Λαμία: Μίμηση χωρίς όρους και χωρίς όρια;

Λαμία: Μίμηση χωρίς όρους και χωρίς όρια; 

Η επιδερμική, επιφανειακή, "για τη φωτογραφία" μίμηση άλλων πόλεων δεν μπορεί να στηρίξει την αναπτυξιακή πορεία του δικού μας τόπου.

 Και αυτό διότι κάθε περιοχή έχει τον δικό της χαρακτήρα, τις δικές τις δυνατότητες και ,κυρίως, τους δικούς της ανθρώπους. 

Κάθε φορά που προσπαθήσαμε να αντιγράψουμε χοντροκομμένα άλλους τόπους, το αποτέλεσμα ήταν τραγικό.

 Όταν τοποθετήσαμε στην Πρωτεύουσα της Ρούμελης το διαβόητο "We love Lamia", είχε την τύχη που όλοι γνωρίζουμε. Όταν μιμηθήκαμε την "άγρια" συμπεριφορά δημάρχων άλλων πόλεων, καταλάβαμε ότι οι Λαμιώτες δεν "τα σηκώνουν αυτά". Όταν μετατρέψαμε σε τσίρκο τον Γοργοπόταμο, είδαμε πόσο ασύμβατο ήταν με την ιστορία του. Όταν θελήσαμε να φτιάξουμε την "Κόκκινη Πλατεία" στην Υπάτη, βάψαμε κόκκινη την πίσσα. Όταν παραμερίσαμε τον Τσολιά χάριν του τσιμέντου στην Πλατεία Πάρκου, για να τον "τιμήσουμε" του φτιάξαμε γρανιτένια βάση αγνοώντας την "ορεινή" ιστορία" της βραχώδους προϋπάρχουσας βάσης του: Και στην άκρη και στον γρανίτη, ως δημόσιο ουρητήριο τα βράδια, ο καημένος ο Τσολιάς. Όταν ο χριστουγεννιάτικος στολισμός έμοιαζε με αποκριάτικο, είδαμε ότι στη Λαμία οι Πολίτες σέβονται τις παραδόσεις και δεν ανέχονται τέτοιες υπερβολές.

Τα παραδείγματα είναι ατελείωτα. Και είναι κακοποιητικά για την ιστορία και τον Πολιτισμό του τόπου μας. Φανερώνουν βαθύτατη άγνοια και αδιαφορία για τις βαθιές ιστορικές και πολιτιστικές καταβολές της Πρωτεύουσας της Ρούμελης. Αδιαφορία για τις ευαισθησίες, τις σκέψεις και την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης.

Σαφέστατα, δεν θα ανακαλύψουμε την Αμερική, αν επιθυμούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη της πόλης μας. Θα πάρουμε ιδέες και θα υιοθετήσουμε προτάσεις από τον Κόσμο. Αλλά θα το πράξουμε με βαθιά συναίσθηση της ψυχής της Λαμίας, συναισθανόμενοι και σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες και την αναπτυξιακή της ταυτότητα. 

Οι παραμβάσεις μας οφείλουν να είναι αποτέλεσμα ειλικρινούς κοινωνικού διαλόγου με τους Πολίτες και όσους γνωρίζουν καλά την πολιτιστική συνέχεια της πόλης. Έτσι, θα αποφύγουμε το φαιδρό αποτέλεσμα που επιφέρει η αποκοπή από την Πραγματικότητα του τόπου μας. Απαιτείται, επίσης, Πολιτιστική Επιτροπή ανεξάρτητων Πολιτών που θα διεξάγει ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία, πριν παρέμβουμε στην φυσιογνωμία της πόλης.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη