«Eικόνες αποκάλυψης» στη Δαδιά: Τρία τα πύρινα μέτωπα, νέα εντολή εκκένωσης (βίντεο)

«Eικόνες αποκάλυψης» στη Δαδιά: Τρία τα πύρινα μέτωπα, νέα εντολή εκκένωσης (βίντεο)

«Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μετά το μεσημέρι είναι τρία ενεργά και μεγάλα μέτωπα», ανέφερε ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας

Οι συνεχιζόμενες εναλλαγές της κατεύθυνσης αλλά και της έντασης του ανέμου στην περιοχή της Δαδιάς εξακολουθούν να υποδαυλίζουν την πολυήμερη πλέον προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που στο πέρασμά της αφήνει σημαντικά λαβωμένο το Εθνικό Πάρκο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλα, αναφέρει ότι λίγο πριν από τις 21:00 της Κυριακής η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος».

Περιγράφοντας την εικόνα που παρουσιάζει απόψε η πυρκαγιά, ο κ. Πιστόλας αναφέρει χαρακτηριστικά:

Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μετά το μεσημέρι είναι τρία ενεργά και μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται βόρεια προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου. Περιμετρικά του μοναστηριού, που έχει εκκενωθεί, έχει γίνει αντιπυρική ζώνη για την προστασία του.

Με τα ως τώρα δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο μέτωπο θα ελεγχθεί ή θα σβήσει στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο. Το θέμα είναι τα άλλα δύο μέτωπα. Το ένα είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, σε μια περιοχή στην οποία επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα με ρίψεις νερού, βόρεια του φράγματος.

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης που θα παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης του μετώπου της πυρκαγιάς στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν η πυρκαγιά το περάσει, απειλούνται οι φωλιές του Μαυρόγυπα.

Νέο 112 στους κατοίκους τη Δαδιάς

Όσοι βρίσκονται στην περιοχή της Δαδιάς έλαβαν μήνυμα το βράδυ της Κυριακής να εκκενώσουν προς Σουφλί μέσω Γιαννούλης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του thestival, οι φλόγες, οι οποίες ξεπερνούν σε ύψος τα 20 μέτρα, κινούνται απειλητικά προς το χωριό. Οι κάτοικοι έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα μήνυμα εκκένωσης. Το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας τους καλεί να κινηθούν προς το Σουφλί.

Σύμφωνα με το Open, ορισμένοι κάτοικοι που έχουν παραμείνει στο σημείο δηλώνουν πως επειδή τα σπίτια τους είναι τα πρώτα του χωριού «δεν θα τα εγκαταλείψουν».

Σημειώνεται πως σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, έχει εκκενωθεί και ένα ξενοδοχείο, στο οποίο ξεκουράζονταν πυροσβέστες που δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες.

 

#ΦΩΤΙΑ #ΕΒΡΟΣ #ΔΑΔΙΑ #ΕΚΚΕΝΩΣΗ #ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/emkqrFg
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη