-->

«Κόκκινος» συναγερμός για τo φυσικό αέριο: «Η ΕΕ δεν κάνει αρκετά για την κρίση», «ώρα μηδέν» για τον Nord Stream

«Κόκκινος» συναγερμός για τo φυσικό αέριο: «Η ΕΕ δεν κάνει αρκετά για την κρίση», «ώρα μηδέν» για τον Nord Stream

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αφήνει αιχμές για την αποφασιστίκοτητα της ΕΕ να αναλάβει δράση, την ώρα που ενδεικρικά στη Γερμανία, εάν η Ρωσία σταματήσει εντελώς την προμήθεια φυσικού αερίου, ο περιορισμός της κατανάλωσης θα πρέπει να φτάσει το 29%.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μειώσει πιο γρήγορα από ό,τι σήμερα τη ζήτηση φυσικού αερίου για να συγκεντρώσει τα αποθέματά της, εάν θέλει να επιβιώσει τον χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) που «ανησυχεί για τους επόμενους μήνες».

Δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στους μη ρωσικούς πόρους φυσικού αερίου: αυτοί απλώς δεν θα επαρκούν σε όγκο για να αντικαταστήσουν τις παραδόσεις από τη Ρωσία, υπογραμμίζει ο Φατίχ Μπιρόλ, σε άρθρο που δημοσίευσε ο οργανισμός του.

«Ακόμη κι αν η προμήθεια από τη Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν ρέει με τη μέγιστη δυναμικότητα, ακόμη κι αν οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική πλησιάζουν το επίπεδο του περασμένου έτους, ακόμη κι αν η αύξηση των ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διατηρεί τον ρυθμό της του πρώτου εξαμήνου».

Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα άρχισε ήδη να κλείνει τη στρόφιγγα και οι Ευρωπαίοι φοβούνται πλήρη διακοπή των παραδόσεων ως αντίδραση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της εισβολής στην Ουκρανία.

Για τον Φατίχ Μπιρόλ, αυτό σημαίνει «κόκκινος συναγερμός» για την ΕΕ.

Σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η Ευρώπη θα πρέπει να αποθηκεύσει σε τρεις μήνες 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα επιπλέον φυσικού αερίου (αρκετά για να γεμίσουν 130 πλοία μεταφοράς LNG), ώστε να καλυφθεί με αποθέματα γεμάτα κατά 90%.

Αλλά αυτό προϋποθέτει επίσης ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream, η κύρια οδός παράδοσης μέσω της Βαλτικής Θάλασσας και επί του παρόντος υπό συντήρηση, θα επανεκκινηθεί από τους Ρώσους την Πέμπτη 21 Ιουλίου, και αυτό μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Αν δεν γίνει αυτό, η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Όπως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια πλήρη διακοπή, αναφέρει ο Μπιρόλ.

Σημειώνεται πως η Gazprom διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη - σε τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη - σύμφωνα με την επιστολή του ρωσικού κολοσσού με ημερομηνία 14 Ιουλίου που έφερε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το Reuters.

Μονόδρομος η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας

Ο ΔΟΕ προτείνει επειγόντως μέτρα όπως συστήματα δημοπρασιών για την πώληση φυσικού αερίου στις βιομηχανίες, ευνοώντας προσωρινά άλλες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα ή του πετρελαίου, ή ακόμη και τη μείωση της κορύφωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ενός αυξημένου ευρωπαϊκού συντονισμού.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μειωθεί με τη θέσπιση προτύπων στον κλιματισμό για παράδειγμα, στα δημόσια κτίρια πρωτίστως, προσθέτει ο Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος καλεί τις «κυβερνήσεις να προετοιμάσουν τους πολίτες» μέσω εκστρατειών, καθώς «κάθε ενέργεια μετράει».

Απλές κινήσεις όπως η μείωση της θέρμανσης κατά μερικούς βαθμούς μπορεί να εξοικονομήσει την ίδια ποσότητα φυσικού αερίου που παρέχεται από τον Nord Stream κατά τη διάρκεια ενός χειμώνα.

Tι συμβαίνει με την τουρμπίνα του Νord Stream

Μια επισκευασμένη τουρμπίνα Siemens που χρησιμοποιείται στον ρωσικό αγωγό Nord Stream μεταφέρθηκε από τον Καναδά στη Γερμανία την Κυριακή, ανέφερε τη Δευτέρα το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Kommersant.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μονάδα φορτώθηκε σε αεροπλάνο, αντί να σταλεί μέσω θαλάσσιων μεταφορών, για να επιταχυνθεί η επιστροφή της στην Ευρώπη. Μετά την άφιξή της στη Γερμανία, η Kommersant ανέφερε ότι η τουρμπίνα θα μεταφερθεί χερσαία στη Φινλανδία και αναμένεται να φτάσει στο σταθμό Portovaya της Ρωσίας, όπου θα παραληφθεί από τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom στις 24 Ιουλίου.

Ο Καναδάς χορήγησε εξαίρεση από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας προκειμένου να επιτρέψει στη γερμανική Siemens Energy να επισκευάσει τον αγωγό Nord Stream, παρά τις εκκλήσεις του Κιέβου να κόψει τις ροές εσόδων της Μόσχας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος της Siemens αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα της Kommersant, αλλά δήλωσε ότι στόχος της εταιρείας είναι να μεταφέρει την τουρμπίνα στον τόπο λειτουργίας της το συντομότερο δυνατό. Η Gazprom και η Nord Stream AG δεν απάντησαν αμέσως στο αίτημα του POLITICO για σχολιασμό.

Η τουρμπίνα είχε σταλεί στον Καναδά για επισκευές, με την Gazprom να κατηγορεί την καθυστερημένη επιστροφή της για τη μείωση κατά 40% των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream, ο οποίος παραδίδει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία.

#ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ_ΚΡΙΣΗ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ #NORD_STREAM #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/98Mwigt
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->