-->

Η Ιρλανδία δεν κάνει πίσω: Χωρίς Facebook και Ιnstagram κινδυνεύουν να μείνουν οι Ευρωπαίοι από το καλοκαίρι

Η Ιρλανδία δεν κάνει πίσω: Χωρίς Facebook και Ιnstagram κινδυνεύουν να μείνουν οι Ευρωπαίοι από το καλοκαίρι

Χωρίς Facebook και Instagram κινδυνεύουν να μείνουν οι Ευρωπαίοι, καθώς η Ιρλανδία δεν εμφανίζεται πρόθυμη να συνεχίσει να «κάνει τα στραβά μάτια» στην κατάχρηση προσωπικών δεδομένων. 

Οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να δουν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram να κλείνουν αυτό το καλοκαίρι, καθώς η ρυθμιστική αρχή προστασίας των προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας επιμένει στην απόφασή της να σταματήσει τη ροή δεδομένων της εταιρείας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως αναφέρει το Politico, η ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων ενημέρωσε την Πέμπτη τους ομολόγους της στην Ευρώπη ότι θα μπλοκάρει τη δυνατότητα της Μeta να μεταφέρει δεδομένα χρηστών από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται έπειτα από χρόνια σκληρών δικαστικών μαχών μεταξύ του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού και Ευρωπαίων ακτιβιστών για την προστασία της προσωπικών δεδομένων.

Σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε το 2020 ένα σύμφωνο ΕΕ-ΗΠΑ για τη ροή δεδομένων με την ονομασία Privacy Shield, εν μέσω φόβων για τις αμερικανικές πρακτικές παρακολούθησης.

Με την απόφαση αυτή, κατέστηκε δυσκολότερη τη χρήση ενός άλλου νομικού εργαλείου που χρησιμοποιούν η Meta και πολλές άλλες αμερικανικές εταιρείες για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ, που ονομάζεται τυποποιημένες συμβατικές ρήτρες (SCC). Η απόφαση αυτής της εβδομάδας από την Ιρλανδία σημαίνει ότι και το Facebook είναι αναγκασμένο να σταματήσει να βασίζεται στις SCCs.

Η Meta έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μια τέτοια απόφαση θα έκλεινε πολλές από τις υπηρεσίες της στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων του Facebook και του Instagram.

Εάν δεν υιοθετηθεί ένα νέο διατλαντικό πλαίσιο μεταφοράς δεδομένων και δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στα SCC ή να στηριζόμαστε σε άλλα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς δεδομένων από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα δεν θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες μας, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram στην Ευρώπη, ανέφερε η Meta σε μια κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Η ιρλανδική εντολή αποκλεισμού - εάν επιβεβαιωθεί από την ομάδα των ευρωπαϊκών εθνικών ρυθμιστικών αρχών προστασίας δεδομένων - είναι πιθανό να φέρει μεγάλη αναστάτωση και στην ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα, η οποία ψάχνει να βρει εναλλακτικούς τρόπους για το πώς θα συνεχίσει να στέλνει δεδομένα από την Ευρώπη στις ΗΠΑ μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ το 2020.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται εν μέσω διαπραγματεύσεων για ένα νέο πλαίσιο μεταφοράς δεδομένων που θα επιτρέπει σε εταιρείες όπως η Meta να συνεχίσουν να στέλνουν δεδομένα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ανεξάρτητα από την ιρλανδική απόφαση.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν τον Μάρτιο σε μια προκαταρκτική συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, αλλά οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τα «ψιλά γράμματα» έχουν κολλήσει και είναι απίθανο να επιτευχθεί τελική συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.

#SOCIAL_MEDIA #META #FACEBOOK #INSTAGRAM #ΙΡΛΑΝΔΙΑ #ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ_ΔΕΔΟΜΕΝΑ #ΗΠΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/1KXbMiL
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->