-->

Πρόστιμο έως 30.000 ευρώ για παράνομη αφισοκόλληση, στις Περιφέρειες η αρμοδιότητα

Πρόστιμο έως 30.000 ευρώ για παράνομη αφισοκόλληση, στις Περιφέρειες η αρμοδιότητα

Στις Περιφέρειες περνά η αρμοδιότητα απομάκρυνσης παράνομων αφισών σε χώρους αρμοδιότητάς τους ενώ το πρόστιμο για παράνομη αφισοκόλληση φτάνει ως 30.000 ευρώ.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο που καταρτίστηκε, φαίνεται πως οδεύει προς λύση ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αφορούν στην ρύπανση του περιβάλλοντος και στην πρόκληση ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο και χώρους αρμοδιότητας των Περιφερειών.

Συγκεκριμένα, στην αρμοδιότητα των Περιφερειών περνά δια νόμου (ν. 4954/2022, άρθρο 60), η άμεση απομάκρυνση των παράνομων υπαίθριων διαφημίσεων, επιγραφών, αφισών και παρόμοιων κατασκευών, οι οποίες αναρτούνται στους χώρους ευθύνης τους, ενώ με απόφαση του φορέα θα επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα, καθώς επίσης και καταλογισμός των εξόδων αποξήλωσης σε αυτούς που παρανομούν.

Στο άρθρο 60 του επίμαχου νόμου προβλέπεται ότι το ύψος του προστίμου ανέρχεται από χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ και επιβάλλεται ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της ασφάλειας των χρηστών, σύμφωνα με τον ΚΟΚ.

Επίσης στην παράγραφο 3 του άρθρου 60 προβλέπεται ότι: Οι δαπάνες αφαίρεσης, οι δαπάνες αποκαταστάσεως του χώρου και κάθε άλλη συναφής με την αφαίρεση δαπάνη, καταλογίζονται σε βάρος των υπαιτίων με απόφαση του Περιφερειάρχη και εισπράττεται υπέρ εκείνου που πραγματοποίησε τις δαπάνες.

Πρόταση της Περιφέρειας Αττικής

Πρόκειται για μια πρόταση της Περιφέρειας Αττικής, την οποία προώθησε προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σαφές και ισχυρό αποτρεπτικό πλαίσιο για όσους επιμένουν σε αυτή την αντιπεριβαλλοντική πρακτική.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Περιφέρεια Αττικής προετοιμάζει και τη σύσταση ειδικού συνεργείου, το οποίο θα απομακρύνει άμεσα αφίσες και άλλα διαφημιστικά υλικά. Ήδη, υπηρεσίες της Περιφέρειας, κατά το παρελθόν, έχουν προχωρήσει σε συστηματικό καθαρισμό των κεντρικών οδικών αξόνων της Αττικής, απομακρύνοντας παράνομες αφίσες και διαφημιστικά λάβαρα, που αφενός δημιουργούσαν μια άσχημη εικόνα και ρύπαιναν το περιβάλλον, αφετέρου αποτελούσαν κίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς, καθώς μπορεί να προκαλέσουν απόσπαση προσοχής αλλά και να αποκρύψουν ταμπέλες οδικής σήμανσης, όπως και φωτεινούς σηματοδότες.

«Πρόκειται για μια νομοθετική παρέμβαση η οποία ξεκαθαρίζει ένα ομιχλώδες τοπίο και δίνει λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα, όχι μόνο σε επίπεδο Αττικής, αλλά στο σύνολο της χώρας», τόνισε, μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του για αυτή την εξέλιξη ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

#ΑΦΙΣΟΚΟΛΛΗΣΗ #ΑΦΙΣΕΣ #ΔΡΟΜΟΙ #ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ #ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ_ΑΤΤΙΚΗΣ #ΠΡΟΣΤΙΜΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/gMxzBbm
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->