Ευρωπαϊκός δορυφόρος υψηλής τεχνολογίας για έγκαιρη πρόγνωση ακραίων καιρικών φαινομένων

ESA

Παρουσιάστηκε  στις Κάννες ο πρώτος  δορυφόρος ενός δορυφορικού συστήματος αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που σχεδιάστηκε για την έγκαιρη πρόγνωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο νέος δορυφόρος της Ευρώπης που ονομάζεται  MTG-I1  έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση της πρόγνωσης του καιρού και κυρίως της πρόβλεψης ακραίων καιρικών φαινομένων όπως αυτών που έχουν προκαλέσει όλεθρο σε όλο τον κόσμο φέτος.

Είναι αποτέλεσμα 12 ετούς έρευνας και ανάπτυξης του  Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) σε συνεργασία με τον EUMETSAT, δηλαδή τον Ευρωπαϊκό  Οργανισμό για την Εκμετάλλευση Μετεωρολογικών Δορυφόρων (ένας διακυβερνητικός οργανισμός που δημιουργήθηκε μέσω μιας διεθνούς σύμβασης που υπογράφηκε από συνολικά 30 ευρωπαϊκά κράτη μέλη).

Κατασκευάστηκε στις Κάννες στην έδρα του γαλλο-ιταλικού κατασκευαστή αεροδιαστημικής Thales Alenia (μια κοινοπραξία μεταξύ της γαλλικής εταιρείας τεχνολογίας Thales Group και του ιταλικού αμυντικού ομίλου Leonardo) που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής δορυφόρων στην Ευρώπη και αναμένεται να  εκτοξευθεί στο διάστημα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους με έναν πύραυλο Ariane 5.

Το διαστημικό σκάφος 3,8 τόνων θα μπορεί να δίνει εικόνες στη Γη από το επόμενο έτος και μέχρι το 2030 θα βρεθεί σε γεωστατική τροχιά με τρεις ακόμη δορυφόρους απεικόνισης MTG-I και δύο δορυφόρους «ήχου» MTG-S ικανούς να σαρώνουν την ατμόσφαιρα, όπως ένας αξονικός τομογράφος. Η σάρωση της ατμόσφαιρας θα παρέχει μια καλύτερη εικόνα των εκάστοτε συνθηκών που θα τροφοδοτούν τα ηλεκτρονικά μοντέλα των επιστημόνων. Οι μηχανικοί λένε ότι η τεχνική ηχογράφησης ή σάρωσης θα καταγράφει τις καταιγίδες πριν ακόμη γίνουν αντιληπτές από το παραδοσιακό ραντάρ.

Οι δορυφόροι απεικόνισης MTG-I θα φέρουν την Ευρώπη κατά προσέγγιση σε ευθυγράμμιση με το GOES-R που λειτουργεί από τη NASA και την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, αλλά και με νεότερο χαρτογράφο κεραυνών, ενώ το MTG-S θα αναπτύξει βυθόμετρα στο διάστημα για πρώτη φορά.

Οι μετεωρολόγοι ελπίζουν να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο για την πρόβλεψη καταιγίδων και πλημμυρών που μπορεί να κοστίσουν ανθρώπινες  ζωές. Η πρωτοβουλία σηματοδοτεί έναν αγώνα δρόμου για την αντιμετώπιση των απροσδόκητων καιρικών αλλαγών που επιδεινώθηκαν από την υπερθέρμανση του πλανήτη και η οποίες εκτιμώνται σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μόνο το 2021.

Χθες οι ερευνητές στις Κάννες ολοκλήρωσαν τον τελικό έλεγχο στον δορυφόρο πριν του τοποθετήσουν την ηλιακή συστοιχία του τις επόμενες ημέρες.

Πηγή:Reuters

#ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ #ΠΡΟΓΝΩΣΗ_ΚΑΙΡΟΥ #ΕΥΡΩΠΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/GEMqpj9
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη