Εθνική πολιτική για την ενέργεια ΤΩΡΑ!

 

Την ενεργειακή πολιτική στη χώρα μας και τις τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια την καθορίζει το ολιγοπώλιο/καρτέλ των παραγωγών και των παρόχων μέσω των τριών χρηματιστηρίων:

  • του χρηματιστηρίου του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ,
  • του χρηματιστηρίου ενέργειας και
  • του χρηματιστηρίου των ρύπων.

Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

 

Η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να τους επιδοτεί - με το πρόσχημα ότι επιδοτεί τον καταναλωτή - και μάλιστα με χρήματα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από τους πλειστηριασμούς δηλαδή δικαιωμάτων των εκπομπών ρύπων και τους λογαριασμούς του ρεύματος. Χρήματα που ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών με περισσή άνεση χαρακτηρίζει «δημοσιονομικό χώρο»! Σε τελική ανάλυση τα χρήματα αυτά προορίζονταν για επενδύσεις που θα απέδιδαν μακροχρόνια στην κατεύθυνση της μείωσης της κατανάλωσης, αλλά και στην ποιοτική βελτίωση του ενεργειακού μίγματος της χώρας∙ και όχι για την «άπαξ» επιδότηση των παρόχων.

 

Υπόψη ότι σήμερα στη χώρα μας το 36% περίπου της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από φυσικό αέριο – και είναι το 1% της ευρωπαικής κατανάλωσης φυσικού αερίου. Όλο το υπόλοιπο 64% - ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά, λιγνίτης - απολαμβάνει τιμές ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, σύμφωνα με το target model του Χατζηδάκη. Το 15% δε περίπου αυτής της επιδοτούμενης παραγωγής εξάγεται στις διασυνδεδεμένες χώρες, με εμπορικούς όρους εννοείται! που σημαίνει δεν παράγεται για τις ανάγκες της εσωτερικής κατανάλωσης, για τις ανάγκες της χώρας (στοιχεία του ΑΔΜΗΕ στο ipto Analytics).

 

Από την άλλη δεν μπορεί παρά να νιώθει κανείς τουλάχιστον αμήχανα και σύγχυση, όταν βλέπει να πανηγυρίζουν αρμόδιοι παράγοντες για τα έργα που αναφέρονται στην προώθηση του φυσικού αερίου. Αυτή την περίοδο, που όλοι ισχυρίζονται ότι η τιμή του εκτοξεύεται στα ύψη και ότι η προμήθεια του από τη Ρωσία είναι προβληματική και αβέβαιη, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τα έργα κατασκευής και επέκτασης των δικτύων στις πόλεις, η κατασκευή νέων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και άλλα επιδοτούμενα έργα προώθησης του φυσικού αερίου. Σίγουρα κάτι έχουν στο μυαλό τους. Μάλλον θέλουν να αυξήσουν κι άλλο τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη του καρτέλ της ηλεκτροπαραγωγής, τώρα στην αναμπουμπούλα με την εργαλειοποίηση του πολέμου.

   

Διαβάζουμε έτσι ότι: ‘’Σύμφωνα με το αναθεωρημένο πρόγραμμα που υπεβλήθη σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπονται για υλοποίηση νέες  υποδομές (επέκτασης του δικτύου του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές) με προϋπολογισμό 127 εκατομμύρια ευρώ.’’  [https://ypodomes.com/desfa-kai-rae-diafonoyn-gia-tin-trofodosia-ton-ioanninon-me-fysiko-aerio/]

 

Όπως επίσης ότι: ‘’…το ΥΠΕΝ ενέκρινε την εγκατάσταση στην εταιρεία ΔΕΣΦΑ Α.Ε. για τον «Μετρητικό Σταθμό Φυσικού Αερίου (ADGIII/U-2840) Σταθμού Ηλεκτροπαραγωγής (ΣΗ 826MW) Μυτιληναίος ΑΕ» στον Άγιο Νικόλαο του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας – Αντίκυρας του Νομού Βοιωτίας».’’ [https://ypodomes.com/ypen-prasino-fos-gia-neo-metritiko-stathmo-fysikoy-aerioy-poia-monada-tha-exypiretei/]

 

Διαβάζουμε και τη δική μας είδηση/πανηγύρι στη Λαμία, και το λέω ως παράδειγμα: «Με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού εντάχθηκε η δράση: «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΗΝ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΠΗ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ SOCIAL HUB» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας: «Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς» [https://www.ilamia.gr/2022/08/22/lamia-anavathmizetai-energeiaka-to-ktirio-toy-proin-a-kapi/] Με έναν προυπολογισμό 306.000 ευρώ, αυτό που κρατάμε είναι η αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου με άλλον φυσικού αερίου. «Πρόκειται για παρέμβαση με οικολογικό πρόσημο και βέβαια με προοπτική εξοικονόμησης πόρων, από τη λειτουργία του κτιρίου» λέει ο δήμαρχος Θύμιος Καραίσκος. Αεράτες κουβέντες…

 

Αν η παρέμβαση αφορούσε αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου με γεωθερμική αντλία θερμότητας, θα το δεχόμουνα. Το κτίριο του Α ΚΑΠΗ νομίζω έχει τις δυνατότητες, γιατί έχει κήπο. Αλλά όμως το φυσικό αέριο κ δήμαρχε είναι ορυκτό εισαγόμενο πανάκριβο καύσιμο, όπως ακριβώς συμβαίνει με το πετρέλαιο. Και όπως λένε οι ειδικοί, η καύση του φυσικού αερίου οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από αυτές που στην ουσία λαμβάνονται υπόψιν. (Πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Greenpeace καταδεικνύει ότι για τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής οι ισοδύναμες εκπομπές σε CO2 για την Ελλάδα είναι σχεδόν οι διπλάσιες σε σχέση με αυτές που υπολογίζονται αποκλειστικά από την καύση αερίου) [https://www.greenpeace.org/static/planet4-greece-stateless/2021/09/20210907-Greenpeace-Greece-Fossil-Gas-Myths-Reality.pdf?fbclid=IwAR1CJS2DZjVSLWgiQvQUaXNf7K5hphhPfzAb1pv3O6_RFUPC6bsf0YhATxs]

 

Εν κατακλείδι, τι θα λέγατε αν, ως καταναλωτές, βγαίναμε στους δρόμους διεκδικώντας εθνική πολιτική για την ενέργεια – το αναμφισβήτητα κοινωνικό αγαθό – με διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα και με κοινωνικό και πραγματικά οικολογικό «πρόσημο»;

 

Λαμία, Αύγουστος 2022

 

Στέφανος Σταμέλλος

https://www.facebook.com/stefanos.stamellos

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη