Ελπιδοφόρα έρευνα στις ΗΠΑ: Εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου εξάλειψε όγκους σε ποντίκια

Ελπιδοφόρα έρευνα στις ΗΠΑ: Εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου εξάλειψε όγκους σε ποντίκια

Πειραματικό εμβόλιο mRNA, που λειτουργεί περίπου όπως και τα εμβόλια κατά της Covid-19, σκοτώνει τους καρκινικούς όγκους και αποτρέπει την επανεμφάνισή τους σε ποντίκια.

Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας νανοσωματίδια λιπιδίων που στοχεύουν κατά του λεμφικού συστήματος, ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Tufts πιστεύουν ότι ανέπτυξαν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου με mRNA.

Το πειραματικό εμβόλιο εξάλειψε πλήρως τον όγκο στο 40% των ποντικιών που δοκιμάστηκαν, ενώ εμπόδισε την επανεμφάνισή τους. 

Το πειραματικό εμβόλιο λειτουργεί περίπου όπως και τα εμβόλια κατά της Covid-19 της Pfizer και της Moderna, τα οποία ενσωματώνουν mRNA σε μικροσκοπικές φυσαλίδες λιπιδίων που τελικά συγχωνεύονται με τα κύτταρα του σώματος, επιτρέποντας στα κύτταρα να «διαβάσουν» το mRNA και να παράγουν ιικά αντιγόνα, τα οποία είναι μικροσκοπικά θραύσματα του ιού που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το mRNA κωδικοποιεί αντιγόνα που υπάρχουν στα καρκινικά κύτταρα, και οι φυσαλίδες, γνωστές ως λιπιδικά νανοσωματίδια (LNP), μπορούν να στοχεύουν το λεμφικό σύστημα, όπου τα ανοσοποιητικά κύτταρα «εκπαιδεύονται», καθιστώντας την απόκριση πολύ πιο αποτελεσματική.

Πράγματι, το εμβόλιο mRNA που παρουσιάστηκε στη μελέτη στοχεύει ειδικά στο λεμφικό σύστημα, όπου τα Β και Τ λεμφοκύτταρα και άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος «εκπαιδεύονται» για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Στο λεμφικό σύστημα αποκτάται η ανοσία έναντι ενός καρκινικού αντιγόνου (στην περίπτωση του καρκίνου).

«Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να αναπτύξουμε την επόμενη γενιά εμβολίων mRNA χρησιμοποιώντας την τεχνολογία χορήγησης λιπιδικών νανοσωματιδίων, με τη δυνατότητα να στοχεύουν συγκεκριμένα όργανα και ιστούς», δήλωσε ο Qiaobing Xu, καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η στόχευση επιτυγχάνεται με την αλλαγή της χημικής δομής των λιπιδίων που αποτελούν τις φυσαλίδες (και άλλων πρόσθετων) μέχρι να μπορούν να στοχεύσουν το όργανο που μας ενδιαφέρει. Για τη μελέτη αυτή, βρήκαν νανοσωματίδια λιπιδίων που συγκεντρώνονται στους λεμφαδένες (περίπου τρεις φορές στις τέσσερις) μετά την υποδόρια ένεση σε ποντίκια.

Πάνω από 20 δοκιμές mRNA εμβολίων κατά του καρκίνου

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότερες από 20 δοκιμές mRNA εμβολίων κατά του καρκίνου. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι μεγάλο μέρος του mRNA καταλήγει στο ήπαρ, οπότε παραμένει ο κίνδυνος φλεγμονής και βλάβης του ήπατος.

Οι ερευνητές του Tufts τροποποίησαν τη χημική δομή των λιπιδίων που σχηματίζουν τις φυσαλίδες, μέχρι να βρουν έναν συνδυασμό που να πηγαίνει στο όργανο-στόχος. Ανακάλυψαν ένα LNP που συγκεντρώθηκε στους λεμφαδένες μετά την υποδόρια έγχυση σε ποντίκια. Οι ερευνητές εκτιμούν πως τα LNP συλλέγουν μόρια από την κυκλοφορία του αίματος στην επιφάνειά τους και πως αυτά τα επιλεγμένα μόρια δεσμεύονται σε συγκεκριμένους υποδοχείς στο όργανο-στόχο.

Ανακάλυψαν επίσης, ότι τα λιπιδικά νανοσωματίδια που χρησιμοποιήθηκαν στο εμβόλιο κατά της Covid-19 της Pfizer, ευνοούσαν την παράδοση στο ήπαρ αντί για το λεμφικό σύστημα, με αναλογία τέσσερα προς ένα. Οι ερευνητές το αντέστρεψαν αυτό, ώστε τα νέα νανοσωματίδια να προτιμούν τη λεμφική παράδοση, με αναλογία τρία προς ένα.

Τα ποντίκια με μεταστατικό μελάνωμα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το εμβόλιο που στόχευε τους λεμφαδένες, παρουσίασαν σημαντική αναστολή των όγκων και 40% ποσοστό πλήρους ανταπόκρισης, χωρίς υποτροπή μακροπρόθεσμα.

* Τα ευρήματα της μελέτης (δείτε ΕΔΩ) δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PNAS, ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα διεπιστημονικά επιστημονικά περιοδικά στον κόσμο, το οποίο δημοσιεύει περισσότερες από 3.500 ερευνητικές εργασίες ετησίως.

#ΕΜΒΟΛΙΟ #MRNA #ΚΑΡΚΙΝΟΣ #ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ #ΠΟΝΤΙΚΙΑ #ΗΠΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/Fn9t4Yr
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη