-->

Αλτσχάιμερ: Αυξημένος κίνδυνος για ηλικιωμένους που πέρασαν κορονοϊό

Αλτσχάιμερ: Αυξημένος κίνδυνος για ηλικιωμένους που πέρασαν κορονοϊό

Οι ηλικιωμένοι που νόσησαν με κορονοϊό εμφανίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση νόσου Αλτσχάιμερ μέσα στον επόμενο χρόνο, όπως δείχνει νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές, με επικεφαλής τους καθηγητές Πάμελα Ντέηβις και Κέρτις Γκάρβιν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Οχάιο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ «Journal of Alzheimer's Disease», ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 2020-21 για περίπου 6,2 εκατομμύρια άτομα άνω των 65 ετών, κανένα από τα οποία δεν είχε διαγνωσμένη νόσο Αλτσχάιμερ στην αρχή της μελέτης.

Αυτοί οι άνθρωποι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, δηλαδή σε όσους είχαν αρρωστήσει από κορονοϊό (περίπου 400.000) και όσους δεν είχαν περάσει Covid-19 (5,8 εκατομμύρια, που ήταν η ομάδα ελέγχου).

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι είχαν περάσει κορονοϊό, εμφάνιζαν 50% έως 80% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με Αλτσχάιμερ μέσα στο επόμενο έτος. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες άνω των 85 ετών.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι είναι ασαφές σε ποιον βαθμό ο κορονοϊός μπορεί να πυροδοτήσει τη νόσο Αλτσχάιμερ ή απλώς να επιταχύνει την εκδήλωσή της.

«Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ δεν έχουν κατανοηθεί καλά. Πάντως δύο που θεωρούνται σημαντικοί είναι οι προηγηθείσες λοιμώξεις και η φλεγμονή», δήλωσε η δρ Ντέηβις.

«Αν αυτή η παρατηρούμενη αυξητική τάση στις νέες διαγνώσεις Αλτσχάιμερ συνεχιστεί, το αναμενόμενο κύμα ασθενών με μία ανίατη πάθηση θα είναι σημαντικό, δεδομένου ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν περάσει Covid-19 και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της λοίμωξης τώρα αναδύονται σταδιακά», πρόσθεσε.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με άνοια έχουν διπλάσια πιθανότητα να κολλήσουν Covid-19.

#ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ #ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ #ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ #ΚΙΝΔΥΝΟΣ #ΕΡΕΥΝΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/uQvRif0
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->