Παναγιώτης Ιακωβής: Τα δομικά προβλήματα της πόλης μας

Τα δομικά προβλήματα της πόλης μας

___________________________

▪️Κατά την ταπεινή μου άποψη, το σύνολο των προβλημάτων της πόλης της Λαμίας, εκπορεύεται από ορισμένες βασικές δυσλειτουργίες:

1. Την Εσωστρέφεια

2. Την υιοθέτηση της άποψης ότι δήθεν "Όλα είναι Επικοινωνία"

3. Την έλλειψη συντεταγμένης και έλλογης Διεκδικητικότητας προς την Κεντρική Εξουσία

4. Την αδυναμία καθορισμού και τήρησης κεντρικής αναπτυξιακής Κατεύθυνσης και στόχευσης. Δηλαδή, η Λαμία είναι μια πόλη χωρίς κατεύθυνση

5. Την πλήρη καταστρατήγηση της Διαφάνειας και Αξιοκρατίας με κερδισμένους τους απολύτως προνομιούχους και όχι την λαϊκή οικογένεια

▪️Όμως, όλα αυτά φαίνονται πολλά για να τα αντιμετωπίσει κανείς. Φαίνονται ασύνδετα και χρήζοντα επιμέρους στοχευμένες ενέργειες. Πώς μπορούμε να εντοπίσουμε το κεντρικό στοιχείο της κακοδαιμονίας της πόλης μέσα σε αυτές τις εν πολλοίς αόριστες έννοιες;

▪️Όταν, λοιπόν, μια πόλη λειτουργεί φεουδαλικά, δηλαδή διάφορες ομάδες την θεωρούν φέουδο και λάφυρο που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους, τότε οι Πολίτες δεν μπορούν ούτε να συμμετέχουν ούτε να προωθήσουν τις απόψεις τους και να βρουν το δίκιο τους. Έτσι, απογοητεύονται και δρουν παθητικά και εσωστρεφώς [1]

Οι βασάλοι των αρχόντων δεν επιθυμούν την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, αφού προτιμούν εν κρυπτώ τις απευθείας αναθέσεις, και χαριστικούς διορισμούς. Έτσι, αντί να στηρίζεται ο αδύναμος, ακόμα περισσότεροι πόροι του Κράτους κατευθύνονται στους εύπορους που έχουν πρόσβαση στην εκάστοτε εξουσία [5]

Αυτοί, έχουν κάθε λόγο να εκτρέπουν τη συζήτηση από τα σοβαρά ζητήματα προς τα επιδερμικά και εύπεπτα ώστε να ασχολούνται οι Πολίτες με φωτογραφικά ενσταντανέ και lifestyle συζητήσεις [2]. Γνωστή, άλλωστε, η συσχέτιση της "ρηχότητας" ορισμένων αρχόντων με την ροπή τους προς τις ακρότητες.

Επίσης, όσοι θεωρούν την πόλη δικό τους "φέουδο" καμία έγνοια δεν έχουν για την ανάπτυξή της, αφού με επιδόματα και τρίμηνες αδιαφανείς συμβάσεις, επιτυγχάνουν τους προσωπικούς στόχους τους καλύτερα. Συνεπώς, ούτε αναπτυξιακή κατεύθυνση ψάχνουν [4], ούτε διεκδικούν [3] με "λογισμό και μ'όνειρο"  έναντι όσων τους "έχρισαν" Επιστάτες στον Τόπο μας. 

 Πέραν τούτων, όπως έχω πολλάκις αναφέρει, το φεουδαλικό σύστημα παραγωγής είναι αντι-αναπτυξιακό και οπισθοδρομικό εκ της φύσεώς του.

🚩Έτσι, καταλήγουμε, κατά τη γνώμη μου, στην κεντρική αιτία από την οποία εκπορεύεται το σύνολο των πέντε δυσλειτουργιών που αναφέρθηκαν στην αρχή: 

➡️Την Φεουδαλική Διακυβέρνηση, κατά την οποία ομάδες, ομαδούλες και συγκροτημένα συμφέροντα, δεν προωθούνται στην εξουσία για να κάνουν το καλό στην πόλη αλλά για να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα. Θεωρούν την πόλη μας ως "λάφυρο" και ως προσωπικό τους "φέουδο", με τον "φεουδάρχη" να αποφασίζει κεντρικά και όχι συλλογικά και δημοκρατικά.

Μόνο για να "βολέψουν" και να "βολευτούν". 

Χωρίς  Διαφάνεια και Αξιοκρατία. 

🚩Κατά τη γνώμη μου, οποιοσδήποτε Πολίτης επιθυμεί ειλικρινά την πρόοδο της πόλης μας οφείλει να αναμετρηθεί άμεσα και έμπρακτα με αυτή την νοσηρή και οπισθοδρομική νοοτροπία.

Δεν θα αλλάξει τίποτα αν δεν αλλάξουμε αυτόν τον τρόπο Διοίκησης. 

🚩Σε κάθε περίπτωση, είναι τιμητικό για μένα όταν η ορολογία και οι αναλύσεις μου υιοθετούνται από φορείς και μεμονωμένους Πολίτες. 

Γι' αυτό και γράφω, άλλωστε. 

Θεωρώ την πένα ισχυρότερη από τα κανόνια.

Παναγιώτης Ιακωβής

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη