Λύθηκε το μυστήριο με το «κύμα» νεκρών ψαριών που ξέβρασε ο ποταμός Όντερ

Λύθηκε το μυστήριο με το «κύμα» νεκρών ψαριών που ξέβρασε ο ποταμός Όντερ

Στην υπερανάπτυξη τοξικών φυκιών ενδέχεται να οφείλεται ο μαζικός θάνατος ψαριών στον ποταμό Όντερ, στην Κεντρικ΄ή Ευρώπη. 

Η υπερανάπτυξη τοξικής άλγης που συνδέεται με τη βιομηχανική ρύπανση είναι η πιθανότερη αιτία για τους μαζικούς θανάτους ψαριών στον ποταμό Όντερ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένα γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο.

Δεκάδες τόνοι νεκρών ψαριών έχουν βρεθεί από τέλη Ιουλίου στον ποταμό αυτόν, στα σύνορα της Γερμανίας με την Πολωνία, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά στις αρχές και των δύο χωρών που δηλώνουν ότι εργάζονται «ακατάπαυστα» για να εντοπίσουν τον «ένοχο». Το Ινστιτούτο Οικολογίας Γλυκών Νερών και Αλιείας Εσωτερικών Υδάτων του Λάιμπνιτς (IGB) ανέφερε σήμερα ότι το είδος Prymnesium parvum (χρυσοφύκη) εντοπίστηκε σε όλα τα δείγματα που ελήφθησαν πρόσφατα από τον ποταμό.

«Όταν ο συγκεκριμένος τύπος φυκιών εντοπίζεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες, όπως συμβαίνει με τα δείγματα από τον Όντερ, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει πολύ υψηλή συγκέντρωση τοξινών» είπε η Ελίζαμπετ Βάργκα, του Πανεπιστημίου της Βιέννης, η οποία ηγήθηκε της ανάλυσης των δειγμάτων. Οι επιστήμονες υποθέτουν επομένως ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ των φυκιών αυτών και του θανάτου των ψαριών.

Θα χρειαστεί πάντως να γίνουν μελέτες για την τοξικότητα της άλγης και δεν είναι προς το παρόν σαφές αν θα μπορούσαν να επηρεαστούν από αυτήν άλλα ζώα ή και οι άνθρωποι, ανέφερε το IGB στην ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, η υπουργός Περιβάλλοντος της Πολωνίας Άννα Μόσκβα είπε ότι πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες για να καθοριστούν οι λόγοι που οδήγησαν στην υπερανάπτυξη της άλγης. «Βλέπουμε ότι σπάνια εμφανίζεται στον κόσμο», τόνισε.

Ο Τομπίας Γκολντχάμερ, επιστήμονας του IGB, είπε ότι μια τόσο μεγάλη ανάπτυξη φυκιών απαιτεί αυξημένα επίπεδα αλατότητας που μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της βιομηχανικής ρύπανσης. Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για να μειωθούν τα επίπεδα αλατιού το φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί και πάλι, ιδίως κατά τη διάρκεια ενός ζεστού και ξηρού καλοκαιριού.

#ΨΑΡΙΑ #ΝΕΚΡΑ #ΟΝΤΕΡ #ΠΟΤΑΜΟΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/CFA9ZN8
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη