Έρχονται νέα τιμολόγια στο ρεύμα και αλλαγές στις επιδοτήσεις

Έρχονται νέα τιμολόγια στο ρεύμα και αλλαγές στις επιδοτήσεις

Στις 20 Σεπτεμβρίου οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούνται να ανακοινώσουν τις τιμές ρεύματος Οκτωβρίου ενώ, αμέσως μετά θα ανακοινωθούν αλλαγές στην επιδότηση η οποία θα είναι κλιμακωτή.

Τρόπους για να στηρίξει τα νοικοκυριά απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια αναζητά συνεχώς η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας πως η πληρωμή των βασικών λογαριασμών αποτελεί κα τη μεγαλύτερη δυσκολία των πολιτών.

Την ώρα που οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζονται να βάλουν σε ενεργειακό «Τειρεσία» όσους δεν είναι τυπικοί στις πληρωμές τους, τα αρμόδια υπουργεία ψάχνουν τρόπους για την ανακούφιση των πολιτών.

Κλιμακωτή η επιδότηση στο ρεύμα

Τον επόμενο μήνα αλλάζουν όσα ξέραμε για τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα! Το μοντέλο που καλύπτει, οριζόντια (δηλαδή για όλους) το 94% των αυξήσεων εγκαταλείπεται και στην θέση του σχεδιάζεται ένα νέο σύστημα: Ως βασική γραμμή, οι ενισχύσεις θα υπολογίζονται βάσει κλίμακας, ενώ για όσους έχουν υψηλές καταναλώσεις, θα θεσπιστεί κίνητρο εξοικονόμησης εφόσον επιτυγχάνεται μείωση κατανάλωσης τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρυσι. Για το φυσικό αέριο θα υπάρξει κάποια στήριξης που θα ανακοινωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Καθοριστικό ρόλο στη μορφή των επιδοτήσεων θα παίξουν οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, Οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών μελών θα πρέπει, έως τις 30 Σεπτεμβρίου να απαντήσουν πάνω στις προτάσεις της Κομισιόν, όπως παρουσιάστηκαν από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Όπως και να έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση η νέα φόρμουλα προβλέπει πως:

  • Η επιδότηση θα καθορίζεται κλιμακωτά βάσει του ύψους της κατανάλωσης
  • Θα παρέχεται επιπρόσθετη ενίσχυση σε περίπτωση σημαντικής μείωσης της κατανάλωσης έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους

Άλλωστε χθες στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ο πρώτος απαντώντας σε ερώτηση για την επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος είπε: Εξετάζονται σχήματα οικονομικών κινήτρων που θα συνδυάζονται με τη μείωση κατανάλωσης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις».

Ανακοινώνονται τα νέα τιμολόγια

Στις 20 Σεπτεμβρίου οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούνται να ανακοινώσουν τις τιμές ρεύματος Οκτωβρίου ωστόσο εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το πόσο εύκολα και πόσο έγκαιρα μπορεί να γίνει η σύγκριση των καταναλώσεων της φετινής με την περσινή χρονιά και ως εκ τούτου πώς μπορεί να λειτουργήσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα το νέο σύστημα.

Πάντως σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας, η παρουσίαση του νέου σχήματος επιδοτήσεων θα γίνει μετά τις ανακοινώσεις των τιμών.

#ΑΛΛΑΓΕΣ #ΡΕΥΜΑ #ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ #ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ #ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ_ΡΕΥΜΑΤΟΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/WgEAQbm
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη