Με φόντο το 2023, τα σενάρια για σταδιακή κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης που εξετάζει η κυβέρνηση

Eurokinissi

Σενάρια για την κατάργηση των τεκμηρίων επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών με την πρόθεση της κυβέρνησης να είναι σταδιακή ελάφρυνση τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων φορολογουμένων από τον βραχνά της στρεβλής φορολόγησης μέσω των τεκμηρίων.

Στις εισηγήσεις που υπάρχουν είναι η σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων αρχής γενομένης από τις φορολογικές δηλώσεις που θα κατατεθούν την άνοιξη του 2023.

Προϋπόθεση βέβαια είναι να έχει αναπτυχθεί το σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων, προκειμένου να είναι αχρείαστη η επιβολή τεκμηρίων στους φορολογούμενους. Είναι δεδομένο ότι τη σύστημα των τεκμηρίων είναι ναι άδικο και απαρχαιωμένο, ωστόσο με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο καλύπτεται ένα μέρος από την «τρύπα» που θα άφηνε στα έσοδα ο μη εντοπισμός των πραγματικών εισοδημάτων.

Το βασικό όπλο για την κατάργηση τους θα είναι η πλήρης εφαρμογή των εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων, κυρίως μέσα από την πλήρη εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και την περαιτέρω επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Δεδομένης της κατάστασης με την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των δαπανών για την κάλυψη των αναγκών του Δημόσιου, αλλά και της επιδοματικής πολιτικής για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά. Έτσι οι αποφάσεις οι οποίες προσδιορίζονται χρονικά για το τέλος του 2022, αρχές του 2023, θα οδηγήσουν σε κατάργηση των τεκμηρίων σε δυο στάδια. Πρόθεση είναι για το πρώτο έτος η επιβολή των τεκμηρίων να γίνει μειωμένη κατά 50% και να ακολουθήσει η πλήρης κατάργηση τους την επόμενη χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι για κάθε φορολογούμενο ο οποίος απέκτησε εισόδημα από οποιονδήποτε πηγή (π.χ. ακόμη κι από τόκους καταθέσεων, επιδόματα τέκνων κ.λπ.), η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι ισχύει ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης:

-3.000 ευρώ αν είναι άγαμος ή έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης κι έχει επιλέξει να υποβάλλει τη δήλωσή του χωριστά από την σύζυγο ή τον σύζυγο ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης

-2.500 ευρώ αν είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης κι έχει επιλέξει να υποβάλλει κοινή δήλωση με την ή τον σύζυγο ή με το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης

Το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της, ως ακολούθως:
-μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
-από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
-από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
-από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
-από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Τα τεκμήρια διαβίωσης για τα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα που κατέχουν οι φορολογούμενοι υπολογίζονται ως εξής:
-Για αυτοκίνητα μέχρι και 1.200 κ.ε. ισχύει τεκμήριο 4.000 ευρώ.
-Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε., προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
-Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε., προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
-Για αυτοκίνητα άνω των 3.000 κ.ε. προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
Τα παραπάνω ισχύουν και για αυτοκίνητα μικτής χρήσης, καθώς και για αυτοκίνητα τύπου τζιπ.

Τα παραπάνω ποσά μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα κυκλοφορίας πάνω από 5 και μέχρι 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.

Τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν ετησίως σε ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης λαμβάνονται υπόψη κι αυτά για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος. Το ποσό των διδάκτρων που λαμβάνεται υπόψη είναι αυτό που έχει δηλώσει ο ίδιος ο φορολογούμενος στη φορολογική του δήλωση.

Επίσης, στον υπολογισμό των τεκμηρίων γίνεται συνυπολογισμός και για τα ποσά μισθοδοσίας που καταβλήθηκαν σε οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό. Τα ποσά των μισθών που τυχόν κατέβαλε ο φορολογούμενος σε οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό οικιακό προσωπικό λαμβάνονται κι αυτά υπόψη για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος. Τα ποσά που λαμβάνονται υπόψη είναι αυτά που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στη δήλωσή του.

#ΤΕΚΜΗΡΙΑ_ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ #ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/hRxIy0u
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη