Φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί ο Μητσοτάκης - Το Μαξίμου «επενδύει» στη ΔΕΘ και το νέο πακέτο μέτρων

Φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί ο Μητσοτάκης - Το Μαξίμου «επενδύει» στη ΔΕΘ και το νέο πακέτο μέτρων

Με την υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ να παραμένει ανοιχτή πληγή για την κυβέρνηση το Μαξίμου στρέφει το βλέμμα του στην παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκη.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και το επιτελείο του σχεδιάζουν τη λεγόμενη φυγή προς τα εμπρός επιχειρώντας να διευρύνουν την πολιτική ατζέντα με την προετοιμασία για τις εξαγγελίες και τα πολιτικά μηνύματα της 86ης ΔΕΘ.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι κοινός τόπος ότι παρά τις εντυπώσεις -και τη συνακόλουθη ζημία- που προκαλεί για την εικόνα της κυβέρνησης η υπόθεση των υποκλοπών, το βασικό αντικείμενο προβληματισμού των πολιτών παραμένει το πώς θα βγάλουν τον... μήνα με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση που χτυπάει ήδη την πόρτα της Ευρώπης ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

Εμφανής στόχος του Μαξίμου πλέον είναι εμφανιστεί ο πρωθυπουργός το πρώτο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ, στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου, με πειστικό πακέτο μέτρων στήριξης της κοινωνίας εν όψει του οικονομικά δύσκολου χειμώνα, με τη μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά να έχουν σαφή προτεραιότητα στις κυβερνητικές στοχεύσεις.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι την τελική απόφαση του εκλογικού σώματος καθορίζουν τα «πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας», γεγονός που αποτυπώνεται, όπως υποστηρίζουν, και στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, στις οποίες το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτιά. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ότι το ίδιο θα συμβαίνει και στο τέλος της κυβερνητικής τετραετίας, έχοντας εν τω μεταξύ μεσολαβήσει εννέα μήνες από τους οποίους τα λαϊκά στρώματα θα έχουν περάσει διά «πυρός και σιδήρου».

Το πακέτο Μητσοτάκη

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση θα στοχεύσει, μέσω των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, να ανακόψει φυγόκεντρες τάσεις στη μετριοπαθή και κεντρώα δεξαμενή ψηφοφόρων της ΝΔ.

Το μίγμα των πρωθυπουργικών εξαγγελιών θα έχει οριστικοποιηθεί έως τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Εκτός από τη νέα δέσμη ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών θα περιλαμβάνει και την επόμενη φάση υλοποίησης της κεντρικής προεκλογικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας, για μείωση φόρων και εισφορών καθώς επίσης και τις κεντρικές προτεραιότητες για τη νέα τετραετία όπως είναι το πρόγραμμα φθηνής στέγασης για τους νέους.

Το κοινωνικό πακέτο που θα εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης στην 86η ΔΕΘ θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Fuel Pass 3
  • Επίδομα θέρμανσης
  • Επιταγή ενίσχυσης
  • Τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης σε περισσότερες κοινωνικές ομάδες
  • Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (η τρίτη κατά σειρά)
  • Αύξηση των συντάξεων
  • Μείωση κατά το ήμισυ του τέλους επιτηδεύματος
  • Ρυθμίσεις για χρέη
  • Νέα στεγαστική πολιτική με έμφαση στα νέα ζευγάρια
  • Τα νέα μέτρα υπολογίζεται να αγγίξουν 2,5 δισ. ευρώ

Σε όλα αυτά, άγνωστος, πλην όμως καθοριστικός, παράγοντας παραμένουν οι τελικές διαστάσεις που θα λάβουν οι πολιτικές εξελίξεις με αιχμή, μέχρι στιγμής, το θέμα των «επισυνδέσεων», που φέρει τη δυναμική να δημιουργήσει ευρύτερες ίσως και απρόβλεπτες ανακατάταξεις στο πολιτικό σκηνικό, με συγκλίσεις και αποκλίσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Ως απάντηση η κυβέρνηση επικαλείται την ανάγκη της χώρας για οικονομική και πολιτική σταθερότητα και εντείνει την επιχειρηματολογία της για το διακύβευμα της επόμενης ημέρας

Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ανάρτησε στο Twitter βίντεο με τα όσα είπε στη χθεσινή εμφάνισή του στη Βουλή για τις εκλογές και τη στάση που προτίθεται να κρατήσει απέναντι στα γεγονότα.

«Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτού του δύσκολου χειμώνα. Δεν θα φυγομαχήσω. Δεν θα εκχωρήσω την ευθύνη που μου ανέθεσε ο ελληνικός λαός. Και στο τέλος της τετραετίας θα έρθουμε να αναμετρηθούμε. Και τότε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

{https://twitter.com/kmitsotakis/status/1563182480919670784?s=20&t=fWo7P7Yxdi4BF7T67YuaCg}

Εξάλλου και στη Βουλή, στρέφοντας τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά προς τον Αλέξη Τσίπρα που ζητούν ανάληψη ευθύνης από τον κ. Μητσοτάκη, παραίτηση και άμεση προσφυγή στις κάλπες, ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν είναι δυνατόν εν μέσω κρίσης να ζητά εκλογές, κάνοντας το χατίρι εκείνων που δημόσια δηλώνουν ότι δεν θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ στην κυβέρνηση.

«Γνωρίζω καλά, ότι υπάρχουν συμφέροντα τα οποία επιθυμούν αδύναμες κυβερνήσεις, γιατί θεωρούν ότι έτσι αυξάνουν την δυνατότητα επιρροής τους. Πάντα ήταν έτσι. Δεν είναι μία ιδιαιτερότητα τωρινή. Γνωρίζω επίσης -και τις γνωρίζω καλά και τις δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδος- που ποτέ δεν άντεξαν το δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας τον οποίο σταθερά έχει επιλέξει η πατρίδα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΔΕΘ #ΜΕΓΑΡΟ_ΜΑΞΙΜΟΥ #ΜΕΤΡΑ_ΣΤΗΡΙΞΗΣ #ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/RPrG6xk
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη