Πάνω από 500 οι αυτοκτονίες κάθε χρόνο στην Ελλάδα - Σε τι ποσοστό θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί

Πάνω από 500 οι αυτοκτονίες κάθε χρόνο στην Ελλάδα - Σε τι ποσοστό θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί

Θλίψη προκαλεί ο αριθμός των συμπολιτών μας που βάζουν τέλος στη ζωή τους κάθε χρόνο στην Ελλάδα, καθώς περισσότεροι από 500 άνθρωποι προχωρούν στο απονενοημένο διάβημα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Οι αυτοκτονίες αυτές αφήνουν πίσω τους τουλάχιστον 5.000 πενθούντες ετησίως, αναφέρει η ««Κλίμακα» (Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου για την Αντιμετώπιση του Κοινωνικού Αποκλεισμού) με αφορμή την 10η Σεπτεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.

Στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι 15 – 20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών.

Η αυτοκτονικότητα είναι η μοναδική θανατηφόρος κλινική ψυχιατρική οντότητα. Το βασικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (10/9) είναι ότι η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί και μάλιστα σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 95%.

Δράσεις ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης από την «Κλίμακα»

Στο πλαίσιο της 10ης Σεπτεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της «Κλίμακα» διοργανώνει αύριο, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στις 13:30 διαδικτυακή ανοιχτή εκδήλωση- Webinar με κύριο ομιλητή τον Κυριάκο Κατσαδώρο, ψυχίατρο και Επιστημονικό Διευθυντή της «Κλίμακα».

Θα ακολουθήσει συζήτηση, στην οποία οι συμμετέχοντες μπορούν, να υποβάλλουν ερωτήσεις και θα δοθούν χρηστικές συμβουλές και οδηγίες από ειδικούς επιστήμονες, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του συνόλου του πληθυσμού στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών. Για να παρακολουθήσετε το Webinar μέσω Zoom εγγραφείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_HnGt7JXHR7WvbiQjXRLe-g

Επίσης η «Κλίμακα» υλοποιεί καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με την τοποθέτηση σχετικού υλικού τόσο σε συρμούς του ΜΕΤΡΟ όσο και σε λεωφορειακές γραμμές σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης. Η καμπάνια στοχεύει να αξιοποιήσει τη μαζική χρήση των μέσων από τους πολίτες και θα διαρκέσει για έναν μήνα, αποτελώντας μέρος των δράσεων που θα συνεχιστούν για όλο αυτό το διάστημα, μέχρι τη 10η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Επιπλέον απέστειλε επιστολή ευαισθητοποίησης για την ανάληψη δράσης στα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου και σε θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς. Παράλληλες δράσεις θα υλοποιηθούν με τη συμμετοχή των Μονάδων Ψυχικής Υγείας που λειτουργεί η «Κλίμακα» τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα (Πάτρα, Κέρκυρα, Νάξος, Σαντορίνη, Σύμη, Καστελόριζο).

#ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ #ΠΡΟΛΗΨΗ #ΕΛΛΑΔΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/MJW9xnE
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη