Οφείλουν να πουν ποιο είναι το πρόγραμμα τους για το μέλλον της Οίτης!

Κάποιες αλήθειες πρέπει να λέγονται: Οι βουλευτές των δύο νομών της Φθιώτιδας και της Φωκίδας - εκτός από τον κ Σαρακιώτη του ΣΥΡΙΖΑ που από την αρχή στήριξε τον αγώνα και ελπίζω να μην το κάνει μόνο ως αντιπολίτευση - και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της τοπικής κοινωνίας, τοποθετούνται υπέρ της εγκατάστασης των πέντε (5) Αιολικών Σταθμών στην Οίτη, θέλουν τις ανεμογεννήτριες στην Οίτη!

 

Η Αυτοδιοίκηση από την άλλη δείχνει να πορεύεται στην κόψη του ξυραφιού. Ναι, είναι κατά της εγκατάστασης στο βαθμό που δεν συγκρούεται με την κεντρική εξουσία και την κυβέρνηση. Οι δύο δήμοι Λαμίας και Δελφών, τη στιγμή που ο ρόλος τους είναι ρόλος παρατηρητή, ούτε καν γνωμοδοτικός, ποτέ δεν έβαλαν πολιτικά το θέμα στους βουλευτές, στα κόμματα και στην κυβέρνηση. Στην Περιφέρεια, τη στιγμή που ο ρόλος τους είναι γνωμοδοτικός, πήραν αρνητική απόφαση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος με θετική όμως την εισήγηση της Υπηρεσίας, γνωρίζοντας ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) λαμβάνεται υπόψη μόνο η εισήγηση της Υπηρεσίας.

 

Το ζήτημα για την λειτουργία των Βιομηχανικών Αιολικών Εγκαταστάσεων και την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στην Οίτη, στα 2.000 μ υψόμετρο, δεν είναι μόνο νομικό. Είναι κυρίως πολιτικό. Το νομικό πλαίσιο, το ξέρουμε, είναι κατασκευασμένο στα μέτρα τους και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των φερόμενων επενδυτών. Πρέπει όμως να πουν πώς εξασφαλίζεται, αν εξασφαλίζεται, η βιοποικιλότητα και το ορεινό τοπίο του βουνού, πώς θα ζήσουν, αν πρέπει να ζήσουν τελικά, όσοι κάτοικοι έχουν κάνει επιλογή τους να συνεχίσουν τη ζωή τους στις 25 κοινότητες της Οίτης και έχουν επενδύσει τα όνειρά τους σε παραγωγικές δραστηριότητες στα χωριά αυτά στα πλαίσια του ήπιου ορεινού τουρισμού. Το ξέρουν ότι κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει στον τουρισμό σε μια χαρακτηρισμένη «βιομηχανική περιοχή». Ούτε μπορεί να εγκριθούν προγράμματα, που δεν είναι συμβατά με τον χαρακτήρα της περιοχής…

 

Και επειδή οσονούπω οι εκλογές πλησιάζουν, οφείλουν να πουν τι θέλουν για την Οίτη. Ποιο είναι το πρόγραμμά τους για το μέλλον της. Πώς εξασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, πώς εξασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού, της Προστατευόμενης Περιοχής NATURA και της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά. Πώς εξασφαλίζονται τα νερά του Γοργοποτάμου και του Μόρνου, πώς προστατεύεται η σπάνια βιοποικιλότητα του βουνού, το αγριόγιδο, ο χρυσαετός, ο δρυοκολάπτης, ο αρχαιολογικός χώρος της Πυράς του Ηρακλή και τόσα άλλα που χαρακτηρίζουν το βουνό.

 

Τι θα λέγατε αν όλοι καλούσαμε, για μια ακόμα φορά, τους βουλευτές και τα κόμματα να απαντήσουν στα ερωτήματα και τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας για το μέλλον της Οίτης και να σταθούν δίπλα μας στο δίκαιο αγώνα για την προστασία του βουνού;

 

Λαμία, Αύγουστος 2022

 

Στέφανος Σταμέλλος

https://www.facebook.com/stefanos.stamellos/

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη