NATO: Σήμερα οι υπογραφές για τα πρωτόκολλα προσχώρησης Σουηδίας και Φινλανδίας

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι χώρες μέλη του NATO θα υπογράψουν σήμερα, Τρίτη 5 Ιουλίου, τα πρωτόκολλα προσχώρησης, τα οποία είναι απαραίτητα για να προσκληθούν η Σουηδία και η Φινλανδία να ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία, σε τελετή που θα γίνει στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στις Βρυξέλλες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε και ο Φινλανδός ομόλογός της Πέκα Χααβίστο αναμένεται να μετάσχουν στην τελετή μαζί με εκπροσώπους των 30 μελών της συμμαχίας.

Τα πρωτόκολλα επιτρέπουν στον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ να προσκαλέσει επισήμως την Σουηδία και τη Φινλανδία να προσχωρήσουν στην συμμαχία, παρά το ότι η διαδικασία επικύρωσης μπορεί να οδηγήσει στη συνέχιση της αναμονής για τις δύο σκανδιναβικές χώρες.

Τα μέλη του NATO οφείλουν να επικυρώσουν τα πρωτόκολλα πρόσκλησης. Η διαδικασία αυτή αφορά συνήθως τα εθνικά κοινοβούλια και αναμένεται να διαρκέσει άλλους έξι με οκτώ μήνες προτού μπορέσουν να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στον οργανισμό.

Τα πρωτόκολλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν υπογραφεί νωρίτερα, όμως η Τουρκία δέχθηκε να άρει τις αντιρρήσεις της στην αίτηση ένταξης στον οργανισμό των δύο σκανδιναβικών χωρών με μια συμφωνία που επετεύχθη την τελευταία στιγμή ενόψει της έναρξης της συνόδου κορυφής του NATO στη Μαδρίτη την περασμένη εβδομάδα.

Η Άγκυρα κατηγορούσε τις δύο χώρες ότι υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια κουρδική πολιτοφυλακή που εδρεύει στη Συρία. Η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει και τις δύο τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ οι δύο σκανδιναβικές χώρες απέρριψαν τις κατηγορίες.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για την ένταξή τους στο NATO στις 18 Μαΐου. H Τουρκία έθετε εμπόδια στο αίτημά τους για εβδομάδες επικαλούμενη ανησυχίες που συνδέονταν με την τρομοκρατία. Η προσχώρηση νέων μελών στην Ατλαντική Συμμαχία απαιτεί ομοφωνία.

Η διαδικασία κατέστη δυνατό να προχωρήσει αφού οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν σε μια σειρά αντιτρομοκρατικών προσπαθειών, στις οποίες περιλαμβάνονται συμφωνίες έκδοσης και δεσμεύσεις για τον τερματισμό εμπάργκο όπλων.

#NATO #ΣΟΥΗΔΙΑ #ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΓΕΝΣ_ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/P2COUgG
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη