Ένα κολλώδες τζελ αφαιρεί τα υπολείμματα πέτρας από τα νεφρά (βίντεο)

Purenum

Γερμανοί ερευνητές δημιούργησαν μια βιολογική υδρογέλη, η οποία «μαζεύει» τα υπολειμματικά θραύσματα στο νεφρό μετά από λιθοτριψία βοηθώντας στην απομάκρυνσή τους με ειδικές λαβές.

Ορόσημο για τη spin-off "Purenum" του Ιδρύματος  Ερευνών της Βρέμης (Fraunhofer IFAM) αποτελεί μια νέα υδρογέλη που αυξάνει την αποτελεσματικότητα της ενδοσκοπικής αφαίρεσης πέτρας στα νεφρά. Μετά τη λιθοτριψία στα νεφρά, συχνά παραμένουν θραύσματα διαφορετικών μεγεθών, τα οποία, αν έχουν διάμετρο μικρότερη από ένα χιλιοστό, δεν μπορούν, με τις μέχρι τώρα διαθέσιμες μεθόδους , να πιαστούν αποτελεσματικά με ένα συμβατικό όργανο σύλληψης.

Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από πέτρες στα νεφρά. Στο μεταξύ, οι μέθοδοι θεραπείας μετατοπίζονται ολοένα και περισσότερο από τη θεραπεία κρουστικών κυμάτων (εξωσωματική λιθοτριψία) σε χαμηλής επιπλοκής και ήπιες ενδοσκοπικές τεχνικές όπως η εύκαμπτη ουρητηροσκόπηση ή η διαδερμική νεφρολιθοτομή

Σε κάθε περίπτωση η χρήση του βιολογικού τζελ επιτυγχάνει την ανάκτηση αυτού που ονομάζεται «πέτρινη σκόνη». Το τζελ αποτελείται από δυο συστατικά (ένα μπλε και ένα κίτρινο), τα οποία χορηγούνται το ένα μετά το άλλο (με πρώτο το μπλε) μέσω ενός καθετήρα, ο οποίος εισάγεται στο κανάλι εργασίας του ενδοσκοπίου. Η υδρογέλη, που ονομάζεται mediNiK® «μαζεύει»  ακόμη και τα πιο μικρά θραύσματα και σχηματίζει ένα μαλακό κολλώδες μίγμα  λίγα δευτερόλεπτα μετά τη χορήγηση και του δεύτερου συστατικού (κίτρινου). Λόγω των διαφορετικών χρωμάτων των συστατικών της σχηματιζόμενης υδρογέλης, ο ουρολόγος μπορεί εύκολα να δει πού έχει εφαρμοστεί η υδρογέλη, σε πόση ποσότητα ή αν υπάρχουν ακόμη υπολείμματα πέτρας. Αυτό το μίγμα  είναι αρκετά σταθερό, αφενός, για να συγκρατεί τα θραύσματα και, αφετέρου, για να πιάνεται με ασφάλεια από ένα όργανο λαβής. Το πήκτωμα με τα υπολείμματα πέτρας μπορεί να «πιαστεί από την άκρη» και στη συνέχεια να τραβηχτεί έξω μέσω της ουρήθρας,

Αυτό το ερευνητικό έργο "mediNiK - Ανάπτυξη ιατρικής κόλλας για την αφαίρεση θραυσμάτων πέτρας στα νεφρά" χρηματοδοτείται από το κρατικό Bundesinstitut für Berufsbildung (BIBB) ως μέρος της πρωτοβουλίας χρηματοδότησης GO-Bio 6 και έχει λάβει πιστοποίηση CE. Επιπλέον, η Purenum GmbH διεξάγει έρευνα και για κόλλες για χειρουργικές επεμβάσεις.

{https://www.youtube.com/watch?v=plBVsUteq1g&feature=youtu.be}

#ΝΕΦΡΑ #ΠΕΤΡΕΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/XTtSgxl
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη