Φυσικό αέριο: Η προειδοποίηση Φον Ντερ Λάιεν για πλήρη διακοπή στην Ευρώπη και οι εναλλακτικές στο «τραπέζι» της Κομισιόν

pixabay

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «πρέπει να είναι έτοιμη» για το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς «ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα αργά ή γρήγορα».

Πιο αναλυτικά, η πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τα 27 κράτη της ΕΕ να εξαλείψουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να επιταχύνουν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. «Ενεργώντας ως Ένωση, η Ευρώπη μπορεί να το επιτύχει ταχύτερα», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Επιπλέον, κατήγγειλε τη Ρωσία για την «εργαλειοποίηση» του φυσικού αερίου: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για περισσότερες αναταράξεις, ακόμα και πλήρους διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

«Προς το παρόν, η Ρωσία προμηθεύει μόνο εν μέρει φυσικό αέριο ή καθόλου, σε 12 κράτη-μέλη της ΕΕ. Έτσι, η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο, μια πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου, αργά ή γρήγορα».

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δείξουν το χειμώνα αλληλεγγύη το ένα προς το άλλο, καθώς όσα δεν εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο καλούνται να συνδράμουν εκείνα με μειωμένες προμήθειες. «Ακόμη και κράτη-μέλη που αγοράζουν ελάχιστο ρωσικό φυσικό αέριο δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τις επιπτώσεις μιας πιθανής διακοπής της ροής στην εσωτερική μας αγορά», είπε.

Η Φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι οι οικονομίες των κρατών της ΕΕ είναι τόσο συνδεδεμένες μεταξύ τους που μια κρίση φυσικού αερίου σε μια χώρα, όπως η Γερμανία, θα επηρέαζε και άλλες εθνικές οικονομίες. «Γι' αυτό είναι σημαντικό να μειώσουν όλα τα κράτη-μέλη τη ζήτηση, να αποθηκεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και να τις μοιραστούν με εκείνα τα μέλη που πλήττονται περισσότερο».

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα επιμένει στην θέσης της διαφωνώντας με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση του φυσικού αερίου κατά 15%. Η Κομισιόν έχει προτείνει μείωση κατά 15% από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τον Μάρτιο της κατανάλωσης φυσικού αερίου, προκαλώντας τις αντιδράσεις αρκετών χωρών, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Το σχέδιο της Κομισιόν έχει προκαλέσει αντιδράσεις για το ύψος της μείωσης και το αν η Κομισιόν μπορεί να την καταστήσει υποχρεωτική, πριν  τη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας, το οποίο είναι το αρμόδιο όργανο για την έγκρισή του.

Στο εναλλακτικό σχέδιο, που επικαλούνται οι Financial Times, προτείνεται από χώρες πως όταν ο στόχος είναι υποχρεωτικός θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ο βαθμός εξάρτησης κάθε χώρας από το ρωσικό αέριο και οι ποσότητες που έχουν αποθηκεύσει.

Η μείωση της χρήσης προβλέπεται να είναι μικρότερη, αν ένα κράτος έχει επιπλέον ποσότητες αερίου, τις οποίες μπορεί να προμηθεύσει στην ΕΕ, με φορτία LNG ή μέσω αγωγών. Παράλληλα, ζητείται η εξαίρεση κάποιων κλάδων που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την ενιαία αγορά.

Η Κομισιόν πρότεινε ο στόχος για τη μείωση κατά 15% της κατανάλωσης αερίου να γίνεται υποχρεωτικός, αν η ίδια κρίνει ότι η ενεργειακή κρίση έχει γίνει ιδιαίτερα σοβαρή ή αν το ζητήσουν τρία κράτη - μέλη.

Αρκετές χώρες της ΕΕ εξέφρασαν παράπονα στην Κομισιόν ότι επέκτεινε υπερβολικά τις αρμοδιότητές της και θεωρούν πολύ υψηλό τον στόχο του 15%.

Σύμφωνα με το εναλλακτικό σχέδιο, η κήρυξη κατάστασης συναγερμού στην ΕΕ (άρα και υποχρεωτικοί στόχοι), θα πρέπει να ζητηθεί από τουλάχιστον πέντε χώρες - μέλη, ενώ θα πρέπει να εγκριθεί από μία πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ.

Επίσης, ζητείται να δοθεί χρονικό περιθώριο ενός επιπλέον μήνα, έως το τέλος Οκτωβρίου, για την παρουσίαση των εθνικών σχεδίων έκτακτης ανάγκης στην Κομισιόν.

#ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΟΥΡΣΟΥΛΑ_ΦΟΝ_ΝΤΕΡ_ΛΑΙΕΝ #ΕΥΡΩΠΗ #ΚΟΜΙΣΙΟΝ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/2Xup6z8
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη