ΕΜΑ: Σοβαρές αλλεργίες ως παρενέργεια στο εμβόλιο της Novavax

ΕΜΑ: Σοβαρές αλλεργίες ως παρενέργεια στο εμβόλιο της Novavax

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εντόπισε σήμερα σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις ως πιθανές παρενέργειες του εμβολίου Novavax κατά του κορονοϊού.

Το εμβόλιο της Novavax εγκρίθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ χθες ενώ, η ετικέτα του προϊόντος στις ΗΠΑ προειδοποιεί κατά της χορήγησης του εμβολίου σε άτομα με ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου.

Ο EMA είπε ότι θα ενημερώσει επίσης τις πληροφορίες προϊόντος για το εμβόλιο για να προσθέσει την ασυνήθιστη ή μειωμένη αίσθηση στο δέρμα ως νέα παρενέργεια.

Μόνο 250.000 δόσεις του εμβολίου της Novavax Covid, Nuvaxovid, έχουν χορηγηθεί στην Ευρώπη μέχρι στιγμής από την κυκλοφορία του τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Υπενθυμίζεται οτι το NVX-CoV2373 είναι ένα εμβόλιο υπομονάδας που κατασκευάζεται από μια σταθεροποιημένη μορφή της πρωτεϊνικής ακίδας S του SARS-CoV-2 με τη χρήση τεχνολογίας νανοσωματιδίων. Τα συγκεκριμένα πρωτεϊνικά αντιγόνα που εμπεριέχονται στο εμβόλιο δεν μπορούν να αναπαραχθούν ή να προκαλέσουν COVID-19.

Το εμβόλιο περιέχει επίσης ένα ανοσοενισχυτικό ώστε να ενισχύσει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη δημιουργία ανοσιακής μνήμης. Μια εφάπαξ δόση εμβολίου περιέχει 5 μικρογραμμάρια (mcg) πρωτεΐνης και 50 mcg ανοσοενισχυτικού.

Το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας χορηγείται σε δύο δόσεις, διαφέρει όμως από τα άλλα τέσσερα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη καθώς περιέχει μόνο απομονωμένες πρωτεΐνες του ιού και όχι mRNA ή γενετικά τροποποιημένο ιό.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδο είχε επισημάνει τότε ότι με το εμβόλιο αυτό θα μπορέσουν «να προσεγγιστούν οι διστακτικοί ανεμβολίαστοι και να αυξηθεί η κάλυψη σε μη προνομιούχα μέρη που η κάλυψη είναι από ανύπαρκτη έως μικρή».

«Τα συμπτώματα από τη χορήγηση του είναι ήπια», είπε, ενώ ερωτηθείσα σχετικά, υπογράμμισε: «Επειδη η τενχολογία είναι παλιά και γνωστή, ίσως οι τοπικές αντιδράσεις να είναι πιο έντονες, αλλά δεν αναμένονται ξεχωριστές, ανεπιθύμητες ενέργειες».

#ΕΜΑ #ΕΜΒΟΛΙΟ #ΑΛΛΕΡΓΙΑ #ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ #NOVAVAX


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/0rxJHOz
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη