Στο ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο η διαμάχη UEFA - FIFA με την ESL για το «αύριο» του ποδοσφαίρου

Στο ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο η διαμάχη UEFA - FIFA με την ESL για το «αύριο» του ποδοσφαίρου

Στο ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασε η διαμάχη της UEFA με την European Super League.

Η UEFA επέκρινε τη Δευτέρα την αποσχισθείσα European Super League και τις ελίτ ομάδες της χρησιμοποιώντας τον όρο «παιδικό καρτέλ», καθώς η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία προσπάθησε να υπερασπιστεί τη δύναμή της και τα τηλεοπτικά δικαιώματά της σε ακρόαση στο ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης.

Η διαμάχη μεταξύ της UEFA, της FIFA και της ESL παρακολουθείται στενά κι από άλλα αθλήματα, καθώς και από συλλόγους και παίκτες που προσδοκούν σε περισσότερα έσοδα από νέους οργανισμούς που υπόσχονται μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.

Η European Super League αναδιπλώθηκε λιγότερο από 48 ώρες πέρσι μετά την ανακοίνωση συγκρότησής της έπειτα από μαζική κατακραυγή από οπαδούς, κυβερνήσεις και παίκτες που ανάγκασαν τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Τότεναμ, Άρσεναλ, Μίλαν, Ίντερ και Ατλέτικο Μαδρίτης να κάνουν πίσω.

Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους παραμένουν σταθερές στις θέσεις του. Ακολούθως, η Super League μήνυσε την UEFA και τη FIFA σε ισπανικό δικαστήριο το οποίο αργότερα ζήτησε καθοδήγηση από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Η έννοια ενός κλειστού πρωταθλήματος που θα αποτελείται μόνο από πλούσιες ομάδες είναι «ένα σχολικό παράδειγμα καρτέλ», είπε ο δικηγόρος της UEFA, Ντόναλντ Σλέιτερ, στην 15μελή επιτροπή του Δικαστηρίου της Ε.Ε.

Συμπληρώνοντας πως έγκριση της Super League θα είχε οδηγήσει στην εμφάνιση κι άλλων κλειστών πρωταθλημάτων και στην κατάρρευση του υπάρχοντος συστήματος των ανοιχτών διοργανώσεων.

Παράλληλα, τόνισε ότι η UEFA χρησιμοποίησε φέτος μερίδιο των εσόδων της, το οποίο ανέρχεται στο 6,5% (190 εκατομμύρια ευρώ) φέτος, κυρίως για την προώθηση του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη.

Ο δικηγόρος της European Super League ανέφερε πως «...η σύγκρουση συμφερόντων της UEFA που πηγάζει από τον ρυθμιστικό της ρόλο και τις εμπορικές επιχειρήσεις της, σημαίνει ότι δεν θα εξουσιοδοτήσει ποτέ έναν ανταγωνιστή.

Για πολλές δεκαετίες, η UEFA κυβερνά με... σιδερογροθιά και κέρδισε κάθε σύλλογο που απειλεί το μονοπώλιό της. Έχουμε αναλάβει να καταγγείλουμε τις πρακτικές της».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι 27 χώρες της καθώς και η Ισλανδία και η Νορβηγία στήριξαν την UEFA και τη FIFA. Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του μέσα στο 2023.

#UEFA #FIFA #EUROPEAN_SUPER_LEAGUE #ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/Qj1nMrx
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη