-->

$ok={Accept !} $days={7}

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6974115759

Κορονοϊός: «Έχουμε περάσει στο στάδιο της συμβίωσης - Να προβληματιστούμε για τους θανάτους»

Κορονοϊός: «Έχουμε περάσει στο στάδιο της συμβίωσης - Να προβληματιστούμε για τους θανάτους»

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της επιστημονικής κοινότητας ενόψει της έλευσης του Φθινοπώρου και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι επιστήμονες της Υγείας έχουν στρέψει το βλέμμα τους στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας με δεδομένα την αύξηση του συγχρωτισμού, την πτώση της θερμοκρασίας και της περαιτέρω επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

«Όλα δείχνουν ότι έχουμε ήδη περάσει στο στάδιο συμβίωσης με τον ιό και όχι της απομόνωσης. Έγινε απόλυτα κατανοητό ότι η καθημερινή ζωή δε δύναται να συνεχίσει με συνεχείς περιορισμούς, υποχρεωτικότητες και απαγορεύσεις. Οι ψυχικές, κοινωνικοοικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επώδυνες και τρομερά απρόβλεπτες», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος Νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ», πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

«Έχοντας διανύσει περισσότερα από 2,5 έτη πανδημίας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο γνώσης και θεραπευτικής διαχείρισης που ήμασταν όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός», σημειώνει η κυρία Τσικρικά. Η διακρατική ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών, η χρήση νέων ιατροτεχνολογικών εργαλείων, η απόκτηση πολύτιμης υγειονομικής κλινικής εμπειρίας, η απόκτηση υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό μέσω του εμβολιασμού και της φυσικής νόσησης, καθώς και η χορήγηση των αντιικών σκευασμάτων αποτέλεσαν τους σημαντικότερους παράγοντες αναχαίτισης ενός RNA ιού που ανέτρεψε την κανονικότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Προβληματισμός για τους θανάτους

Από την άλλη μεριά, προσθέτει «δε θα πρέπει να μειωθεί ο προβληματισμός για τα στατιστικά δεδομένα απώλειας των ανθρώπινων ζωών, τον ρυθμό των επαναλοιμώξεων, του προσδιορισμού του συνδρόμου long ή post covid, της πίεσης του συστήματος υγείας, καθώς και της διάχυσης της παραπληροφόρησης και της στείρας ή αβάσιμης επιχειρηματολογίας έναντι στα νέα επιστημονικά επιτεύγματα».

«Αν και ο ευσεβής πόθος όλων είναι η μετάπτωση του κορονοϊού στο επίπεδο του απλού κρυολογήματος και κατά συνέπεια, μη σοβαρής νόσησης, έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι ο ιός έχει μια δική του δυναμική εξελικτική πορεία επιβίωσης, η οποία εκφράζεται μέσα από υποπαραλλαγές ικανές να διαφεύγουν της προηγούμενης ανοσίας», αναφέρει η κ. Τσικρικά.

Υπολογίζεται, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ένα μεγάλο ποσοστό όσων έχουν νοσήσει από τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού ενδέχεται να επαναμολυνθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανά λόγω της μη επαρκούς άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, της μεγάλης χρονικής απόστασης από την προηγούμενη λοίμωξη και την απουσία εμβολιασμού έναντι του ιού.

«Θα ανατραπούν οι ισορροπίες»

Η κυρία Τσικρικά, προσθέτει ότι «οι επικρατούσες ισορροπίες στη χώρα μας θα ανατραπούν και πάλι με την επικράτηση ενός καινούργιου στελέχους, όπως για παράδειγμα της υποπαραλλαγής "Κένταυρος", με την ακριβή πρόβλεψη χρονικής έλευσης ενός νέου πανδημικού κύματος να μην είναι εύκολα μετρήσιμη, καθώς εξαρτάται κάθε φορά από το επικρατές επίπεδο ανοσίας του γενικού πληθυσμού, τα επικαιροποιημένα μέτρα Δημόσιας Υγείας και τη διευρυμένη εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας».

Τα όπλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η έγκαιρη και μαζική διάθεση των επικαιροποιημένων εμβολίων, ικανών να περιέχουν τα νέα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού και να προσφέρουν ενισχυτική προστασία και παράλληλα, ο σχεδιασμός και οργάνωση ενός νέου χάρτη υγείας ανά την επικράτεια, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσικρικά και Προσθέτει ότι η ενίσχυση και η ανασυγκρότηση των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, η στελέχωση όλων των βαθμίδων υγείας και η ορθή διαχείριση των ανθρώπινων και των υλικοτεχνικών πόρων θα αποσυμπιέσουν το ήδη εξουθενωμένο ΕΣΥ και θα βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

#ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ #ΘΑΝΑΤΟΙ #ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/5i7Wzka
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->