Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν από Σεπτέμβριο, τι εξετάζεται με μάσκες και self test

Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν από Σεπτέμβριο, τι εξετάζεται με μάσκες και self test

Θέμα χρόνου η ανακοίνωση των νέων μέτρων στα σχολεία, θα επικρατήσει η λογική των όσο γίνεται πιο ήπιων περιορισμών λέει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Τι θα ισχύσει με μάσκες και self test

Αντίστροφα κυλά ο χρόνος για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και ακόμη παραμένει «γρίφος» εάν το... comeback στις τάξεις, στις 12 Σεπτεμβρίου, θα γίνει με μέτρα λόγω της πανδημίας ή όχι.

Όπως αποκάλυψε μάλιστα σημερα ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, οι σχετικές συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας και τους ειδικούς θα γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες, μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Εκανε μάλιστα λόγο για μια νέα «κουλτούρα» στα μέτρα για την πανδημία: «Θα λέμε αυτά είναι τα μέτρα προστασίας, τα συστήνουμε και λέμε ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ότι η πρόθεση που υπάρχει είναι να μην επιβληθούν μέτρα περιορισμού το φθινόπωρο και τον χειμώνα. «Αν χρειαστούν, θα είναι στον απόλυτα ήπιο βαθμό. Δεν πρόκειται να ζήσουμε καταστάσεις περιορισμού δραστηριοτήτων», συμπλήρωσε.

Οσον αφορά τα σχολεία, υπογράμμισε ότι και εκεί επικρατεί η λογική των όσο γίνεται πιο ήπιων περιορισμών. Οπως είπε, οι σχετικές συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας και τους ειδικούς θα γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες, μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Τι λένε οι ειδικοί για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία

Μπορεί οι αποφάσεις για το πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις να μην έχουν «κλειδώσει», ωστόσο το θέμα συζητείται αρκετά, με τους ειδικούς να τοποθετούνται σχετικά σχεδόν καθημερινά εκφράζοντας τις απόψεις τους για το πώς θα βρει μαθητές και εκπαιδευτικούς το πρώτο κουδούνι μετά τις διακοπές.

Ενδεικτικά, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ προ ημερών: «Θεωρώ ότι έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε τους σκληρούς δείκτες. Το να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα τα παιδιά και να βάλουν μάσκες στα σχολεία, όταν φανεί η ανάπτυξη της Κένταυρος, για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό, δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου, η οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει ένα μαζικό testing στους μαθητές με το που ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

«Η απόφαση για την επιστροφή της μάσκας στα σχολεία θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων πριν το άνοιγμα των σχολείων. Την απόφαση θα την λάβει η σχετική επιτροπή. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να μην υπάρχουν μάσκες», είπε η κυρία Ψαλτοπούλου.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, δεν διευκρίνισε τι τελικά αναμένεται να αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή. Αρκέστηκε να δηλώσει πως σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και θα ανακοινωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews τα νέα μέτρα που θα συγκροτήσουν το νέο πρωτόκολλο είναι τα εξής:

Self test μαθητών και rapid test εκπαιδευτικών

Οι μαθητές, σύμφωνα με πληροφορίες θα επιστρέψουν χωρίς self test στα σχολεία.

Υπενθυμίζεται οτι απαιτούνταν ένα self test την εβδομάδα για τους μαθητές και όχι δύο.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές έπρεπε να κάνουν το self test μια φορά την εβδομάδα, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευσή τους στο σχολείο κάθε Τρίτη.

Η διενέργεια self test ήταν υποχρεωτική για όλους τους μαθητές- εμβολιασμένους και μη- όπως και για τους εκπαιδευτικούς που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών δημοσίων σχολείων και οι εκπαιδευτικοί αυτών των σχολικών μονάδων έπρεπε να κάνουν τη δήλωση για το self test στην πλατφόρμα edupass.gov.gr. Για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολείων, η δήλωση γινόταν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Ωστόσο, μένει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς οι οποίοι όφειλαν, με δική τους επιβάρυνση να προσκομίζουν αρνητικό rapid test πριν προσέλθουν στις σχολικές τάξεις

Μάσκες

Σχετικά με τις μάσκες, η χρήση της θα είναι υποχρεωτική μέσα στις αίθουσες και τους κλειστούς χώρους ωστόσο, απομένει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τη χρήση της σε εξωτερικούς χώρους δηλαδή στα διαλείμματα.

Εξαερισμός και αντισηπτικά

Κανονικά θα συνεχιστεί η χρήση απολυμαντικών ενώ θα υπάρχει τακτικός εξαερισμός στις αίθουσες των μαθητών.

Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τους αρμόδιους τις επόμενες ημέρες και φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας και τους δείκτες κορονοϊού μετά και την επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά.

#ΣΧΟΛΕΙΑ #ΜΕΤΡΑ #ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ #ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ #ΜΑΣΚΕΣ #SELF_TEST


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/UtGn0sr
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη