Μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις και συνεχή στήριξη της κοινωνίας προανήγγειλε ο Σταϊκούρας

Μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις και συνεχή στήριξη της κοινωνίας προανήγγειλε ο Σταϊκούρας

Αρνητικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι ο πολύ υψηλός πληθωρισμός ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα και θολώνει την κατά τ' άλλα θετική εικόνα της Οικονομίας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε πως η θετική εικόνα διαμορφώνεται από τα τουριστικά έσοδα –που αν συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό μπορεί να υπερβούν τα αντίστοιχα του 2019- αλλά και από τον πολύ υψηλό αριθμό νέων επενδύσεων, τον υψηλό αριθμό προσλήψεων, τη συρρίκνωση της ανεργίας και τα αυξημένα φορολογικά έσοδα.

Την ίδια ώρα, είπε πως οι καταθέσεις των νοικοκυριών συνέχισαν να αυξάνουν και τον Ιούλιο.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, αυτή τη στιγμή έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε από το πρώτο τρίμηνο του έτους και δόθηκε για επιδοτήσεις στην ενέργεια.

Ο χώρος αυτός, όπως εξήγησε, δημιουργήθηκε από τους δύο τελευταίους μήνες και θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των πολιτών το τελευταίο τρίμηνο του έτους αλλά και στις αρχές του 2023.

Αναφορικά με τη συνολική εικόνα των εσόδων, επανέλαβε ότι πρέπει να περιμένουμε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου όταν και θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου.

Έτσι, εξήγησε, θα έχουμε εικόνα από τον τουρισμό και τα φορολογικά έσοδα οπότε θα γνωρίζουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη στήριξη της κοινωνίας στο τέλος του έτους.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και συγκεκριμένα στο φυσικό αέριο, δήλωσε πως πρόκειται για ένα «τεράστιο πρόβλημα» που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση και συνέστησε δε στους πολίτες προσοχή στην κατανάλωση.

«Αν οι τιμές παραμείνουν υψηλές, θα χρειαστεί μεγαλύτερη επιδότηση, άρα θα χρειαστούν επιπλέον πόροι για την στήριξη που θα λείψουν από αλλού» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί –μια θέση που έχει εκφράσει επανειλημμένως και ο πρωθυπουργός αλλά και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι τους επόμενους μήνες θα είναι μικρότερη η ανάγκη επιδοτήσεων από αυτή του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

«Θα καλύψουμε ένα σημαντικό ποσοστό των αυξήσεων στο ρεύμα και θα επιδιώκουμε να έχουμε το ίδιο ποσοστό κάλυψης των αυξήσεων» τόνισε.

Ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για νέα στήριξη στα καύσιμα, τονίζοντας ωστόσο ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το φυσικό αέριο.

Για το επίδομα θέρμανσης είπε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να δοθεί το ίδιο με πέρσι, ωστόσο και αυτό βρίσκεται σε συνάρτηση με το φυσικό αέριο.

«Αν η τιμή του φυσικού αερίου αυξηθεί κι άλλο, ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να βάλει μεγαλύτερο ποσό» είπε.

Για την επιταγή ακρίβειας ανέφερε ότι στο μυαλό του οικονομικού επιτελείου και του πρωθυπουργού είναι η βοήθεια στους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, και ένα από τα μέτρα στήριξης είναι και η επιταγή ακρίβειας, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες.

Επίσης, είπε ότι για το 2023 βούληση του πρωθυπουργού είναι να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης γα το δημόσιο και τους συνταξιούχους (παρέμβαση ύψους 450 εκατ.).

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι έρχεται μόνιμη αύξηση στις συντάξεις, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το ύψος.

Για τον κατώτατο μισθό ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί η θεσμική διαδικασία το πρώτο εξάμηνο του 2023 για να δούμε τα περιθώρια νέας αύξησης, χωρίς να πλήττεται η επιχείρηση.

Αναφορικά με τις υπάρχουσες φοροελαφρύνσεις ανέφερε ότι διατηρούνται όλες και είναι μόνιμες εξηγώντας ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση θέλει «δημοσιονομική σταθερότητα με μόνιμες μειώσεις φόρων και μη μόνιμη βοήθεια του πολίτη για την αντιμετώπιση δαπανών».

#ΧΡΗΣΤΟΣ_ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ #ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ #ΑΥΞΗΣΕΙΣ #ΜΕΤΡΑ_ΣΤΗΡΙΞΗΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/EJL9o0g
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη