Το γιοφύρι της… Λάρκο, η Dimand και τα ταξίδια με digital ταυτότητες

  • Για τις 29 Ιουλίου προσδιορίστηκε η νέα προθεσμία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για την Λάρκο, την μεταλλευτική επιχείρηση της οποίας οι συνολικές υποχρεώσεις προς την ΔΕΗ, μεταφορικές επιχειρήσεις, εργολάβους και ΕΦΚΑ ανέρχονται στα 500 εκατομμύρια ευρώ και για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλει σημαντικά πρόστιμα. Ωστόσο και η ημερομηνία αυτή εμφανίζεται επισφαλής και ενδέχεται να μεταφερθεί εάν δεν έχει έως τότε ανακοινωθεί απόφαση της δικαιοσύνης για τα ασφαλιστικά μέτρα κατά των ομαδικών απολύσεων που έχουν αιτηθεί σωματεία εργαζομένων της προβληματικής μεταλλευτικής επιχείρησης . Και προφανώς θα χρειαστεί παράταση εάν η απόφαση παγώσει τη διαδικασία των απολύσεων.

  • Η προσφυγή των σωματείων επιδιώκει την ακύρωση της διαδικασίας ομαδικής απόλυσης 1050 περίπου εργαζομένων. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο έχει υπαχθεί στο πτωχευτικό δίκαιο η Λάρκο ο Ειδικός Διαχειριστής οφείλει να ολοκληρώσει τις απολύσεις έτσι ώστε είναι οι νέοι μέτοχοι που θα προκύψουν από την διαγωνιστική διαδικασία να αναλάβουν την εταιρεία ελεύθερη κάθε υποχρέωσης. Τα ποσά της αποζημίωσης των εργαζομένων έχουν προϋπολογισθεί και έχει αποφασιστεί πως θα καλυφτούν από το δημόσιο. Ενόσω αυτή η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται οι επενδυτές δεν πρόκειται να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά, εξηγούν πηγές της αγοράς. Σημειώνεται βεβαίως πως ένας σημαντικός αριθμός από του σημερινούς εργαζομένους αναμένεται να προσληφθεί εκ νέου από τη νέα ιδιοκτησία.

  • Υπενθυμίζεται πως η Λάρκο πωλείται μέσω δύο ξεχωριστών διαγωνισμών: Ο ένας διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ και αφορά την εκμίσθωση του εργοστασίου της και ο άλλος από τον Ειδικό Διαχειριστή και αφορά πώληση περιουσιακών στοιχείων όπως τα δικαιώματα εκμετάλλευσης λατομείων ανά την χώρα. Η σύμβαση με την οποία θα γίνει η εκμίσθωση του εργοστασίου από το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναρτηθεί στο VDR και κατόπιν σχετικής διαβούλευσης προβλέπει πενταετή προθεσμία προς τους νέους μετόχους για να ολοκληρώσουν την περιβαλλοντική συμμόρφωση του ρυπογόνου εργοστάσιου. Προβλέπει επίσης πως τυχόν απαιτήσεις τρίτων για περιβαλλοντικές παραβάσεις του παρελθόντος από την εταιρεία θα αφορούν το Δημόσιο και όχι τους νέους μετόχους.

  • Στην τρέχουσα τελική φάση του διαγωνισμού για την ΛΑΡΚΟ έχουν προκριθεί κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holdings AG, ο όμιλος Mytilineos και η Commodity & Mining Insight Ireland. Η Mytilineos έχει ξεκάθαρα αποστασιοποιηθεί ενώ η Commodity & Mining θεωρείται βέβαιο πως θα απέχει . Η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings ωστόσο παραμένει στο τραπέζι και αντιμετωπίζεται ως ο επικρατέστερος για να υποβάλλει προσφορά επενδυτής αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες. Η απόφαση του αρμοδίου δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις αναμένεται από μέρα σε μέρα. Ακόμα όμως και αν είναι αρνητική για την Ειδική Διαχείριση, η τελευταία μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου την διαδικασία. Κάτι τέτοιο όμως θα χρειαστεί σαφώς περισσότερο χρόνο από τον διαθέσιμο μέχρι τις 29 Ιουλίου

  • Λίγοι θα αμφισβητούσαν ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει ανάγκη από ακόμη περισσότερες αφίξεις, όπως αυτή της Dimand που εκανε, χθες, πρεμιέρα. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, «πρόκειται για την πρώτη σημαντική εισαγωγή ύστερα από οκτώ χρόνια». Άραγε θα χρειαστεί να περάσουν άλλα τόσα μέχρι να δούμε την επόμενη εισαγωγή στο Χ.Α.; Θα δείξει. Να σημειωθεί ότι τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια της εταιρείας ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που καταγράφεται ως το υψηλότερο από το 2007.

  • Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης είχε αποκαλύψει στο Technology Summit του Money Review την προηγούμενη εβδομάδα, πως οι «άυλες» ψηφιακές ταυτότητες που θα μπουν στη ζωή και στα κινητά μας από τις 27 Ιουλίου θα μπορούσαν να αξιοποιούνται και στα ταξίδια μας. Η ψηφιακή ταυτότητα «για αρχή θα λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο. Θα πρέπει να συνάψουμε διμερείς συμφωνίες ή οι Βρυξέλλες να πουν κεντρικά ότι οι digital ταυτότητες χρησιμοποιούνται και ως ταξιδιωτικό έγγραφο. Μίλησα με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βεστάγκερ και κατάλαβα ότι είναι στις προτεραιότητές της να υπάρξει μια κεντρική γραμμή γι’ αυτό», είχε πει.

  • Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις προχωρούν και η πιθανότητα κάτι τέτοιο να γίνει σύντομα πραγματικότητα δεν είναι μακρινή. Στο μεταξύ πάντως προχωρούν οι προετοιμασίες για την ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει στις 27 Ιουλίου και μέσω της οποίας, σταδιακά με βάση τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ οι πολίτες θα «εκδίδουν» τις ψηφιακές ταυτότητες και τα ψηφιακά διπλώματα οδήγησης. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

www.moneyreview.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη