Eνισχυμένη Εποπτεία: Μήνυμα Μητσοτάκη για την αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία

Eνισχυμένη Εποπτεία: Μήνυμα Μητσοτάκη για την αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία

Ημέρα ορόσημο για την ελληνική οικονομία είναι η σημερινή καθώς η χώρα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία μετά από 12 χρόνια - Αναμένεται μήνυμα του πρωθυπουργού

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 10:00 σήμερα, Σαββάτο 20 Αυγούστου, αναμένεται η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την έξοδο της Ελάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας της ΕΕ.

Μετά την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου, διευρύνεται η ελευθερία των κινήσεων της ελληνικής οικονομίας.

Όπως, δε, έχει επισημάνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «θα έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία στο μείγμα των μέτρων, αλλά σεβόμενοι και τηρώντας τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Έως ότου επέλθει η έξοδος από το συγκεκριμένο καθεστώς, μεσολάβησαν τρία μνημόνια και τέσσερα χρόνια μεταμνημονιακής επιτήρησης, με υποχρέωση εκπλήρωσης σειράς δεσμεύσεων.

Η παρακολούθηση της οικονομίας ήταν στενή, μέσω επισκέψεων των επικεφαλής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα τέσσερις φορές ανά έτος, και σύνταξη των αντίστοιχων εκθέσεων, οι οποίες παρακολουθούνταν από τις αγορές και εν πολλοίς έκριναν το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Από τις 21 Αυγούστου, η χώρα θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται σήμερα σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία.

Η Ελλάδα θα μπορεί να ασκεί ελεύθερα την οικονομική πολιτική της, με προτεραιότητες που θα προσδιορίζονται από την κυβέρνηση και όχι από τις Βρυξέλλες, ενώ θα υπόκειται στους ίδιους κανόνες ελέγχου στους οποίους υπόκεινται και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Αυτό, σε συνδυασμό με την προηγούμενη κατάργηση των capital controls και την πλήρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, θα αποκαταστήσει συνθήκες ομαλότητας στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2010.

#ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ_ΕΠΟΠΤΕΙΑ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΕΞΟΔΟΣ #ΕΛΛΗΝΙΚΗ_ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/utw5SaY
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη