Μητσοτάκης: Ο IGB είναι καθοριστική ενεργειακή γέφυρα, είναι αγωγός αξιών (βίντεο)

eurokinissi

Για τον αγωγό ελληνοβουλγάρικο αγωγό IGB μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνιά του στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής.

Στην τελετή εγκαινίων του ελληνοβουλγάρικου αγωγού μεταφοράς Φυσικού Αερίου IGB στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής παρέστη και χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για τη σημασία του αγωγού στο πλαίσιο της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία, τόσο για την Ελλάδα όσο και συνολικότερα για τα Βαλκάνια, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «αγωγό αξιών».

«Η Μόσχα μετατρέπει τις ενεργειακές πηγές σε εργαλείο άσκησης πίεσης» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «η δική μας απάντηση είναι να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια ως μέσο αλληλοβοήθειας»

Στην ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει Νότο και Βορρά που ενώνει πρώτα Ελλάδα και Βουλγαρία. Οι βάσεις αυτού του έργου είχαν τεθεί από το 2009, όταν οι δύο χώρες υπέγραψαν το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας. Τα κοινοβούλιά μας το χαρακτήρισαν έργο προτεραιότητας. Η ολοκλήρωσή του στη συγκεκριμένη συγκυρία, αναδεικνύει τη μεγάλη του αξία σήμερα, δίνοντας ισχυρή ώθηση για την επίτευξη του κοινού ευρωπαϊκού στόχου για την ενεργειακή ανεξαρτησία της ηπείρου μας.

Η Μόσχα μετατρέπει τις ενεργειακές πηγές σε εργαλείο άσκησης πίεσης. Η δική μας απάντηση είναι να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια ως μέσο αλληλοβοήθειας και προόδου και αυτός ο στόχος είναι απολύτως εφικτός. Η Ελλάδα πρωτοστατεί σ' αυτή την προσπάθεια. Από τη μια θωρακίζουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία – είμαστε άλλωστε λιγότερο εκτεθειμένοι σε περίπτωση διακοπής ρώσικου αερίου – και από την άλλη λειτουργώντας ως κομβική πύλη ενέργειας για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο αγωγός που εγκαινιάζουμε θα ενωθεί με τον TAP και έχει συμβολική αξία η παρουσία του υπουργού Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν που τροφοδοτεί τον TAP. Θα αποτελέσει μαζί με τις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές, αξιόπιστο δίκτυο διακίνησης πρώτα των Βαλκανίων και δευτερευόντως της ίδιας της Ευρώπης. Ενισχύουν έτσι την εφοδιαστική ασφάλεια των συνδεδεμένων χωρών. Και γίνονται ανάχωμα στις ανατιμήσεις που ροκανίζουν προϋπολογισμούς και εισοδήματα. Ίσως διαβλέπαμε πόσο κρίσιμη είναι η ολοκλήρωση του IGB σε μια συγκυρία που η Βουλγαρία έχει πάψει να έχει πρόσβαση στο ρωσικό αέριο.

Για να επανέλθω στη μεγάλη γεωγραφική σημασία της Ελλάδας ως πύλης εισόδου, να σταθώ στην προτεραιότητα που δίνουμε στο LNG. Η προμήθεια, η αποθήκευση και η επαναεριοποίηση γίνονται κλειδί για να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο. Στρατηγική καθοριστική είναι η λειτουργία του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη.

Να υπενθυμίσω ότι έχει δρομολογηθεί η προσθήκη αποθηκευτικής δυνατότητας LNG και στη Ρεβυθούσα. Αυξάνουμε τη δυνατότητα υποδοχής LNG και διοχέτευσής του στο Βαλκάνια και αύριο σε όλη την Ευρώπη. Το φυσικό αέριο από το ελληνικό σύστημα που φτάνει μέχρι την Κεντρική Ευρώπη μας βοηθάει να επιταχύνουμε την απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Ο σταθμός της Ρεβυθούσας καλύπτει το 80% της ζήτησης της γειτονικής χώρας. Ο IGB είναι και αγωγός αξιών, για τη διακρατική αλληλεγύη. Μήνυμα που αποκτά στον ταραγμένο μας κόσμο ιδιαίτερη σημασία».

{https://www.youtube.com/watch?v=UzXgbpIIAAc}

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΑΓΩΓΟΣ_ΦΥΣΙΚΟΥ_ΑΕΡΙΟΥ #ΑΓΩΓΟΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/P7Qfbru
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη