακα, ο οποίος παρέχει την ενέργεια για τις περιστροφικές μηχανές και τα ηλεκτροκάμινα. Μέχρι το 2019, οπότε και λειτουργούσαν 5 καμίνια και όχι 1, όπως συμβαίνει σήμερα, για την αγορά του γαιάνθρακα πραγματοποιούνταν διαγωνιστικές διαδικασίες, λαμβάνονταν υπόψη η γνωμοδότηση των τεχνικών και υπήρχαν επιτροπές προμήθειας. Με αυτόν τον τρόπο, επί Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είχε επιτευχθεί συμφωνία με την οποία αγοράζαμε με 56 ευρώ/τόνο, ενώ σήμερα η εταιρεία αγοράζει γαιάνθρακα με 323 ευρώ/τόνο, χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία. Έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες τόνοι αυτού του υλικού και σήμερα πωλούνται υπό αδιευκρίνιστες διαδικασίες. Ο Υπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις».


Οι αποκαλύψεις του κ. Σαρακιώτη για το όργιο αδιαφάνειας και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος πραγματοποιήθηκαν υπό συνεχείς διακοπές από τον Προεδρεύοντα στη συζήτηση, Βουλευτή της Ν.Δ., κ. Μπούρα, ο οποίος επιχείρησε να εκτρέψει τη διαδικασία και να διασώσει τον αρμόδιο Υπουργό από τη λογοδοσία στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Τέλος, άξιο αναφοράς είναι, επίσης, το γεγονός ότι ο κ. Σκρέκας ούτε καν επιχείρησε να απαντήσει στις καταγγελίες του Βουλευτή Φθιώτιδας.


Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη