Καταγγελία ότι η ΕΥΠ καταστρέφει υλικό παρακολουθήσεων - ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση κουκούλωμα από το παρακράτος Μητσοτάκη

Καταγγελία ότι η ΕΥΠ καταστρέφει υλικό παρακολουθήσεων - ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση κουκούλωμα από το παρακράτος Μητσοτάκη

Αντιδράσεις προκάλεσε το σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών που αναφέρει ότι δόθηκε εντολή καταστροφής αρχείων των παρακολουθήσεων στην ΕΥΠ, από στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΥΠ που εντάσσονται στο περιβάλλον Μητσοτάκη ζήτησαν από τους υπαλλήλους να παραδώσουν τα ειδικού τύπου υπηρεσιακά usb των παρακολουθήσεων με σκοπό την καταστροφή τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εφ.Συν., επιχείρηση καταστροφής εγγράφων και αποδείξεων φαίνεται πως συντελείται ήδη στην ΕΥΠ αλλά και στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) -που αποτελεί αυτόνομη υπηρεσία μέσα στην ΕΥΠ- από τη στιγμή που η ΑΔΑΕ ανακοίνωσε τη διενέργεια ελέγχων.

Σύμφωνα με την "Εφ.Συν.", μόλις έγινε γνωστή η έναρξη της έρευνας δόθηκε εντολή από τον Δ.Μ., υψηλόβαθμο στέλεχος της Υπηρεσίας, ο οποίος αποτελεί στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού εδώ και πολύ καιρό, να ξεκινήσει η καταστροφή πολλών αρχείων, κρίσιμων για την υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών.

«Όλα αυτά μετά την ανακοίνωση της ΑΔΑΕ ότι προχωρά επιτέλους σε ελέγχους. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει πειστικές απαντήσεις οι δε αρμόδιοι θεσμοί, Δικαιοσύνη και ΑΔΑΕ, θα πρέπει με κατεπείγουσα διαδικασία να ενεργήσουν και να εξεταστούν οι αρμόδιοι για τις παρακολουθήσεις υπάλληλοι» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και καταλήγει «Το παρακράτος Μητσοτάκη έχει τραυματίσει και συνεχίζει να τραυματίζει την Δημοκρατία. Χρέος όλων μας να μπει ένα τέλος σε αυτό τον κατήφορο.

Ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί για τον εαυτό του το προνόμιο να μην ελεγχθεί για το σκάνδαλο των υποκλοπών

«Ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί για τον εαυτό του το προνόμιο να μην ελεγχθεί για το σκάνδαλο των υποκλοπών», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM».

Αναφερθείς στο σημερινό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, το οποίο αναφέρει ότι δόθηκε εντολή καταστροφής αρχείων των παρακολουθήσεων στην ΕΥΠ, ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε: «είναι μια πολύ κρίσιμη πληροφορία που δείχνει ακριβώς τον πανικό που υπάρχει σε όλο το μηχανισμό του επιτελικού οικογενειακού παρακράτους που έχει φτιάξει το καθεστώς Μητσοτάκη».

Κάνοντας λόγο για μια «τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης», σημείωσε: «στις 29 Ιουλίου η Κομισιόν στέλνει επιστολή στην Ελλάδα, στην οποία ρωτάει για το Predator και τις παρακολουθήσεις». «Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στις 2 Αυγούστου είναι ότι αυτά αποτελούν ζητήματα εθνικής ασφάλειας και ότι δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί η Κομισιόν. Τρεις μέρες μετά παραιτούνται ο διοικητής της ΕΥΠ, ο άνθρωπος για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε το νόμο για να τον διορίσει- και ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη και γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, ο κ. Δημητριάδης. Και αφού ο κ. Μητσοτάκης πήρε 48 ώρες για να απολογηθεί, έβγαλε ένα διάγγελμα στο οποίο είπε ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη αλλά αυτή περιορίζεται στα μη εκλεγμένα και διορισμένα από αυτόν πρόσωπα, δηλαδή στον ανιψιό του και στον επικεφαλής της ΕΥΠ», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Είπε επίσης ότι ήταν νόμιμη η παρακολούθηση, αλλά αν το γνώριζε δεν θα το έκανε. Με ποιον τρόπο θα παραβίαζε το νόμο σαν σουλτάνος, δεν μας εξηγεί», πρόσθεσε. «Έχει προηγηθεί όλων αυτών, η τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση κατήργησε την υποχρέωση της ΕΥΠ να ενημερώνει την ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις ώστε ο πολίτης, μετά το πέρας της διαδικασίας, να μπορεί να ενημερωθεί ότι τέθηκε υπό παρακολούθηση», εξήγησε.

«Και φτάνουμε στο αδιανόητο που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στη Βουλή, ότι δεν ξέρει τι κάνει η ΕΥΠ. Αν αυτός που έχει υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ δεν ξέρει τι κάνει, τότε ποιος ξέρει; Ήταν μόνο ο ανιψιός του; Και γίνεται η κυβέρνηση να θεωρεί ότι δεν θα απαντήσει λέγοντας ότι αυτά είναι θέματα εθνικής ασφάλειας;», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι «συζητάμε σαν να βρισκόμαστε στο 1950, με μία μετεμφυλιακή Δεξιά που νομίζει ότι μπορεί να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους, πολίτες, χωρίς κανέναν έλεγχο».

Τόνισε ακόμα ότι «δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία να έχει παραιτηθεί ο διοικητής της ΕΥΠ και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και αυτοί να μην έχουν περάσει ακρόαση από επιτροπή της Βουλής». «Η ΝΔ τόσο καιρό "παίζει καθυστερήσεις" και δεν ορίζει συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφερθείς στα τελευταία στοιχεία από το βαρόμετρο της Public Issue, επισήμανε ότι «το 75% των πολιτών θεωρεί ότι υπάρχει ευθύνη του κ. Μητσοτάκη για αυτό που έχει συμβεί, ενώ και το 35% των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρεί ότι υπάρχει ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη». «Ταυτόχρονα, το 54% των ερωτηθέντων ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού», συμπλήρωσε. «Εδώ που βρισκόμαστε υπάρχει ένα αίτημα επαναφοράς κανόνων ασφάλειας για τη Δημοκρατία», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην οικονομία και τον δύσκολο επερχόμενο χειμώνα, επισήμανε: «σήμερα στην Ελλάδα πληρώνουμε τη μεγαβατώρα 670 ευρώ, ενώ στην Ισπανία είναι στα 200». «Η διαφορά είναι τεράστια. Και είναι διαφορά μιας απλής πολιτικής επιλογής: η Ισπανία και η Πορτογαλία επέλεξαν να προστατεύσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τους, η υπόλοιπη Ευρώπη μαζί με τον κ. Μητσοτάκη, επέλεξε να προστατεύσουν την αισχροκέρδεια», ανέφερε. «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση λέει ότι δίνει 2 δις. για να στηρίξει την οικονομία. Τα χρήματα αυτά τα παίρνουν από τους πολίτες και τα δίνουν σε αυτούς που λεηλατούν την κοινωνία», σημείωσε και εξήγησε: «τα παίρνουν από τους πολίτες γιατί τα φορολογικά έσοδα στο πρώτο επτάμηνο είναι αυξημένα σε σχέση με τους στόχους –μόνο για τον ΦΠΑ 2,4 δισ., η κυβέρνηση σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και τον ΕΦΚ στα καύσιμα».

«Χρειάζεται να γίνει άμεσα αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο και βέβαια να μπει πλαφόν στις τιμές», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης για την ακρίβεια. «Μιλάμε για λεηλασία Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά. «Δημιουργείται ένα πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα μέσα στην κοινωνία, το οποίο ζητά απαλλαγή από την κυβέρνηση και την πολιτική Μητσοτάκη. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, θα εγγυηθεί τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης», κατέληξε.

 

#ΣΥΡΙΖΑ #ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/YJneR9d
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη