Συγκλονιστική αποκάλυψη από τον Mo Farah- Διακινήθηκε ως δούλος στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν ήταν παιδί (Βίντεο)

Credits: Απε-Μπε

Κατάθεση ψυχής από το αστέρι του στίβου-Το trafficking, η παιδική δουλεία, τα δύσκολα χρόνια και η κατάκτηση της κορυφής. 

Την συγκλονιστική ιστορία της ζωής του αφηγήθηκε στο BBC ο Sir Mo Farah αποκαλύπτοντας τις δύσκολες στιγμές που βίωσε ως παιδί. Ο Ολυμπιακός σταρ είπε στο BBC ότι το όνομα Mohamed Farah του δόθηκε από εκείνους που τον πήραν από το Τζιμπουτί και τον διακίνησαν ως δούλο στην Ευρώπη. Το πραγματικό του όνομα είναι Hussein Abdi Kahin.

Η πραγματική ιστορία του Sir Mo  

Ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι ήρθε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Σομαλία με τους γονείς του ως πρόσφυγας. Ωστόσο, σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC και των Red Bull Studios, που προβλήθηκε από το BBC News την Τετάρτη, είπε ότι οι γονείς του δεν έχουν πάει ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο - η μητέρα του και τα δύο αδέρφια του ζουν στην οικογενειακή φάρμα τους στην αποσχισθείσα πολιτεία της Σομαλιλάνδης. Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο πατέρας του, Abdi, σκοτώθηκε από αδέσποτα πυρά όταν ο Sir Mo ήταν τεσσάρων ετών, σε εμφύλια βία στη Σομαλία . Η Σομαλιλάνδη κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991 αλλά δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.

Η παιδική δουλεία και η εκμετάλλευση

Ο Sir Mo λέει ότι ήταν περίπου εννέα ετών όταν τον πήραν από το σπίτι για να μείνει με την οικογένειά του στο Τζιμπουτί. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από μια γυναίκα που δεν είχε γνωρίσει ποτέ και δεν είχε συγγένεια. Του είπε ότι τον πήγαιναν στην Ευρώπη για να ζήσει με συγγενείς εκεί - κάτι για το οποίο λέει ότι ήταν «ενθουσιασμένος». «Δεν είχα ξαναπάει σε αεροπλάνο», λέει. Η γυναίκα του είπε να πει ότι το όνομά του ήταν Μοχάμεντ. Λέει ότι είχε μαζί της πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα που έδειχναν τη φωτογραφία του δίπλα στο όνομα "Mohamed Farah". Όταν έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η γυναίκα τον πήγε στο διαμέρισμά της στο Χάουνσλοου, στο δυτικό Λονδίνο, και του έβγαλε ένα κομμάτι χαρτί που είχε τα στοιχεία επικοινωνίας των συγγενών του. «Ακριβώς μπροστά μου, το έσκισε και το πέταξε στον κάδο. Εκείνη τη στιγμή ήξερα ότι είχα πρόβλημα». «Έπρεπε να κάνω δουλειές του σπιτιού και να φροντίζω τα παιδιά αν ήθελα φαγητό στο στόμα μου» είπε ο γνωστός δρομέας, συμπληρώνοντας ότι η γυνα΄΄ικα τον απειλούσε οτι αν δεν υπάκουε δεν θα ξαναέβλεπε την οικογένειά του. 

«Συχνά κλειδωνόμουν στο μπάνιο και έκλαιγα»

Τα πρώτα χρόνια η οικογένεια δεν του επέτρεψε να πάει σχολείο, αλλά όταν ήταν περίπου 12 ετών γράφτηκε στο 7ο έτος στο Feltham Community College. Το προσωπικό ενημερώθηκε ότι ο Sir Mo ήταν πρόσφυγας από τη Σομαλία. Η παλιά του δασκάλα Sarah Rennie δήλωσε στο BBC ότι ήρθε στο σχολείο «απεριποίητος και απεριποίητος», ότι μιλούσε πολύ λίγα αγγλικά και ήταν ένα παιδί «συναισθηματικά και πολιτισμικά αποξενωμένο». Επίσης, υπογράμμισε πως  οι άνθρωποι που παρίσταναν τους γονείς του δεν παρευρέθηκαν σε καμία βραδιά γονέων.

Από τα χαμηλά στην...κορυφή 

Ο δάσκαλος του Sir Mo, ο Alan Watkinson, παρατήρησε μια μεταμόρφωση στο νεαρό αγόρι όταν έφτασε στην πίστα στίβου. «Η μόνη γλώσσα που φαινόταν να καταλαβαίνει ήταν η γλώσσα της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού», λέει. Το ζεστό και φιλικό κλίμα έκανε το αγόρι να αισθανθεί ασφάλεια και επιστοσύνη και τελικά να εκμυστηρευτεί στον κ. Watkinson την πραγματική του ταυτότητα, το υπόβαθρό του και την οικογένεια για την οποία αναγκαζόταν να εργαστεί.Αμέσως, ο δάσκαλος επικοινώνησε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και βοήθησε τον Sir Mo να «μεταφερθεί» σε μια άλλη οικογένεια Σομαλών.

«Μου έλειπε ακόμα η πραγματική μου οικογένεια, αλλά από εκείνη τη στιγμή όλα έγιναν καλύτερα. Ένιωσα σαν να σηκώθηκαν πολλά πράγματα από τους ώμους μου. Ένιωσα ο εαυτός μου» δήλωσε ο Μο. 

Ο Sir Mo άρχισε να φτιάχνει όνομα ως αθλητής και σε ηλικία 14 ετών προσκλήθηκε να αγωνιστεί για αγγλικά σχολεία σε έναν αγώνα στη Λετονία - αλλά δεν είχε κανένα ταξιδιωτικό έγγραφο.
Ο κ. Watkinson τον βοήθησε να υποβάλει αίτηση για βρετανική υπηκοότητα με το όνομα Mohamed Farah, η οποία χορηγήθηκε τον Ιούλιο του 2000.

«Το τρέξιμο με έσωσε»

Ο δημοφιλής δρομέας δήλωσε πως σκοπός της δημόσιας εξομολόγησης του ήταν να αμφισβητήσει τις αντιλήψεις του κοινού για την εμπορία και τη δουλεία.  «Δεν είχα ιδέα ότι υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι που περνούσαν ακριβώς το ίδιο πράγμα που πέρασα εγώ. Απλώς δείχνει πόσο τυχερός ήμουν», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτό που πραγματικά με έσωσε, αυτό που με έκανε να διαφέρω, ήταν ότι μπορούσα να τρέξω».

Σύμφωνα με το BBC, η  γυναίκα που έφερε τον Sir Mo στο Λονδίνο προσεγγίστηκε από το BBC για σχόλια, αλλά δεν έχει απαντήσει. Ο καγκελάριος Nadhim Zahawi, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Ιράκ με την οικογένειά του όταν ήταν 11 ετών, είπε ότι η ιστορία του Sir Mo ήταν «σπαραχτική και οδυνηρή». Ενώ στο BBC Breakfast δήλωσε χαρακτηριστικά: «Χαιρετίζω τον Mo Farah. Τι καταπληκτικό ανθρώπινο πλάσμα, που πέρασε αυτό το τραύμα στην παιδική του ηλικία, που το πέρασε και ήταν ένα τόσο σπουδαίο πρότυπο. Είναι πραγματικά εμπνευσμένο».

#SIR_MO_FARAH #ΔΡΟΜΕΑΣ #TRAFFICING #ΠΑΙΔΙΚΗ_ΔΟΥΛΕΙΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/ZAS4DEx
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη