Ο Υπουργός Οικονομικών στις Πανεπιστημιακές Εγκαταστάσεις στη Λαμία

Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δρομολογείται η κατασκευή και λειτουργία πέντε σύγχρονων Φοιτητικών Εστιών στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής, μέσω Συμβάσεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η σχετική διαδικασία έχει ήδη προχωρήσει, ξεκινώντας από τις αρχές του 2020.

Συγκεκριμένα, για την πόλη της Λαμίας, το έργο ΣΔΙΤ περιλαμβάνει κατασκευή φοιτητικών εστιών και αναβάθμιση πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, σε χώρους άνω των 13.500 τ.μ..

Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται περίπου στα 14 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζω ότι, την τελευταία διετία, με σκληρή δουλειά και μεθοδικότητα:

  • Εγκρίθηκε, τον Φεβρουάριο του 2020, η υπαγωγή του έργου «Υλοποίηση Φοιτητικών Εστιών και λοιπών Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία» στον νόμο περί ΣΔΙΤ. Εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης, δημοσιεύθηκε η προκήρυξη και αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για τη συγχρηματοδότηση του έργου.
  • Ολοκληρώθηκε, τον Ιούλιο του 2020, η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με τη συμμετοχή επτά σημαντικών επενδυτικών σχημάτων.
  • Ολοκληρώθηκε, τον Μάρτιο του 2021, η 1η Φάση του Διαγωνισμού, με την προεπιλογή 5 επενδυτικών σχημάτων.
  • Ολοκληρώθηκαν, τον Δεκέμβριο του 2021, οι διαδικασίες ανάθεσης εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), και υπεγράφη η σχετική σύμβαση.
  • Παραδόθηκαν από τον Σύμβουλο, τους μήνες Απρίλιο έως Ιούνιο 2022, η ανάλυση κενών, η μεθοδολογία υλοποίησης, η τεχνική, νομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αξιολόγηση του έργου.
  • Δημοσιεύθηκε, τον Ιούνιο του 2022, η ΒΙ Φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.
  • Υποβλήθηκαν, τον Ιούλιο του 2022, φάκελοι συμμετοχής στη Φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου από τους προεπιλεγέντες.
  • Ξεκίνησε, τον Αύγουστο του 2022, ο 1ος Κύκλος του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.
  • Έχουν γίνει ήδη προκαταρκτικές μελέτες (π.χ. γεωλογική), έχει ολοκληρωθεί η μελέτη τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, και έχουν ετοιμαστεί τα κτιριολογικά προγράμματα των νέων κτιρίων. Ο Δήμος Λαμιέων, στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συζητήσει επί αυτού, μετά την σχετική Έκθεση των τεχνικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου.

 

Αναμένεται, τον Οκτώβριο του 2022, η έναρξη του 2ου Κύκλου Ανταγωνιστικού Διαλόγου, όπου περιλαμβάνει την αποστολή σχεδίων των συμβατικών κειμένων από την πλευρά της Αναθέτουσας Αρχής, και τον σχολιασμό τους από τους προεπιλεγέντες.

Εκτιμάται ότι, τον Νοέμβριο του 2022, θα ολοκληρωθεί η ΒΙ Φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.

Αναμένεται, τον Δεκέμβριο του 2022, η Δημοσίευση της ΒΙΙ Φάσης, με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους Υποψηφίους αναμένεται μέχρι τον Απρίλιο του 2023, και η ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου, τον Μάιο του 2023.

Τέλος, στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, αναμένεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης.

Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, εργαζόμαστε θεσμικά και αξιόπιστα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το μεγάλης σημασίας έργο, αυτό της δημιουργίας σύγχρονων υποδομών για τη λειτουργία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Λαμία, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της περιοχής στον εθνικό χάρτη της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας.

Προχωράμε, με σωστό σχεδιασμό και γρήγορο βηματισμό.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη